Acem’li Yegah Makamı | Yegah Perdesinde Karar Veren Mürekkeb (Bileşik) Makamlar

Acem’li Yegah makamı, Yegah makamının bir başka çeşididir. Az kullanılmıştır.

Durağı: Yegah perdesidir.

Seyri: İnicidir.

Acem’li Yegah Makamı Dizisi: Yerinde Beyati makamı (Uşşak dörtlüsü + Buselik beşlisi) dizisine Yegah perdesindeki Buselik beşlisinin eklenmesinden meydana gelmiştir.

Acem’li Yegah Makamı Dizisi:

Acem'li Yegah Makamı Dizisi.

Güçlüsü: Yegah makamında olduğu gibi Neva perdesi bu makamda da güçlü perdesidir. Makamın yarım kararı bu perdede Buselik çeşnisiyle yapılır.

Asma Karar Perdeleri: Yerindeki Beyati makamının asma kararları bu makamda da aynen kullanılır. Özellikle Segah perdesinde Ferahnak beşlisi veya Segah üçlüsüyle, Dügah perdesinde yalnızca Uşşak çeşnisiyle, Rast perdesinde yalnızca Rast çeşnisiyle ve Hüseyni Aşiran perdesinde de Kürdi çeşnisiyle asma kararlar yapılır. Görüldüğü gibi, bu makamda Irak ve Eviç perdeleri yoktur. Çünkü Yegah’da Rast dizisi ve yerinde Neva makamı dizisi bu makamda kullanılmayıp, yerindeki Beyati dizisi ve Yegah’da Buselik beşlisi kullanılmıştır. Dolayısıyle asma kararlarda da bazı özellikler olacaktır ve asma karar imkanı Yegah makamı kadar çok olmayacaktır.

Donanımı: Beyati makamı gibi si için koma bemolü donanıma yazılır.

Perdelerin Klasik Türk Müziği’ndeki isimleri: Pestten tize doğru: Yegah, Hüseyni Aşiran, Acem Aşiran, Rast, Dügah, Segah, Çargah, Neva, Hüseyni, Acem, Gerdaniye, Muhayyer’dir.

Yeden’i: Portenin altındaki bakiye diyezli do Kaba Nim Hicaz perdesidir.

Genişlemesi: Acem’li Yegah makamı genel olarak genişletilmemiştir. Fakat az da olsa genişletilmesi gerekir. Beyati makamı gibi genişetilebilir. Bununla beraber genişlemiş olarak kullanmak pek de doğru değildir. Esasen 13 seslik bir diziye sahiptir.

Seyir: Yerinde Beyati makamı ile seyre başlanır. Diziyi meydana getiren çeşnilerde karışık gezinildikten sonra, güçlü Neva perdesinde Buselik çeşnisiyle yarım karar yapılır. Yine karışık gezinilerek Dügah perdesinde Uşşak çeşnisiyle Beyati makamı sona erdirilir. Şüphesiz ki bu arada gereken yerlerde gerekli asma karar perdeleri de gösterilecektir. Nihayet Yegah perdesindeki Buselik beşlisine geçilir ve bu beşli ile Yegah perdesinde yedenli tam karar yapılır.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.