Ahududu Üretiminde Hasat | Meyve Yetiştirme

Ahududu Meyvesinde Hasat Zamanı

Ahududu bitkileri, ılıman iklim bölgelerinde çeşitlere göre de farklılıklar göstermekle beraber mart ortasında ve nisan başında ilk çiçekleri açar. Meyve sürgünleri üzerindeki dalcıklarında, ilk çiçeklerden meyveler oluşup olgunlaşmaya doğru giderken bir taraftan çiçeklenme de devam eder. Böylece bu uzun çiçeklenme dönemi, ilk meyvelerin olgunlaştığı haziran ayı başına veya ortalarına kadar devam eder. Buna paralel olarak ahududu meyvelerinin de 1-1,5 ay gibi uzun bir olgunluk dönemi vardır. Meyveler bu dönem içinde 2-3 günde bir toplanmalıdır.

Olgun ahududu meyveleri:

Olgun ahududu meyveleri.

Ahududu meyveleri, normal kırmızı rengi aldığı ya da çeşidinin rengini aldığında ve bütün olarak çiçek tablasından kolayca ayrılabildiği dönemde toplanırlar. En iyi hasat ölçüleri meyve rengi ve meyvelerin kolaylıkla dallardan ayrılmasıdır. Meyve kolaylıkla daldan ayrılma özelliği kazanmadan önce kendine has rengini alır. Şayet meyveler yeteri kadar renklenmeden toplanırsa kendine has tat ve koku oluşmaz. Toplamada gecikme, meyvenin yumuşaması normal rengini kaybederek daha koyu renk alması ile anlaşılır. Derin dondurma ve gıda sanayi için ahududu tipik rengini aldıktan sonra hasat edilmelidir.

Ahududu Hasadının Yapılışı

Ahududu meyveleri saplarından kolayca ayrılmaya başladıktan sonra sabah erken saatlerde hasadı yapılmalıdır. Haftada 2-3 defa hasadı yapılmaktadır. Sıcak ve kuru havalarda daha sık hasat edilebilir.

Hasat:

Hasat.

Ahududu hasadı için günün serin saatleri tercih edilmelidir. Genellikle sabah 8-10 arası en uygun saatlerdir. Meyveler avuç içine alınarak parmakla tutulur ve yavaşça yukarı doğru kaldırmak suretiyle toplanır. Hasat edilen meyveler en kısa zamanda serin, gölge bir yere taşınmalı, mümkünse hemen soğuk depoya konulmalıdır. Böylece depo ömürleri uzar. Bir işçi 1 saatte ortalama 4-6 kg ahududu meyvesi toplayabilir.

Ahududu Meyvesini Pazara Hazırlama

Toplamadan sonra meyveler gölgede ve mümkünse soğuk bir depoda tutulmalıdır. Meyveler hasat edildikten sonra derin olmayan kaplar veya kasalar içersine konur. Böylece meyve yığılması olmaz. Aksi takdirde en altta kalan meyveler ezilerek sularını kaybedecek ve biçimleri bozulacaktır. Bu durum aynı zamanda meyve üzerinde hastalık oluşumunu da teşvik eder.

Özellikle taze olarak pazarlanacak meyveler 100, 250 veya 500gr’lık kutulara toplanır. Kaplar kasalara dizilerek doğrudan pazara gönderilir. Kapların üzeri ince, şeffaf plastik veya film malzemeleriyle kapatılabilir. Meyve toplanmış kaplar bahçede veya toplama-nakletme merkezinde kısa süre de bekletilse, gölge yerlerde bulundurulmalıdır. Hatta ön soğutma yapılmalıdır. Gıda endüstrisi kuruluşlarına işlenmeye gönderilecek meyveler 0,5-1kg’lık kutulardan 3-5 kg’lık küçük kasalara kadar daha büyük kaplara gene doğrudan toplanır. Bu kapların seçiminde alıcı fabrikanın talepleri gözetilir.

Ahududu ambalajına örnekler:

Ahududu ambalajına örnekler.

Ahududu Depolama İşlemi

Ahududu meyvelerinin uzun süre taze olarak muhafazaları genel olarak düşünülmez. Ancak olağanüstü durumlarda -0,5 – 0 C°’de % 85-90 oransal nem koşullarında 5-7 gün süreyle depolanabilirler. Bunun dışında 15 – 20 dakikalık süre ile SO2 fümigasyonuna tabi tutulmuş olan ahudutları normal saklamaya göre birkaç gün daha fazla saklanmalılarını sağlar. Genelde soğuk zararı olmaması için 12 – 15 C°’de muhafaza edilmelidirler. Muhafazayı kısıtlayan en önemli faktör meyvelerin çürümeleridir. Ayrıca ahududu meyveleri kurutularak da çeşitli değerlendirmelere hazır halde (örneğin meyve çayı) uzun süre saklanabilirler.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.