Akvaryum Kurulumunda Dekorasyon

Akvaryum Yapılmasında ve Dekorasyonunda Kullanılabilecek Malzemeler

Akvaryum içerisine konulabilecek dekoratif amaçlı pek çok malzeme bulunmaktadır. Fakat konulabilecek malzemeler için dikkat edilmesi gereken en önemli konular çürüme ve paslanma gibi suyu kirletebilecek özelliklerin olmamasıdır. Ayrıca çözünerek suya ve balıklara zararlı olabilecek yabancı maddeler bırakmamalıdır.

Akvaryum İçin Taş, Çakıl ve Kum
Akvaryumlarda dekor olarak dip kısma çakıl serilmesi alışılmış bir uygulamadır. Kullanılan kum veya çakıl suda erimeyen özellikte olmalıdır. Çünkü akvaryumlara konulabilecek birçok çakıl çeşidi düşünülebilir ise de bazı çakıl ve kumlar fazla miktarda kireç veya suda eriyen diğer maddeleri içerebilir. Bu nedenle sert, suda erimeyecek kum ve çakıllar tercih edilmelidir.

Akvaryum kumu olarak genellikle taneleri 2-4 mm kalınlığında kireçsiz dere kumu veya kuartz kum kullanılır.

Koyu renkli kum tipleri akvaryumlarda daha dekoratif bir görünüm verirler. Akvaryum tabanında oluşturulacak kum örtüsünün yaklaşık 5cm kalınlığında olması tavsiye edilir.
Birçok biyolojik dönüşüm akvaryum tabanında yer alır. Bu dönüşümler sonucu ortaya çıkan organik maddelerin bir kısmı, bitki kökleri tarafından besin maddesi olarak kullanmak üzere emilirler. Bazı balık türleri kumu kazarak kendilerine veya yavrularına yuva yaparlar. Akvaryum kumundaki su dolaşımı biyolojik denge için son derece önemlidir.

Kumda çok hızlı su dolaşımı besin maddelerinin birçoğunun oksitlenerek çökmesine ve bitkiler tarafından kullanılamayacak bir hâle gelmelerine neden olur. Taban filtreleri bu yüzden bitkili akvaryumlarda tavsiye edilmezler.

Akvaryumların dekorasyonunda birçok irili ufaklı taş veya kayacıklar kullanılır. Kalkerli taşların kullanılması sudaki sertliği arttırır ve bu nedenle tercih edilmez. Örneğin; Dolomite tipi taşlar akvaryumu dekore etmek için çok gösterişlidir. Fakat fazla kireç ihtiva ettiklerinden tatlı su akvaryumları için uygun değildirler. Deniz suyu akvaryumları için çok yararlıdır. Çünkü deniz suyunda sertliğin artması bir problem oluşturmaz.

Tropikal tatlı su akvaryumlarında kullanılabilecek pek çok taş türü vardır. Kullanılan taşların veya kumun kalkerli olup olmadığı çok kolay anlaşılabilir. Özellikle şekli beğenilen ve akvaryumda kullanılmak istenen bir taşın kalkerli olduğundan şüphe edilir ise basit bir işlem ile bu durum kolayca incelenebilir. Taş üzerine birkaç damla hidroklorik asit (HCl) damlatılır. Eğer taşta kalker mevcut ise asit iz bırakır. Bu tür taşları kullanılmaz.

Bu nedenle çeşitli maden filizlerini içeren kayamsı dekoratif taşları kullanmakta uygun olmayacaktır.

Akvaryum taşları:

Akvaryum taşları.
Akvaryum taşları.

Kullanılan kum ve taşların keskin yapılı ve sert köşeli olmaması da önemlidir. Kumun keskin köşeli zerreciklerden oluşması balıkların ağız yapılarında yaralanmalara neden olabilir. Birçok balık akvaryum dibine çöken yemi alırken kumu da ağzına beraber alır ve yiyebilecegi organik maddeleri seçtikten sonra kalanını dışarı atar. Eğer kum keskin yapılı ise bu durum balığın ağzında yaralanmalara neden olur.

Aynca dekor amacı ile kullanılan taşlarda keskin köşeler var ise yüzme sırasındaki sürtünmeler balık vücudunda yaralanma meydana getirebilir. Çeşitli yöntemlerle boyanmış kum ve taşlar kullanılmak istendiğinde zehirli olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Kum ve çakıl:

Kum ve çakıl.

Akvaryum İçin Plastik
Akvaryumların dekorasyomunda kullanılan çok çeşitli plastik materyal bulunmaktadır (Yel değirmenleri, köprüler, su canlıları kabukları vb). Bazı akvaryumlarda ise bitki yerine plastikten yapılmış bitki ve çiçek dalları kullanılır.

Çeşitli amaçlar için kullanılan bu plastiklerin çok çeşitli bileşenleri vardır. Bazıları çok sert bazıları ise yumuşaktır. Genel olarak pek çoğu da su içinde balıklara zararlı olmadığı müddetce günümüz akvaryumları için plastik maddelerin yararlı birer malzeme olduğunu düşünebilir.

Su ve hava boruları olarak PVC sınıfına giren plastikler en uygunudur. Bu plastik materyal Tangit denilen madde ile kolayca eklenebilir ve ısıtılarak borulara istenilen şekil verilebilir.

Akvaryum İçin Boya
Köşebentlerden yapılan akvaryumlarda suyun madeni kısmı ile temas etmesi istenmez. Temas etme ihtimali var ise bu gibi kısımların boyanması gerekir. Boyalar zamanla suya karşı dayanıksızlaşır. Bu nedenle bu gibi kısımların zaman zaman boyanması ve tamiri gerekir. Bu tür madeni materyal için en iyi çözüm maden üzerine boyama yerine ince bir şekilde fiberglas kaplamaktır.

Akvaryum İçin Ağaç
Akvaryum dekorunda dal, kök ve ağaç gövdeleri kullanılır. Fakat en iyi ve sert yapılı ağaç bile zamanla su içerisinde çürür dağılır ve suyun kirlenmesine, zararlı bakterilerin üremesine neden olur.

Ağaç ve köklerin akvaryumda dekor olarak kullanılması ve bu materyalin üst kısmını polyester kaplıyarak yararlanılması mümkündür. Fakat kaplama yapmadan da kullanılmaları mümkündür. Özellikle su içerisinde kalmış ve çabuk çürüyebilecek kısımları temizlenmiş kök veya dallar iyi bir şekilde akvaryum dekorunda kullanılabilir ve akvaryuma güzel bir görünüş verirler.

Ağaç kökü her hangi bir yerden bulduğunuz bir kök olamaz. Bu tür kökler çürüme yapar.

Ağaç dalı:

Ağaç dalı.

Akvaryum Dekor İşlemi
Akvaryumun zevkle kullanılmasında en önemli konulardan biri de dekordur. Bu işlemin bizzat amatörce akvaryum sahibi tarafından kendi zevkine göre yapılması en uygunudur.

Dekorasyon, malzemelerin ahenkli bir durumda, birbirlerini tamamlar şekilde kullanılmaları işlemidir.

Akvaryumu kurmadan önce akvaryumun ideal yerleşim düzeni konusunda iyi düşünülmesi gerekir. Akvaryum düzenini belirlemek için verilen taslaklar iyi bir yardımcıdır. Çünkü böyle tüm taş yapılarınızı, köklerinizi ve bitkilerinizin verilerini evvelden belirleyebilirsiniz.

Balıklarınız için yeterli sayıda saklanma yeri belirlemelisiniz. Düz taşlar ya da delikli taşlar kullanılarak oluşturulacak mağaralar oldukça uygundur. Büyük bitkiler akvaryumun arka kısmı için uygundur ön tarafta olmaları akvaryumun iç kısmının görülmesini önler. Ön kısma küçük, çimen tipi bitkiler ekilmelidir.

Uygun dekorasyon sayesinde akvaryumun teknik ekipmanlar (filtre, ısıtıcı, vs.) görün-emeyecek şekilde kamufle edilmelidir ya da en azından gözü rahatsız etmemelidir.

Dekorasyonda yayvan büyük yapraklı bitkiler arkada, uzun ve ince yapraklı saz gibi bitkiler, ön kısımlar için önerilir. Kaya ve ağaç dallarının bitkiler arasında kalması arzu edilir.

Kuş bakışı görünüş:

Kuş bakışı görünüş.

Yan yana konulacak 3–4 taş iyi bir dekor olabilir:

Yan yana konulacak 3–4 taş iyi bir dekor olabilir.

Akvaryum içi çeşidi dekor örnekleri:

Akvaryum içi çeşidi dekor örnekleri.

Bitki akvaryumu:

Bitki akvaryumu.

Akvaryumların dekore edilmesinde ağaç kökü, taşlar, çakıllar ve bitkiler önemli rol oynar. Akvaryumun dip kısmına konulacak kum ve çakıl en çok kullanılan dekor malzemesidir. Kumun ince ve bir miktar çakıl ile karışık olması doğal bir görünüm verir. Kumun ince olması bitkilerin kök salmalarını kolaylaştırır.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.