Akvaryum Kurulumunda Kullanılan Malzemeler


Akvaryum, çeşitli su canlılarının kontrollü olarak yaşatılması veya çoğaltılması için oluşturulan su ortamlarından birisidir. Bu sayede normal şartlarda göremediğimiz sualtı dünyasınıda izleme olanağı buluruz.

Akvaryum Nasıl Kurulur ve Hangi Malzemeler Kullanılır?

Tatlı su ya da denizde yaşayan canlıları bulundurmak için kullanılan kap veya camdan yapılmış araçlardır. Akvaryumlar su canlılarının yaşadığı ortam olduğundan bütün yüzeyinin sudan etkilenmeyen, suyu sızdırmayan ve görünümü engellemeyecek materyelden yapılmış olması gerekmektedir.

Akvaryum Camı
Akvaryumlarda kullanılan en önemli malzemedir. Çünkü akvaryumun iç dünyasının dışarıdan zevkle seyredilebilmesi cam ile mümkün olmaktadır. Kullanılan camın dalgalı olmaması ve iç görüntüyü bozmaması gerekir. Bu nedenle akvaryum yapımında kullanılan camların kaliteli olmalıdır.

Akvaryumun yıkanması ve temizlenmesi sırasında da cam ne kadar dayanıklı görünürse görünsün fazla basınç yapılmamalıdır. Çünkü iç basınç güçlü olduğu için dıştan yapılacak bir darbe camın aniden kırılmasına neden olabilir. Akvaryum, içi suyla doluyken küçük darbelerle patlamayacak kadar sağlam olmalıdır.

Akvaryumun büyüklüğü arttıkça artan su basıncına dayanacak şekilde camların kalınlığı da artar. Gerek içindeki su basıncı gerekse dışarıdaki titreşimlerden etkilenen akvaryumlarda hacim artıkça daha kalın cam materyeli kullanmak gerekmektedir. Akvaryum büyüklüğüne göre gerekli olan cam kalınlıkları aşağıda tabloda verilmiştir.

Akvaryum büyüklüğüne göre cam kalınlığı:

Akvaryum büyüklüğüne göre cam kalınlığı.

Bu tabloya göre 100 cm’lik bir akvaryum yapımı için 6 mm’lik cam gerekmektedir. Akvaryum yükseliği arttıkça bu kalınlıklar aşağıdaki tabloda belirtildiği üzere artar. Bu tabloda da yüksekliği 70 cm olan 150 cm lik bir akvaryum için 15 mm’lik cam gerekmektedir.

Akvaryumun uzunluk ve yüksekliğine göre cam kalınlığı:

Akvaryumun uzunluk ve yüksekliğine göre cam kalınlığı.

Tırpan Taşı
Tırpan taşı, akvaryum yapımında kullanılan camların kesimden sonra kesik kenarlarının keskinliğinin giderilmesinde kullanılan bir bileği taşıdır. Cam kenarları suyla ıslatılarak dıştan içe doğru bir hareketle bileğlenmelidir.

Tırpan taşları:

Tırpan taşları.

Koli Bandı
Koli bandı akvaryum camlarının yapıştırılması sırasında cam kenarlarının tutturulmasında kullanılan bir selobanttır.

Değişik ebatlarda koli bantları:

Değişik ebatlarda koli bantları.

Silikon Tabancası
Silikon tabancası akvaryum kenarlarının yapıştırılmasında kullanılan bir araçtır. Çeşitli tip ve modelleri vardır. Rahat ve kullanışı kolay olanlar tercih edilmelidir.

Silikon tabancası:

Silikon tabancası.

Cam Kesme Elması
Cam kesmede kullanılan bir araçtır. Kaliteli olmasına dikkat edilmelidir aksi taktirde kesim sırasında kesim yerlerinde çiziklere ve kırılmalara neden olabilir. Camın kenarları kırılma esnasında çok keskin olabilir dikkat edilmelidir.

Cam kesme elması:

Cam kesme elması.

Akvaryum Silikonu
Akvaryum camlarının yapıştırılmasında kullanılan şeffaf renkli anti-bakteriyel bir kimyasal yapıştırıcıdır. Oldukça yüksek basınçta dahi ayrılmalarını engelleyen esnek sentetik kauçuk, havadan aldığı nem ile 24 – 48 saatlik süre içerisinde tam yapışmayı sağlamaktadır. Su ile kısa bir temizleme sonucu madde, kokusuz ve fizyolojik olarak tamamen etkisiz hâle gelebilmektedir. Esneklik özelliğini -60 ile -200 C° kadar olan sıcaklık derecelerinde koruyabilmektedir.

Tüp veya kartuş hâlinde satılır ve silikon tabancası yardımı ile kullanılır. Çeşitli renkte pazarlanabilen yapıştırıcı tamamen kullanılarak bitirilmediği taktirde içine hava girmeyecek şekilde kapatılarak kartuşun ucunun tıkanması önlenmelidir.

Akvaryum Kurulumunda Kullanılan Temizlik Malzemeleri
Cam kenarlarının temizlenmesinde kullanılan pamuklu bezler, peçete, kâğıt, silikon kalıntılarının temizlenmesinde kullanılan kazıma araçları (jilet, maket bıçağı vb.), camda kalan silikon lekelerinin temizlenmesinde aseton veya saf benzin kullanılır.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.