Yumurta Döken Anaç Balıklarında Sağlık | Yumurta Döken Akvaryum Balıkları

Anaç Balıklarda Sağlık

Tüm yumurta döken akvaryum balıkları pas hastalığı (Oodinium) ve beyaz beneğe (İktioftiryus) yakalanmaya çok elverişlidir. Bu hastalıklar üretimi doğrudan ve olumsuz etkileyen faktörlerin başında gelir.

Oodinium Pillularis, Altın Tozu veya Pas Hastalığı

Altın tozu veya pas hastalığı olarak bilinen parazittir. Hastalığa değişik şekillerde parazitik dinoflagellatlar sebep olur. Aynı işaretleri veren diğer parazit türleri Oodinium limneticum ve Oodinium vastotodur.

Tatlı ve tuzlu su balıklarında bu parazitle ilgili en büyük problem, hastalığın ölümden önceki son safha olan, solunum güçlüğü döneminde fark edilmesidir. Bu genellikle balığın yüzeyde zorlukla solunum yapmaya çalışırken akvaryumun dibinde yana yattığı zamandır. Bu ilerlemiş aşamada balığı kurtarmak zordur. Ancak bu durumda gerekli önlemler alınırsa diğer balıklara parazitin bulaşması engellenebilir.

Parazit balığın derisine saldırır diğer sevdiği yer ise solungaçlardır. Bu parazitler hücrelerin epitel tabakasını veya solungaçların hassas dokularını yerler ve onları yok eder. Parazit olgunlaştığında tatlı ve tuzlu su balıklarındaki beyaz benekte olduğu şekilde balığı bırakır. Oodinium pillularis bir çeşit klorofil içerir. Bu parazite altın veya pas tozu rengi verir ve bitkilerde olduğu gibi fotosentez yapar. Diğer taraftan parazit bunları balığa zarar vererek yapar. Balıktan düşmeden önce kendini serbest yüzer hâle getirir.

Bu parazin bulaştığı balıklar genelde akvaryum zemininde bazen yüzeyde hızlı soluma ve solunum güçlüğü gözlemlenir. Erken safhalarında balığı rahatsız eden organizmadan kurtulmak için sürtünmesi işaretlerden biridir.

Bu hastalığın en çok görünen özelliği ona pudrayla kaplıymış görünümü veren genellikle solgun veya altın sarı veya pas renkli yüzlerce benektir. Işık arkadan geldiği sürece bazen bunu görmek zordur. Bu ilerlemiş safha genelde en tehlikelisidir.

Tedavi sürecinde sıcaklığın 30 C°’ye yükseltilmesi bu parazitin ölmesine neden olabilir. Ancak bu tedavide dikkat edilmesi gerekli bir husus vardır. O da tedavi edilecek balığın yüksek sıcaklığa dayanıklı olmasıdır. Bu tedaviye destek olarak 3 gün boyunca 100 litre suya 1 gram Quinine hydrochloride kullanarak devamlı banyo yaptırılmalıdır. Aynı zamanda 24 saat aydınlatmada sağlanalarak, bu parazitin yaşam döngüsünü bozarak kendisini yakmasına sebep olacaktır.

Bakırsülfat kullanımı, 1 litre saf suya 320 mg bakır sülfat konur. Bu solüsyondan her 3,5 litre tank suyuna 1 ml kullanılır. Bir çok türün bakıra karşı toleransı farklıdır. Ayrıca suyun sertliği de bakırın etkilerinde önemli rol oynar. Yeterince sert değilse istenen etki alınamaz. Ek olarak yeni tankta uygulandığında bakır seviyesi düşme eğilimi gösterir, iyi sonuçlar bekleniyorsa bakır seviyesi kontrol edilmelidir

Ichtyophthirius Multifiliis, Beyaz Benek

Kış aylarının yaklaşması nedeniyle özellikle su sıcaklığındaki değişimler balıkları olumsuz yönde etkiler. Bu dönemde bilinen adı ile ”beyaz benek”, bilimsel adı ile Ichtyophthirius multifiliis parazitlerine karşı bir mücadele başlar. Aslında beyaz beneğe neden olan tek faktör sıcaklık değişimleri değildir. Streste balıklarımızın bu hastalığa yakalanmasına neden olan sebeplerden biridir. Stresle birlikte bağışıklık sistemi zayıflayan balığın özellikle mukoza tabakasının zayıf düşmesi sonucu parazitler kendilerine uygun konaklama ortamını bulur.

Parazitler 0,5-1,5 mm civarındadır. Genel amaçları balığın derisini yok ederek vücut sıvısına ulaşmak ve beslenmektir. Erişkin hâle gelen parazitler balığın vücudundan ayrılıp uygun bir zemin bularak bölünmeye başlar. Bu bölünme ikinin katları şeklinde devam eder. Suyun sıcaklığına göre sayıları birden artabilir. Bölünen yeni parazitler su içinde yüzerek balıklara bulaşır.

Hastalığa yakalanmadan önce alınacak önlemler şunlardır;

  • Akvaryumumuz için uygun ısıtıcı tercih edilmelidir. Uygun güç hatta biraz daha fazlası tercih edilmelidir.
  • Düzenli su değişimi yapılarak suyun tazeliğini korumak ve kötü su şartlarından uzak tutmak yerinde olur. Yeni su değişimlerinde akvaryum suyunun ısısı ile değişim yapılacak dinlenmiş suyun ısısının aynı olmasına özen gösterilmelidir.
  • Deri ve mukoza tabakasını güçlendirmek için vitamin takviyesi yapılmalıdır. Özellikle B vitamini kompleksli ürünler kullanmak daha faydalı olacaktır.
  • Balıklara stres yaratacak unsurlardan uzak, uygun koşullar sağlanmalıdır. Bu sayede bağışıklık (immün) sistemi güçlü tutulacak ve hastalıklara karşı direnç artacaktır.
  • Erken teşhis etmek tedaviyi de kolaylaştıracaktır. Çünkü, sayıca az olan parazitler, deriye tam anlamıyla yapışmadan süreç başlatılırsa kullanılacak ilaçlar daha güçlü bir şekilde etki edecektir.
  • En pratik tedavi yöntemi, su sıcaklığının kademeli olarak normalden 3-4 derece yukarı çekilmesi ve balık türleri için sakınca yoksa kaya tuzu kullanımıdır. Tuz miktarı balığın tolore edebileceği oranda ayarlanmalıdır. Bu sırada akvaryum, günlük düzenli su değişimi ile takviye edilmelidir. Su sıcaklığı yükseldiğinde oksijen azaldığı için akvaryum iyice havalandırılmalı, gerekirse takviye ekipman kullanılmalıdır. Işıklar kapalı tutulmalıdır. Bu tedavi yöntemine genelde balıklar cevap vermektedir. Bunun dışında piyasada satılan değişik markalarda ilaçlar mevcuttur. Tedavi birkaç gün sürer.

İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.