Bestenigar Makamı | Irak Perdesinde Karar Veren Mürekkeb (Bileşik) Makamlar

Durağı: Irak perdesidir.

Seyri: İnici-çıkıcıdır.

Güçlüsü: Bestenigar makamı içinde Saba makamı, başlangıçtan itibaren uzunca bir yer alır. Bu sebeple Saba makamının güçlüsü olan Çargah perdesi, Bestenigar makamının da güçlüsüdür. Makamın yarım kararı bu perdede Zirgüle’li Hicaz çeşnisiyle yapılır.

Yeden’i: 1.çizgideki bakiye diyezli mi Acem Aşiran perdesidir.

Donanımı: Si için koma bemolü, re için bakiye bemolü donanıma yazılır. Gerekli değişiklikler eser içinde gösterilir.

Perdelerin Klasik Türk Müziği’ndeki isimleri: Pestten tize doğru: Irak, Rast, Dügah, Segah, Çargah, Hicaz, Dik Hisar, Acem, Gerdaniye, Nim Şehnaz’dır.

Bestenigar Makamı Dizisi:

Bestenigar Makamı Dizisi.

Bestenigar Makamı Dizisi: Irak perdesinde Segah Dörtlüsü ve Yerindeki Saba makamı dizisinin birlikte kullanılmasıyla elde edilir.

Bestenigar Makamı Dizisinin Seyri: Bestenigar makamının seyrine genellikle dizinin orta sesleri kullanılarak başlanır. Dügah perdesi üzerinde bulunan yerinde Saba makamı dizisinin seslerinde dolaşılarak Güçlü olan Çargah perdesinde Hicaz’lı kalış gösterilir. Saba dizisinin sesleri kullanılarak Dügah perdesinde Saba’lı kalış yapılır.

Fazla genişleme seslerinin kullanılmadığı Bestenigar makamının seyri Saba makamı gibi yapılırsa da,gerek karar perdesinin değişik olması, gerekse dizinin alt tarafında bulunan Irak perdesindeki Segah Dörtlüsünün seslerine inilmesi, bu makamın ayırdedilmesini sağlar.

Bestenigar Makamı Dizisinin Seyri:

Bestenigar Makamı Dizisinin Seyri.

Bestenigar Makamı’na Örnek Bir Eser

Bestenigar Makamı'na Örnek Bir Eser.
Bestenigar Makamı'na Örnek Bir Eser.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.