Betta Ailesi | Köpük Yuva Yapan Akvaryum Balıkları ve Anaç Seçimi

Anaç Şeçiminde Türe Özel Cinsiyet Karakterleri

Labirentli balıklara baktığımızda bütün türlerin altı küme içinde toplandığı görülür:

  • Betta ailesi üyeleri
  • Macropodus ailesi üyeleri
  • Trichogaster ailesi üyeleri
  • Colisa ailesi üyeleri
  • Ctenops ailesi üyeleri
  • Ctenopomo ailesi üyeleri

Betta Ailesi Akvaryum Balıkları

Betta ailesi üyelerinin tümü yirmi beş kadardır. Ancak, bunlardan yalnız altı tanesi akvaryumlarımıza girmiştir. Bütün bu türler Doğu Hindistan, Malaysiya, Endonezya ve Güney Çin kökenlidir.

Betta Splendens
Betta türlerinin olduğu kadar akvaryum balıklarının da en çekici ve güzellerinden biridir. Doğal yayılma alanları Doğu Hindistan’dan Malaysiya’ya değin uzanan yöreler, Siyam, Malezya ve Koşenşin’dir. Yaban türü, kırmızımtırak kahverengi olup bunun üzerinde çok sayıda metalik parıltılı, mavi-yeşil renkte noktalar yer alır. Akvaryumlarda bu yaban türü görmek çok güçtür. Bunun yerini uzman yetiştiricilerce geliştirilmiş, değişik renklerde seçkinleştirilmiş türler almıştır.

Çok geniş renk çeşitlemeleri gösterir. İngiliz Akvaryum Örgütleri Federasyonu, betta splendesin akvaryumlarda yetiştirilen türlerini şöyle kümelendirmiştir: Kırmızılar, kum renkliler, yeşiller, maviler, çivit renkliler (bunların gövdeleri ve yüzgeçleri çok koyu renkte olup tek bir tondadır. Renklerinin koyuluğu nedeniyle Arap adıyla da anılır) ve cambodla’lar (bunlar, gövdeleri krem renkte ve yüzgeçleri kırmızı türlerdir). Ancak akvaryumlarda bütün bu renktekilerin değişik renk tonlarını bulabilirsiniz.

Akvaryumlarda üretilen ve yetiştirilen betta splendenslerin yüzgeçleri, doğada yaban olarak yaşayanlardan çok daha fazla geliştirilmiştir. Erkeğinin boyu 6,5—7 santimi bulur. Dişileri ise daha küçük olur.

Erkek bettalar son derece saldırgandır. Bu nedenle iki erkek hiçbir zaman aynı akvaryuma birlikte konulmamalıdır. Erkek betta bir diğer erkekle karşılaştığında, solungaçlarını şişirir, yüzgeçlerini kabartır. Böylece olağanüstü bir görünüm kazanır. Bu bir kavgaya hazırlanış, rakibine gözdağı verme, onu korkutup sindirmeye çalışma, gücünü gösterme ve meydan okuma çabasıdır. İki erkek, işte birbirlerinin çevresinde bu görüntü içinde bir süre dolandıktan sonra karşısındakinin ilk açığını yakalayan diğerine saldırır. Böylece taraflardan birinin ölümüne dek sürecek savaş başlamış olur. Kimi zaman her iki balık da öylesine hırpalanır ve ağır biçimde yaralanır ki hiç biri bu dövüşten sağ çıkamaz.

Betta erkeklerinin bu kavgacılığı Siyam’da en büyük eğlencelerden biridir. Bankong’da onun üzerindeki kulüpte düzenlenen iddialı betta dövüşlerinde, her gün binlerce kişi bu balıkların amansız savaşını heyecanla izler. Kuşkusuz bizler için bu güzel balıkları öldüresiye dövüştürmek, katı yüreklilik gerektiren acımasız ve pahalı bir ilgi olsa gerektir. Ancak beta erkeklerinin o dövüşken hallerini izlemek isteyenler için daha ılımlı bir yol önerebiliriz.

Bir akvaryum, cam perde ile ikiye bölünüp her bir bölüme birer erkek betta konulduğunda, onların cam arkasından birbirlerine kafa tutmaları ve gövde gösterisi yapmaları zevkle izlenebilir. Her beta erkeği, görüntüsüne ayna tutulduğunda kendisiyle dahi kavgaya tutuşacak dövüşkenliktedir. Buna karşın beta splandens dişileri uysal ve barışçıldır. Birbirleriyle çekişmeksizin uyumla yaşayabilirler. Ancak güzellik olarak erkeklerin gösteriş ve görkeminden uzaktır. Renkleri daha soluk ve mat, yüzgeçleri kısa ve küçüktür.

Bettalar 21 ilâ 32 derece ısılara uyum gösterebilir. Ancak en iyi yaşadıkları ve geliştikleri ısı 24— 26 dereceler arasıdır. Sertliği DH 8-10 derece olan ve asit-alkali oranı pH 7 derece yani nötr dolaylarındaki sulardan hoşlanır. Yaşam alanları, beslenmeleri ve üremeleri köpük yuva yapanların genel özelliklerine uygunluk gösterir. Üretilmelerinde ikiz akvaryum yönteminden yararlanılmasını ve birden fazla dişi kullanılmasını öneririz.

Betta Fasciata
Yaygın olarak yaşadıkları yöreler daha çok Sumatra’nın akarsu göl ve bataklıklarıdır. Çoğunlukla koyu maviden koyu yeşile, değişen renklerde görülür. Nadir olarak da kırmızı renklileri bulunur. Gövdesinin her iki yanını belli belirsiz çapraz çizgiler süsler. Gövdeyi kaplayan her pul, fazla belirgin olmayan yeşil bir beneğe sahiptir. 10 santime ulaşan boyuyla betta ailesinin iri balıkları arasında yer alır. Akvaryumlarda gördüğümüz betta splendens türlerinin elde edilmesinde, yaban betta splendens ile yaban betta fasciatanın birbiriyle çiftleştirilmesinden büyük ölçüde yararlanılmıştır. Üremeleri tümüyle betta spiendenste olduğu gibidir. Yuva yaparak üremeyi gerçekleştirirler.

Betta Breoeri
Java ve Sumatra kökenlidir. Büyüklükleri 7,5 santime değin uzar. Kahverengiden bakla rengine, sarımtırak esmer renkten açık sarıya kadar çeşitli renk özellikleri gösteren bedenlerini, düzensiz çizgiler süsler.

Betta Pictum
Betta türlerinin en küçükleri arasında yer alır. Boyu yalnızca 5cm kadardır. Singapur, Sumatra ve Java kökenli olup değişken bir renk özelliği gösterir. Açık kirli sarıdan koyu kahverengiye değin değişebilen renk çeşitlenmesine sahiptir. Bazen kızıl kahverengi görünüm kazandıkları da olur. Gövdelerinin yanlarında ve birbirlerine paralel üç yatay çizgiyle bezenmişlerdir.

Betta Pugnax
Anayurdu Penang olarak bilinir. Gri-mavi ve kırmızımtırak kahverengi renklerde görünür. Gövdeyi kuyruk yüzgecine değin uzanan birkaç yatay çizgi süsler. Boylan 8-9 santim dolaylarındadır. Türlerinin genel yaşama özelliklerine ve niteliklerine sahip olmakla birlikte, yumurtalarını ağızlarında kuluçkaya yatırarak yavrularını korur. Erkekleri birbirlerine karşı saldırgan ve acımasız, dişileriyse uysal ve barışçıldır. Üremelerinde birbirlerini eş tutmuş çiftlerin kullanılması halinde olumlu sonuç almak olasıdır.

Betta Taeniata
Yukarıda adı geçen diğer üç betta ile birlikte yumurtalarını ağızlarında kuluçkaya yatıranlar arasında yer alırlar. Borneo ve Sumatra’nın tatlı sularında yaygın olarak görülen bir türdür. Sarımsı kahverengi, kahverengi ve bazen de kum rengi olarak görülür. Siyah bir bant, ağız kenarından başlayıp göz üstünden geçerek kuyruk köküne değin uzanır. İkinci bir çizgi ise solungaç kapağı üstünden birinciye paralel biçimde kuyruk yüzgecine değin gider. Betta türünün iri balıkları arasında yer alır. Uzunlukları 10 santimi bulur.

Beta erkeklerinin dişi balıklar için mücadelesi:

Beta erkeklerinin dişi balıklar için mücadelesi.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.