Cryptomeria (Kadife Çamı) Üretimi | Taxodiaceae Familyası Bitkileri | Peyzaj

Cryptomeria (Kadife Çamı) Yetiştiriciliği

Bilimsel Sınıflandırma

  • Âlem: Plantae
  • Bölüm: Pinophyta
  • Sınıf: Pinopsida
  • Takım: Pinales
  • Familya: Taxodiaceae
  • Cins: Cryptomeria

Cryptomeria (Kadife Çamı) Bitkisinin Genel İstekleri

Doğal olarak Japonya da yetişmektedir. 30 -40 m boy ve 1–2 m çap yapmaktadır. Her dem yeşil piramit formlu ağaçlardır. Ancak bodur formları da vardır. Düzgün bir gövdeye sahiptir. Gençken piramit formlu iken yaşlandıkça dağınık bir form oluşturmaktadır. Özellikle gençlik devresinde hızlı gelişir. Gövde kabuğu kızıl kahverenginde olup uzun şeritler halinde ayrılır. Dalları sık dizilmiştir. Yana veya yukarı doğru yönelmiştir.

Yaprakları iğne şeklinde olup dip kısmı genişçe uca doğru sivri, beş sıralı sarmal dizilmiştir. Yaprakların her iki yüzünde de stoma çizgisi vardır.

Çiçekleri bir evcikli olup erkek çiçekler tek tek yaprak koltuklarında yer alır. Dişi çiçekler yuvarlaktır. Kozalaklar ise kahverengindedir. Kozalaklar bir yıl içinde olgunlaşır. Sürgünlerin ucunda yer alır ve yuvarlak yapılıdır.

Cryptomeria (Kadife Çamı) Üretimi

Tohumla üretimi yapılır. Tohumlarda embriyo dinlenmesi vardır. Şubat ayı içinde tohumlar atılır. Çelikle üretimde ise, çelikler eylül ayında 10 cm uzunlukta hazırlanır. Çelikler sisleme altında kolay köklenir. Aşı ile de üretim yapılabilir.

Cryptomeria (Kadife Çamı) Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Güneşli ve aydınlık alanlardan hoşlanır. Kurak ve soğuk iklim şartlarından hoşlanmaz. Nemli deniz ikliminde yetişir. Serin, derin, verimli ve nemli, humuslu toprakları sever. Kireçli topraklar hariç her toprakta yetişmektedir.

Cryptomeria (Kadife Çamı) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

İyi bir park ağacıdır. Kent içi planlamalarda geniş alanlarda veya ev bahçelerinde kullanılmaya uygundur.

Cryptomeria (Kadife Çamı) Bitkisinin Önemli Türü

Cryptomeria Japonica: Japon Kriptomeryası Orta ve Güney Japonya’ da dağlık bölgelerde 200- 800 m rakımlarda doğal olarak yetişir. Avrupa ve ülkemizin park ve bahçelerinde yetiştirilir. Tuzlu toprak ve sahil arazide yetiştirmeye uygundur. Humuslu toprakları sever. Kuraklığa duyarlıdır. Piramidal yapıya sahiptir. Hızlı büyür. Gövde kabuğu kırmızımsı kahve ve şeritler durumundadır. Işıklı ya da yarı gölge bitkisidir.İğne yapraklar 6-12 mm uzunluktadır. Koyu yeşil renkli, alt ve üst yüzü çıkıntılıdır. Kış soğuğunda mavimsi yeşil renklidir. Tohum ve çelikle üretilir. Tohum ekimi ilkbaharda + 4 derecede 2-3 hafta soğuk katlamaya alınmalıdır. Çelikle üretimde ise, yarı odun çelikleri yaz sonunda, odun çelikleri sonbaharda alınır. Park ve bahçelerde grup ya da tek olarak kullanılan bitkidir. Çit tesisi için de kullanılır. Rüzgâra dayanıklıdır.

Cryptomeria japonica:

Cryptomeria japonica.

Cryptomeria japonica (Kadife çamı):

Cryptomeria japonica (Kadife çamı).

Cryptomeria (Kadife Çamı) Bitkisinde Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar

Karaleke en çok görülen hastalıktır.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.