Denizşakayıkları (Anemones) | Balık Dışında Akvaryuma Konulabilecek Canlılar

Denizşakayıkları (Anemones)

Denizşakayıkları deniz canlıları içerisinde çok ünlü olan bir grubu oluşturur. Pek çok çeşitleri vardır. Renk ve şekil ile büyüklük bakımından değişik türleri bulunmaktadır. Bir akvaryuma dâhil edildiklerinde birçoğu kolay bir uyum gösterir ve ve akvaryum içerisindeki taşlar üzerine yayılarak çok güzel görünüm sağlarlar. Zarar verilmedikleri ve rahatsız edilmedikleri takdirde uzun süre de yaşayabilirler. Pek çoğu kayalar üzerine yaşamayı tercih ederler ise de bazıları kum üzerinde de yayılma gösterir ( Tealia ve Diccosomo gibi).

Denizşakayıklannın hepsi şekil uzunluk ve en bakımından türlere göre farklıdır. Her tür değişik sayılarda kollara sahiptir. Güzel görünüşlü ve çiçek gibi olan kolları genel olarak yakıcı veya acıtıcı iğne veya benzeri özelliklere sahiptir. Birçoğu da birçok canlı için öldürücü olabilmektedir. Kolla ile çeşitli canlıları öldürerek gıda olarak kullanırlar. Bu özelliklerinin şiddeti de türden türe fark eder. Bu canlılar insanlar için zararlı değildir. Fakat çok hassas vücutlarda ısırgan otunun verdiği acıya benzer az bir acı hissetmemize neden olabilir ise de zararlı değildir ve tıbbi bir müdehâleyi de gerektirmez. Çok rahatsız olunur ise amonyak sürülmesi yararlı olur.

Bazı balıklar denizşakayıklarının zehirli etkisine karşı bağışıklık kazanmışlardır ve denizşakayıkları ile müşterek bir hayat sürerler. Müşterek yaşamın izlendiği ve denizşakayıkları ile müşterek yaşayan pek çok canlı vardır. Örneğin soytarı balıkları ve bazı kabuklu hayvanlar bu müşterek yaşama uyum göstermişlerdir.

Doğal olarak denizşakayıklarını akvaryumlarda başarılı olarak barındırmanın yolu diğer akvaryum canlılarında olduğu gibi su koşullarının sağlanabilecek en iyi düzeyde tutulmasıyla mümkün olabilir. Özellikle, oksijen durumunun çok iyi olması gerekir.

Denizşakayıklarının denizden çıkarılmasında dikkatli olmak gerekir. Özellikle bulundukları yerden koparılırken dip kısımlarının fazla zedelenmemesine dikkat edilmelidir. Eğer dip kısmı zedelenir ve zedelenmiş canlı akvaryuma alınır ise şakayık ölebilir ve bunun sonucu akvaryum ortamı süratle bozulabilir. Akvaryumda ölen denizşakayıkları kötü kokuların oluşmasına neden olur. Az bir bozulma tehlikesi görüldüğünde denizşakayığının akvaryumdan hemen uzaklaştırılması gerekir.

Denizşakayıklarının beslenmesi kolay değildir. Genellikle ufak bir karides eti parçası veya benzer deniz canlısı eti yem olarak değerlendirebilir. Bu yemlemenin haftada bir kez yapılması yeterlidir

Yem, şakayığın kolları arasına konulabileceği gibi tam ağız kısmına yakın olarak da bırakılabilir. Eğer akvaryumda denizşakayığının birlikte yaşamaya alıştığı balık var ise bu yemlemeye de gerek kalmayabilir. Çünkü birlikte yaşadıkları balık şakayığın yem ihtiyacını giderecektir.

Genel olarak yemlemeden bir gün sonra şakayığın, içerisinde artık maddelerin bulunduğu ve dış kısmı mukoza şeklinde bir torbacık bıraktığı ve bu torbacığın su üzerinde yüzdüğü görülür. Bunun akvaryumdan hemen uzaklaştınlması gerekir. Çünkü bu torba suyu zehirliyebilecek bir yapıdadır.

Yemleme ne kadar iyi olursa olsun zamanla şakayıkların küçüldüklerini bilmede yarar vardır. Beslemede yeme vitamin karıştırılmasının yararlı sonuçlar alınabilmektedir.

Akvaryum içinde kullanılabilecek denizşakayıkları bazıları olarak şunlardır:

  • Radıanthus malu
  • Radianthus ritterii
  • Diccosoma
  • Stoichactis
  • Cerianthus

Tüp Denizşakayığı (Cerianthus species):

Tüp Denizşakayığı (Cerianthus species).


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.