Doğu Anadolu Bölgesi’nde Turizm ve Turistik Merkezleri

Doğu Anadolu Bölgesi’nin Turizm Coğrafyası

Doğu Anadolu Bölgesi’nin Coğrafî Özellikleri
Ülkemiz topraklarının %21`ini kaplayan Doğu Anadolu Bölgesi; kuzeyde, Kuzey Anadolu Dağları`nın iç sınırları ile çevrelenen bölgeye, güneyde Güneydoğu Torosların kuzey eteklerine kadar uzanır. Doğuda, İran, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan; güneydoğuda ise Irak ile komşudur.

Bölgeye “Türkiye`nin Çatısı “ denmesinin sebebi, Doğu Anadolu Bölgesi`nin, yurdumuzun en yüksek ve en dağlık bölgesi olmasıdır.

Doğu Anadolu Bölgesi:

Doğu Anadolu Bölgesi.

Doğu Anadolu Bölgesi’nin İklimi
Bölgenin genelinde karasal iklim hakimdir. Yükseklik fazla olduğu için yazlar serin, kışlar çok soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Yurdumuzun en düşük sıcaklıkları, bu bölgeye aittir. Kışın kar yağışının çok fazla olmasından özellikle küçük yerleşim birimlerine ulaşım, uzun süre aksamaktadır. Bölgede mevsimde çığ düşme olayı sık yaşanmaktadır.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde Ulaşım
Bölgedeki olumsuz doğal şartlar, bölgenin yeterince gelişmesini engellemiştir. Bölgede ulaşım da yeterince gelişmemiştir.

Bölgenin Karadeniz ile kara yolu bağlantısı, Kop ve Kalkanlı Geçitleri`nden sağlanmaktadır. Erzurum, bu geçitler sayesinde işlek bir kara yolu ile Trabzon`a bağlanmıştır. Ayrıca Erzurum ile Ağrı arasında modern bir kara yolu inşa edilerek Avrupa-İran transit taşımacılığı sağlanmıştır.

Bölgenin hava ulaşımı; Malatya, Erzurum, Van, Elazığ ve Kars Hava alanları ile gerçekleştirilmektedir.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde Gezilecek Tarihi, Doğal ve Turistik Merkezler

Doğu Anadolu Bölgesinin Türkiye Turizmindeki Yeri ve Önemi
Doğu Anadolu Bölgesi, çok önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Bölgede birçok tarihi kalıntılar, doğal güzellikler, değişik medeniyetlere ait kale, camii, türbe ve tarihi yapıtlar olmasına rağmen, turizm istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Bu durumun başlıca sebepleri arasında; ulaşım imkânlarının yetersizliği, iklim şartlarının elverişsizliği, ihtiyaçlara cevap verebilecek turistik tesislerin olmayışı, yeterli tanıtımın yapılamamış olması yer almaktadır.

Bölge, özellikle kış turizmi için uygun şartlara sahip iken bu potansiyel değerlendirilememektedir. Bölgede çok sayıda bulunan göl, kaplıca ve içmelerin yakın çevrelerinde uygun tesisler yapıldığı tardirde, buralara daha çok sayıda yerli ve yabancı turist gelebilecektir. Böylece günü birlik ziyaretlerin yerini, uzun süreli konaklamalar alabilecektir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.