Eviç Makamı | Irak Perdesinde Karar Veren Mürekkeb (Bileşik) Makamlar

Durağı: Irak perdesidir.

Seyri: İnicidir.

Güçlü: Dügah perdesidir. (İkinci derecede Dügah)

Yeden: Acem Aşiran perdesidir.

Donanımı: Si için koma bemolü, fa için bakiye donanıma yazılır. Gerekli değişiklikler eser içinde gösterilir. Bazıları fa ve mi için bakiye diyezini donanıma yazmayı tercih ederler.

Perdelerin Klasik Türk Müziği’ndeki isimleri: Pestten tize doğru: Irak, Rast, Dügah, Segah, Çargah, Neva, Hüseyni veya Acem, Eviç veya Acem, Gerdaniye, Muhayyer, Tiz Segah.

Eviç Makamı Dizisi: Evic makamı dizisi, Irak makamı ile aynı diziye sahiptir. Ancak Türk Musikisinde birçok makam dizisi birbirine benzer.Makamlarımızı tanırken, özellikle seyir farklılığından her makamın kendine has bir karakteri, yapısı olduğunu öğrenmiştik.

Eviç Makamı Dizisi:

Eviç Makamı Dizisi.

Yukarıdaki dizide de görüldüğü gibi Evic makamı dizisi Irak perdesi üzerinde Segah Dörtlüsü, Yerinde Uşşak Dörtlüsü ve Evic perdesi üzerindeki Segah Dörtlüsünin karışık olarak birlikte kullanılmasıyla meydana gelir.

Eviç Makamı Dizisinin Seyri: Evic makamının seyrine Tiz durak civarından başlanır. İnici seyre sahip olduğundan sürekli olarak tiz perdelerde dolaşılarak Evic perdesinde asma kalış gösterilir. Dizinin orta seslerine inilerek Nim Hicaz perdesinde Hicaz’lı asma kalış gösterilebilir. Daha sonra Dügah perdesine inilerek Uşşak Dörtlüsünün sesleri ile kalış yapılır.

Eviç Makamı Dizisinin Seyri:

Eviç Makamı Dizisinin Seyri.

Eviç Makamı’na Örnek Bir Eser

Eviç Makamı'na Örnek Bir Eser.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.