Farklı Hidroponik Sistemlerin Karşılaştırılması


Farklı Hidroponik Sistemlerin KarşılaştırılmasıHer hidroponik sistem kendine göre avantajlara sahiptir. Her hidroponik sistemden maksimum düzeyde faydalanabilmek için birbirlerinden farklı şekilde çalıştırılmalıdır. Bununla birlikte en uygun yöntemin belirlenmesinde şu özelliklere dikkat edilmelidir:

  • İlk yatırım masrafları
  • Kullanılacak materyalin temini
  • Analitik yöntemlere yatkınlık
  • Üreticilerin bilgi düzeyi
  • Kullanılacak suyun kalitesi ve gübreleme özellikleri
  • Yetiştirilecek bitki türü
  • Sera zemininin eğimi
  • Drenaj
  • Mevcut sulama olanakları
  • Diğer faktörler

Hidroponik sistemlerin karşılaştırılması: Büyük resim için tıklayınız.

Hidroponik sistemlerin karşılaştırılması

Yapılan bir çalışmada 5 yıl süre ile NFT ve kaya yününde yapılan yetiştiriciliğin tesis masrafları ve maliyet yönünden incelemesi yapılmıştır. Buna göre NFT’nin ilk yatırım masrafları kaya yününden daha fazladır. Ancak 5 yıl süre ile işletme masraflarının daha az olması nedeniyle NFT yetiştiriciliğinin kaya yününden daha ekonomik olduğu belirlenmiştir.

Hidroponik sistemlerin seçiminde önemli konulardan biri de yetiştirme ortamında kullanılacak materyalin uygun fiyat ve kalitede olmasıdır.

NFT’ye göre daha basit olan kaya yünü ve perlit kültürü uygulamada sağladığı kolaylıklar nedeniyle NFT’den daha üstün sistemlerdir; ancak hidroponik sistemler ne kadar basit olursa olsun farklı uygulamalar gerektirdiğinden üreticilerin eğitimine ayrı bir önem verilmesi gerekir.

Topraksız yetiştiricilik sistemlerinde suyun kalitesi de önemlidir. NFT ve perlit sistemlerdeki yetiştiricilikte yüksek kalite de su kaynağı gereklidir. Ancak kaya yünü ve perlit sistemleri düşük kaliteli sulama suyuna tolerans gösterir.

NFT yönteminde sera zeminin eğimi %1, kaya yünü ve perlit sistemlerinin eğimi ise % 1’den az olması gerekir. Bu eğimin fazla olmaması sera zeminin düzenlenmesi için gerekli olan maliyeti ortadan kaldırır. Resirküle olmayan kaya yünü ve perlit sisteminde torbalarda drene olacak aşırı besin çözeltisini uzaklaştırmaya olanak sağlayacak şekilde drenaj sistemi kurulmalıdır.

Toprakta yapılan yetiştiricilikte damla sulama kullanılıyorsa kaya yünü veya perlit yöntemlerinin kullanımına geçilmesi daha ekonomik olur.

Uygun seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir konuda yetiştiricinin teknik bilgi düzeyidir. Hangi sistem üzerinde bilgi ve tecrübe birikimi varsa o sistemin seçilmesinde yarar vardır.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.