İncir Üretimi | Meyve Yetiştirme

İncir Yetiştiriciliği

İncir bitkisinin botanik ismi “ficus carica”dır. İsmini Ege bölgesindeki antik yerleşim bölgesi “Caria”dan alan incirin Anadolu ve Ege’de binlerce yıldır var olduğu bilinmektedir. Eski Yunan ve Mısır uygarlıklarında verimlilik sembolü olan incirin Anadolu’daki kültürünün insanlık kültürü kadar eski olduğunu, Herodotos MÖ 484 yılında yazdığı yazılarda belirtmiştir.

Dalında incir meyvesi:

Dalında incir meyvesi.

İhracatta önemli bir yeri olan incirin ülke ekonomisine katkısı azımsanmayacak oranlarda her geçen yıl artmaktadır. İhracatı yapılan tarımsal ürünlerin içinde yıllara göre 5. ve 6. sırayı almaktadır. Bu yüzden incir, ülkemizin önemli bir dış satım ürünüdür. Dış satımı yapılan kuru incirin tamamı Ege bölgesinde üretilir. Ege bölgesinde Büyük ve Küçük Menderes Havzaları çok önemlidir. Büyük Menderes Havzası’nda Aydın ilinde özellikle sahip olduğu mikroklima nedeniyle dünyanın en kaliteli kuru incirlerini üretilir. Aynı zamanda iç tüketimi de söz konusudur.

İncir Bitkisinin Tanımı ve Önemi

İncir, yapısında süt taşıyan, erkek ve dişi çiçeklerin farklı ağaçlarda olduğu iki evcikli, yaprak döken bir ağaçtır. İncirin anavatanı Türkiye’dir. Buradan Suriye, Filistin ve daha sonrada Ortadoğu üzerinden Çin ve Hindistan’a yayılmıştır. İncirin özel döllenme ve kendine özgü kurutma şartları isteyen bir meyve olması yetiştiği bölgeleri sınırlı kılar. İncir her ne kadar subtropik bir meyve olsa da geniş ekolojik uyum kabiliyeti nedeniyle yurdumuzun tüm sahil kuşağında ticari olarak yetiştirilir. Kuru ve taze incir üretim amacı ile Büyük ve Küçük Menderes havzalarında yoğun olarak üretimi yapılmaktadır.

İncirin bitkiler âlemindeki yeri şöyledir:

İncirin bitkiler âlemindeki yeri şöyledir.

100 gram taze incirin besin değeri ise şöyledir:

100 gram taze incirin besin değeri ise şöyledir.

Taze incir meyvesi:

Taze incir meyvesi.

100 gram kuru incirin besin değeri ise şöyledir:

100 gram kuru incirin besin değeri ise şöyledir.

Kuru incir meyvesi:

Kuru incir meyvesi.

İncirin insan sağlığına olan faydaları ise şunlardır:

  • Taze ve özellikle kuru incirin yenilmesiyle insan bedeninin hücreleri yenilenir.
  • İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle vücuda alınan kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar.
  • Sindirimi kolaylaştırır, vücudu bakterilere karşı korur.
  • Kemik ve dişlerin oluşumu ile sağlıklı olmalarında etkendir. İçerdiği kalsiyum diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir. Süt içmeyen kişilerin incir yemeleri tavsiye edilir.
  • İncir, içerdiği benzaldehit adlı maddeyle kanserli hücrelerin büyümesini önler. Kansere karşı etkili olur.
  • Vücuda kuvvet ve enerji verir.
  • Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.
  • Halsizliğe ve unutkanlığa iyi gelir.
  • Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir.
  • Nezle ve bronşite faydalıdır.
  • Bakteri ve virüslerin çoğalmasını önleyerek hastalıklara karşı direnci artırır.

İncir Bitkisinin Botanik Özellikleri

Ağaçlar, çeşitlere bağlı olarak ortalama 8–10 metre boy yapar.

İncir ağacı:

İncir ağacı.

Yapraklar genelde parçalı, derin girintili, beş loblu ve tüylü değişik formlarda karşımıza çıkar. Yaprak uzunluğu 12–25 cm ve 10–18 cm genişliğindedir.

İncir yaprağı:

İncir yaprağı.

Meyve şişkin, etli çukur, iç yüzeyi tamamen çiçeklerle kaplı bir kılıf şeklindedir. Sandan mora çeşitli renklerde ve 3-5 cm uzunluğunda yenen aslında ağacın meyvesi değil çiçeğidir.

Erkek ve dişi incir meyveleri:

Erkek ve dişi incir meyveleri.

Dışta görünen ve yeşil-mor olabilen kısım aslında dişi çiçeğin tablasıdır. Özelleşerek bir kese hâlini almıştır.

Yalancı meyve içindeki gerçek incir meyveleri:

Yalancı meyve içindeki gerçek incir meyveleri.

İncir meyvesi aslında incir çiçek tablasının büyümesi ve etlenmesi suretiyle meydana gelmiş yalancı bir meyvedir. Asıl meyve, esmer renkli olan sert çekirdeğimsi kısımdır.

İncir bitkisinde gövde ve meyve:

İncir bitkisinde gövde ve meyve.

İncir Bitkisinde Döllenme Biyolojisi
Döllenme biyolojileri yönünden dişi incirler 4 grup altında toplanır.

  • Döllenmeye gerek duymadan partonokarpi yoluyla meyve verenler,
  • Meyve vermeleri için mutlaka döllenmesi gerekenler,
  • İlkbahar meyveleri (yelloplar) için döllenmeye ihtiyaç göstermeyip yaz meyveleri için döllenmeye ihtiyaç duyanlar,
  • İlkbahar meyveleri için döllenmeye ihtiyaç duyup yaz meyveleri için döllenmeye ihtiyaç duymayanlar.

İncir çiçekleri, incir meyvesi olarak bilinen yuvarlak armudumsu, içi boş bir çiçek muhafazası içerisinde sırayla dizilmiş durumdadır. Erkek incirlerde bir çiçek muhafazası içerisinde erkek çiçekler ve dişi çiçekler olan gal çiçekleri bulunur. Erkek çiçekler, çiçek muhafazasının ağzına yakın kısımda, gal çiçekleri ise sap tarafında dizilmiş durumdadır. Dişi incirlerde de bir çiçek muhafazası içerisinde yalnız normal dişi çiçekler bulunur. Erkek çiçekler polenleri meydana getirir.

Normal dişi çiçeklerin döllenmesi ile içi dolgun çekirdekler yani gerçek incir meyveleri meydana gelir. Her bir olgun erkek incir meyvesinden çıkan ergin dişiler takip eden meyvenin üzerine gelip içeri girer. Burada incir arıları, yumurta bırakmasına uygun, değişikliğe uğramış dişi gal çiçekleri üzerine yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar bu çiçeklerin ovaryumlarında gelişir. Erkek arılar dişi arılardan önce yumurtadan çıkar ve dişi arılar gal çiçeklerini terk etmeden önce onları döller. Çiftleşmeden sonra ergin dişi arılar takip eden erkek incir dişi meyvesine göç eder.

İncir Çeşitleri

İncir yetiştiriciliği, ticari amaçlı yapıldığından çeşit seçimi önem taşır. Yetiştirici, bahçe kurulacak yerin iklim, pazar istekleri, üretim potansiyeli, ürün fiyatları ve pazarlama olanakları gibi etmenleri göz önünde bulundurmalıdır.

İncir çeşitlerini taze ve kurutmalık olmak üzere ikiye ayrılır.

Kurutmalık İncir Çeşitleri

Sarılop, İncir Çeşidi
7-8 m yükseklikte 8-9 m genişlikte seyrek dallı bir çeşittir. Beş parçalı derin dilimli, büyük yaprakları vardır. Meyveler yuvarlak, basık şekilli 65 g ağırlığındadır. Kabuk sarı renkte ve kolay soyulur. Çekirdekler orta irilikte ve meyve içi boşluğu yoktur. Meyveler çok tatlı, hissedilir hoş kokuludur. İlk olgunlaşma temmuz sonu ağustos başıdır. Eylül sonunda olgunlaşma tamamlanır. Hasat süresi 40-45 gündür. Taze hasatta meyve sapı ağaçta kalır. Sarılop kurutmalık çeşit olduğu hâlde bir kısmı sofralık olarak değerlendirilir. Taze sarı lop meyveleri bütün ve kabuklu olarak hızlı dondurulmaya uygundur.

Sarılop incir çeşidi:

Sarılop incir çeşidi.

Sarı Zeybek, İncir Çeşidi
Meyve kalitesi ve özellikleri yönünden sarılopa çok benzer. Meyveleri albenili, oval, çok tatlıdır. Meyve iç rengi koyu pembedir. Meyve iç boşluğu yoktur. Kabuğu kolay soyulur, kabuk rengi yeşilimsi sarıdır. Ortalama meyve ağırlığı 68-76 gramdır. Meyve olgunlaşması ağustos ve eylül sonunda olur.

Sarı zeybek incir çeşidi:

Sarı zeybek incir çeşidi.

Sofralık İncir Çeşitleri

Bursa Siyahı, İncir Çeşidi
En yaygın olarak Bursa yöresinde taze tüketim amacıyla yetiştirilir. Meyve olgunlaşması Ege bölgesinde ağustos başından ekim ayı ortalarına kadar devam eder. Bursa çevresinde ise olgunlaşma daha geçtir. Meyveleri iri ve şekli yuvarlaktır. Kabuk rengi mor veya morumsu siyahtır. Meyve içi boşluğu hiç yoktur veya çok azdır. Kabuk kolay soyulur. Meyve eti sık dokulu, yola dayanıklıdır. Olgunlaşma dönemindeki yüksek nemde çatlama ve yarılma göstermez. Taze meyveleri bütün olarak veya dilimlenerek dondurulmaya uygundur.

Bursa siyahı incir çeşidi:

Bursa siyahı incir çeşidi.

Yeşil Güz, İncir Çeşidi
Orjini Ege bölgesidir Koyu yeşil kabuk rengi ve kırmızı et rengi ile albenisi olan, geç olgunlaşan, yüksek kaliteli sofralık bir çeşittir. Kolay soyulan kabuk yapısı vardır. Olgunlaşma periyodu ağustos başı- ekim ortası olduğundan hasat sezonu uzun sürer. Meyve ağırlığı ortalama 54-56 gramdır. Kabuk rengi açık yeşil, beyaz beneklidir.

Yeşil güz incir çeşidi:

Yeşil güz incir çeşidi.

Mor Güz, İncir Çeşidi
Ege bölgesinin kasım sonuna kadar taze meyve verebilen en geççi son turfanda çeşitlerindendir. Olgunlaşma dönemi 15 Ağustos-15 Kasım tarihleri arasıdır. Ağaç iri, dik dallı, sürgün gelişmesi kuvvetli, gövdesi siyah ve gri harelidir. Yapraklar orta büyüklükte, üst yüzü koyu, alt yüzü ise açık yeşildir. Meyveleri iri, kabuğu yeşil zemin üzerinde mor damarlı, puslu, kalın damarlıdır. Meyve ağırlığı ortalama 63-72 gramdır. İç rengi ise parlak koyu pembe renklidir. Kabuğu kolay soyulan, hafif tatlı bir çeşittir.

Mor güz incir çeşidi:

Mor güz incir çeşidi.

Göklop, İncir Çeşidi
Meyve eti pembe, açık kırmızı renkte ve kaliteli bir sofralık çeşittir. Çatlama ve iç çürüklüğüne duyarlıdır Meyveleri basık, topaç şeklinde, iri, yeşil renkli, sarılopa oranla daha az tatlıdır. Olgunlaşması da sarılopa göre biraz daha geçtir. Meyve olgunlaşması 10 Ağustos- 30 Eylül arasındadır Meyve tutumu için mutlak surette döllenme gerektirir. Taze tüketim için gösterişli bir çeşittir.

Göklop incir çeşidi:

Göklop incir çeşidi.

Bardakçı, İncir Çeşidi
Meyvesi orta iri, armut şeklinde, ince kabuklu ve sarımsı-yeşil renktedir. Damarları belirgin, meyve iç rengi pembe-kırmızıdır. Tatlı ve kolay soyulabilen bir çeşittir. İzmir çevresinde taze olarak tüketilir. Bu yörede “bardacık” adıyla bilinir. Olgunlaşma dönemi temmuz sonu eylül başıdır. Orta erkencidir. Soğuğa, dona, toprak ve hava rutubetine dayanıklıdır.

Bardakçı incir çeşidi:

Bardakçı incir çeşidi.

Siyah Orak, İncir Çeşidi
Ağaçları bodur, dalları seyrektir ve ağacın gelişme hızı ortadır. Çift ürün veren bir çeşittir. Birinci ürün meyvelerinin görünüşü iyi, tadı az, kendine özgü kokuludur. Kabuk morumsu siyahtır. İkinci ürün meyveleri küçük ve armut şeklindedir. İkinci ürün meyvelerinin görünüşü iyi, tadı az, kokuludur. Hasat ağustos başındadır. Eylül sonuna kadar devam eder. Hasatta sap meyvede kalır. Meyve içi boşluğu ortadadır. Meyve bağlaması için döllenmeye ihtiyacı yoktur. Olgun meyvelerde çatlama yoktur. Orta kalitede sofralık bir çeşittir.

Siyah orak incir çeşidi:

Siyah orak incir çeşidi.

Beyaz Orak, İncir Çeşidi
Turfanda yetiştiricilik bakımından önerilen, partenokarp meyvedir. Ege bölgesinde özellikle Turgutlu yöresinde yaygındır. Yellop meyveleri 15 Hazirandan itibaren olgunlaşır. Yellop meyveleri partenokarpiktir, yani döllenme olmadan olgunlaşır. Oda koşullarında derimden sonra 1-2 gün içinde tüketilmeleri gerekir, dayanma süresi çok kısadır. Yaz ürünü meyveleri olgunlaşmaları için döllenmeye gereksinim duyarlar. Meyvelerde ilk olgunluk temmuz sonunda görülür. Derim süresi 40-45 gündür. Meyve kabuğu dayanıklıdır. Kolay soyulur ve sap genellikle dalda kalır. Kabuk rengi sarımsı yeşil, meyve eti açık pembedir.

Beyaz orak incir çeşidi:

Beyaz orak incir çeşidi.

Erkek incirler grubu dişi incirlerin döllenmesinde (ilekleme) kullanılır. Önemli çeşitleri ise şunlardır;

  • Erkenci çeşitler: Kıbrıslı, büyük, kongurdur.
  • Orta mevsim çeşitleri: Akilek, hacımestan ileği, kara ilektir.
  • Geç olgunlaşan çeşitler: Bardakçı (bardacık), körpe ilek, kuyucak ileğidir.

İlek çeşitleri bol çiçek tozu vermeleri ve meyvede mevcut ilek sineği miktarına göre de değer kazanır.

Erkek incir meyvesi ve ilek sineği:

Erkek incir meyvesi ve ilek sineği.

İncir Bitkisinin Genel İstekleri

İklim istekleri: Kurutmalık çeşitlerde en önemli faktör iklimdir. Kurutmalık çeşitler yüksek oranda şeker içerdikleri için taze olarak fazla tüketilmez. Ancak kurutmalık incirlerin hem taze hem de kuru olarak pazarlanma imkânları vardır. Taze incirin iyi fiyat bulduğu yıllarda ürün taze, bulamadığı yıllarda ise kuru olarak pazarlanabilir.

İncir her ne kadar subtropik bir bitki ise de dünyanın ılıman iklime sahip birçok yerinde yetişmektedir. Kışları ılık, yazları sıcak ve kurak, yıllık ortalama sıcaklığı 18-20°C olan yerlerde yetişir. Meyve doğuşundan hasat sonuna kadar olan Mayıs-Ekim aylarında daha yüksek ortalama sıcaklıklara ihtiyaç gösterir. Özellikle meyve olgunluğu ve kurutma döneminde (ağustos-eylül) 30°C’ye çıkan ortalama sıcaklıklar istenir. İncir, az miktarda kış soğuklamasına ihtiyaç duyar veya duymaz. Çok kısa devam eden -9°C’nin üstündeki sıcaklıklar zararlı olabilir. Ekim-Kasım aylarında -3,-4 °C’ye kadar düşen erken donlardan genç ağaçlar zarar görebilir. Ve kışın -6,-8 °C’de ölebilir.

Kış sonundaki -4°C ve -7°C sıcaklıklar erkek incirlerde boğa ürününe dolayısıyla ilek arısına zararlıdır. Erkek incir bahçeleri kış donlarının görülmediği kuzeyi kapalı, güneye bakan yerlerde kurulmalıdır.

Yaşlı bir incir ağacı:

Yaşlı bir incir ağacı.

Optimal yıllık yağış 625 mm dir. Bunun altındaki yağışlarda sulama gereklidir. Fazla yağış alan bölgelerde ise ağaçlar kuvvetli büyür, meyveler iri ve tatsız olur.

Kurutmacılık yönünden Temmuz ayları yağışsız ve bulutsuz geçmelidir. Kurutma mevsiminde nem % 40-45 olmalıdır. Olgunluk dönemindeki görülen yüksek bağıl nem, meyvelerde yarılmaya neden olur. Denizden esen nemli ve serin rüzgâr ile karadan esen kuru ve sıcak rüzgâr karşılıklı eserse meyvede irilik ve kalite artar. İlekleme döneminde esen kuvvetli rüzgârlar ilek arısının uçuşunu engelleyeceği için uygun değildir.

Toprak istekleri: Çok fazla nemli topraklar hariç hemen her toprakta yetişir. Kuru incir kalitesi söz konusu olduğunda ise toprak yönünden seçici olur. Derin, kumlu-killi organik materyal ve kirece sahip toprakları ister. 120 cm ve daha derin topraklarda iyi gelişir.

Toprak tuzluluğuna az dayanır. Kireççe zengin topraklarda iyi gelişir, ph 6, 7, 8 olan nötr ya da nötre yakın topraklar uygundur. Sodyum ve bor minerallerinin aşırısına duyarlıdır.

Yüksek taban suyu ile yükselip alçalan kararsız taban suyundan zarar görür. Taban suyu zemine 2 metreden yakın olmamalıdır.

İncir Üretimi

İncirlerin en kolay üretimi çelikle yapılır. Ancak çelikle üretimin yanında vegetatif yoldan daldırma ile ya da dip sürgünlerinden yararlanılarak da kolayca çoğaltılabilir. Çekirdekten incir fidanı yetiştirildiği hallerde veya büyük ağaçlarda çeşit değiştirmek gerektiğinde aşı ile üretim kullanılır.

Çelikle üretim: İncir çeliklerini, sağlıklı, bir senelik sürgünleri kuvvetli orta yaşlı ağaçların sağlam ve pişkin dallarından alınmalıdır. Bu amaçla bir senelik uç dallar alındığı gibi 2-3 yaşlı sağlıklı dallar da kullanılır. Çeliklerin kalınlıkları 1,5-2,5 cm, boyları ise 25-35 cm arasında değişir. Çelikler boğumun hemen üstünden, alt kısmı boğumun hemen altından kesilerek hazırlanır. İncir çeliklerinin uçlarında tepegözlerinin bulunması tercih edilir.

İncir çeliklerini doğrudan dikim zamanı almak mümkündür. Bununla beraber budama mevsiminde, yani ocak-şubat aylarında incir ağaçlarına su yürümeden önce almak daha doğrudur.

Çelikler köklendirme ortamına dikilene kadar muhafaza edilmelidir. Bunun için çelikler ellişer demetler hâlinde ya serin ve karanlık bir mahzende kum içinde katlanarak ya da açık arazide hendeklenir. Açık arazide demetler dibine bir karış çakıl ve üzerine dört parmak kadar kum serilmiş hendeklere başları aşağı gelecek şekilde ters ve dik yerleştirilir. Araları boşluk kalmayacak şekilde kumla doldurulur. Kumun daima nemli olmasına dikkat edilir. Çeliklerin bu şekilde muhafaza süresi bir, bir buçuk ay kadardır.

Torbaya dikilen incir çeliği:

Torbaya dikilen incir çeliği.

Köklenen çelikler mart ayında dikilir. Sıralar ortalama 60 cm aralıkla pulluk veya el aletleri ile açılır. Çeliklere sıra üzerinde 30 cm aralık verilerek uçları toprak hizasına gelecek şekilde dikim kazığı ile dikilir. Dikimden sonra sıra aralarındaki toprak çelikler üzerine çekilir. Dikimden hemen sonra ilk su verilir. Yaz aylarında sulanmalarına. Çapalanmalarına, yandan çıkan filizlerin temizlenmesine dikkat edilmelidir.

Daldırma üretim: Mart ayında incir ocaklarından fışkıran iki yıllık dip sürgünleri, yan filizler temizlendikten sonra, ucu dışarıda bırakılarak daldırılır. Bu şekilde köklendirildikten sonra bir sonraki yılın ilkbaharında sökülerek yerine dikilir.

Dip sürgünlerin temizlenmesi:

Dip sürgünlerin temizlenmesi.

Aşı ile üretim: İncirler genellikle çelikle çoğaltıldığı için aşılanmalarına gerek yoktur. Ancak çekirdekten incir fidanı yetiştirildiği hâllerde veya büyük ağaçlarda çeşit değiştirmek gerektiğinde aşı kullanılır. En çok kullanılan aşı şekilleri ise kalem aşıları (yarma ve çoban) ile göz aşısı ve kabuk aşılarıdır.

Fidanlıklarda göz aşısı kullanılır. Genç ağaçların aşılanmasında, 1-3 yaşındaki dallara göz aşısı, 4-5 yaşındaki kalın dallara kabuk aşı yapılır. Yaşlı ağaçlarda ise 8-10 cm kalınlığındaki dallar üzerinden budanarak gençleştirme yapıldığı zaman, yarma aşı veya çoban aşısı yapılır.

Kalem aşının hazırlanışı:

Kalem aşının hazırlanışı.

Üretilmek istenen bir çeşitten aşı kalemi alınır ve kalem üzerinden göz bulunan kabuk kesip kaldırılarak alınır.

Aşı yapılacak dal üzerinde “T” şeklinde bir kesik oluşturularak kabuk yerleştirilecek şekilde kaldırılır. Kaldırılan kabuğun altına, üzerinde göz bulunan kabuk düzgün bir şekilde yerleştirilir.

Ağaçta T açılması ve gözün yerleştirilmesi:

Ağaçta T açılması ve gözün yerleştirilmesi.

Aşı kaleminden alınan, üzerinde göz bulunan kabuk, aşı yapılacak dal üzerindeki yerine düzgün bir şekilde yerleştirilir. Gözün üzeri rafya ile sıkı bir şekilde kapatılır. Aşılama işlemi tamamlandıktan sonra dallar aşı yapılan yerin biraz üzerinden kesilir.

Gözün rafya ile bağlanması dalların kesilmesi:

Gözün rafya ile bağlanması dalların kesilmesi.

Bir sene sonra aşılar tutar ve filiz verir. Bundan sonra üzerindeki rafya veya ip alınır.

Sürgün vermiş dallar ve ipin çıkarılması:

Sürgün vermiş dallar ve ipin çıkarılması.

İncir Bahçesi Tesisi

Bahçe tesisinde, bahçe kurulacak yerin iklimi, pazar istekleri, üretim potansiyeli, ürün fiyatları ve pazarlama olanakları gibi etmenleri göz önünde bulundurmalıdır.

İncir bahçesi:

İncir bahçesi.

Bahçe toprağı, dikimden önce 2-3 kez derince sürülmelidir. Böylece toprağın havalanması ve yağışlardan en iyi şekilde yararlanması sağlanır. Meyilli arazilerde kurulacak incir bahçelerinde su taşkınlarına karşı önlem alınmalıdır. Bahçe kurulacak yerde dikimden önceki yaz, derin köklü, rizomları bulunan yabancı otlar temizlenmelidir.

İncir fidanları en uygun kış uykusu devresinde yani yaprak dökümü ile ilkbaharda yeniden su yürümesi arasında kalan dönemde dikilmelidir. Kışın fazla soğuk ve şiddetli don tehlikesinin olmadığı yerlerde sonbahar yaprak dökümünü izleyen dikim tercih edilebilir.

Dikilecek incir fidesi:

Dikilecek incir fidesi.

Tesis edilecek arazinin durumuna göre uygun dikim şekillerinden biri tercih edilir. Düz arazilerde kare veya dikdörtgen dikim şekli tercih edilir.

Kare dikim:

Kare dikim.

Dikdörtgen dikim:

Dikdörtgen dikim.

Üçgen dikim:

Üçgen dikim.

Kontur dikim:

Kontur dikim.

Dikim mesafesi koşullara göre değişebilir. Sığ, verimsiz topraklarda dikim aralıkları daha az iken derin, yeknesak ve verimli topraklarda daha geniş tutulur. İklim ve toprak koşullarının iyi olmadığı durumlarda S.A ve S.Ü 6×6 metre, çok iyi olması durumunda ise S.A ve S.Ü 8×8 metre tercih edilir.

Dikilecek köklü fidan 1-2 yaşlarında sağlam ve gelişmiş olmalıdır. Arazi dikime hazırlandıktan sonra fidan dikilecek yerler işaretlenir. Çukurun açımı için dikim tahtası kullanılır. Bu sayede sıralar ve dikilen fidan daha düzgün olur. Fidan çukurunun genişliği ve derinliği toprağın zenginliğine, yapısına ve fidanın kök çapına bağlıdır. Genel olarak 50 cm derinlik ve 50 cm genişlik uygundur. Fidan çukurlarının içine iyi kaliteli toprak ve iyi yanmış hayvan gübresi eklenirse bitkinin iyi gelişmesine yardımcı olur.

Dikim tahtası yardımıyla çukura konulan fidanın güney kısmına fidan hereği konulur ve çukur keseksiz, ufalanmış iyi toprakla doldurulur. Çukurun doldurulması sırasında köklerin toprakla temasının sağlanmak için ayakla toprak sıkıştırılmalıdır. Fidan hereğe ip, lastik, söğüt dalı vs. çaprazlamasına olarak 8 yapacak şekilde bağlanır. Fidanın dibine sulama havuzu yapılarak ilk can suyu verilir Can suyu verme işi dikimi izleyen birkaç gün devamlı ve bol yağış olması dışında suyun bulunmadığı yerlerde bile kesinlikle yapılmalıdır. Sulama köklerin etrafındaki toprağın yerleşmesini ve hava boşluklarının ortadan kalkmasını sağlar.

Fidanların normal olarak dikimden hemen sonra veya sürgün vermeden hemen önce verilmek istenilen taç yüksekliğinden uçları kesilir. Fidanların taze meyve üretiminde daha önemli olmak üzere hasat, budama, ilaçlama, ileklemede kolaylık sağlanması açısından alçaktan taçlandırılmasında büyük yarar vardır.

Fidan gövdesi güneş yakmasından korumak amacıyla karton, kalın kâğıt vs. gibi koruyucularla sarılır veya kireçle badana edilir.

İncir bitkisi dikimi:

İncir bitkisi dikimi.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.