İnternet Sitesi , Forum ve Blog Yönetimi

  • Nasıl internet (web) sitesi kurulur, açılır veya yazılır?
  • Forum sitesi nasıl açılır?
  • Nasıl Blog kurulur ve yazılır?

Her şeyden önce şu iki tanımı iyi bilmemiz gerekir.

Domain:

“Alan Adı” adıyla da bilinir. Web sitesinin adresidir. Tarayıca, araç çubuğuna yazdığımız www. ile başlayan adrestir.

İnternet Sitesi , Forum ve Blog Yönetimi Domain

Domain adresi en az 1 yıllığına alınır ve yıllık ücreti $10 – $15 arasında değişir. Bu işi yapan çok sayıda aracı firma olmakla beraber size, bütün dünyada güven kazanmış 2 firmayı önerebilirim. Hostgator (Registry Rocket) ve Godaddy firmalarıdır.

Peki ille de domain almam şart mı? Hayır değil. Bazı siteler ücretsiz domain ve hosting hizmeti sunar. Bu sitelerin ve konu ayrıntıları hakkında bilgiyi birazdan vereceğim. Örneğin Google’nin hizmete sunduğu Blogger‘i ele alalım. Blogger’den ücretsiz bir domain talep edecek olursanız alan adınız;

www.SizinAlanAdiniz.Blogger.com olur.

Domain yönetiminden bahsedecek olursak; Bu iş hakkında her türlü yardımı, domain’i satın aldığınız firmadan talep edebilirsiniz. Destek ekibine, işte acemi olduğunuzu da ekleyerek bir mesaj atarsınız, onlar da size işleri gereği yardımcı olurlar.

Kısaca bahsedecek olursak, DNS ve Name Server yönetimi yapılması gereken ilk iştir. Hosting (Birazdan Bahsedeceğiz) firmasından aldığımız Name Server değerlerini, bize ait domain’in DNS yönetimine gireceğiz. Böylelikle domain ve web sitemizi ilişkilendireceğiz. Domain’i aldığımız sitenin yönetim panelinden bu işi kolayca yapabilirsiniz.

Bunun dışında subdomain, yönlendirme gibi ileri düzey işlemler de mevcut. Fakat ilk aşamada bu işlemler yapmamız gerekenler arasında değil. Bu işlemler ile ilgili videolu veya yazılı anlatımları, domaini aldığınız firmanın sitesinde de bulabilirsiniz. Ya da firmadan bu işlemleri sizin için yapmasını isteyebilirsiniz.


Hosting:

Sunucu hizmeti veren firmalardır. Web sitenizde yazdığınız yazıları, yüklediğiniz resimleri ve videoları internet ortamında barındıran (saklayan) firmalardır. Örneğin Google Driver‘i ele alalım. Mail adresimiz domain, Google Driver ise hosting olur. Yada bir kavanoz reçel düşünelim. Kavanoz hosting, reçel web sitesi, kavanozun üzerindeki etiket ise domain olur.

Hosting hizmeti ile yönetimi size ait olan bir CPanel alırsınız. İşte bu CPanel sizin kavanozunuz. Kavanozun içine istediğiniz reçeli koyabilir, üzerine istediğiniz etiketi yapıştırabilirsiniz.

CPanel yönetimi ile detaylı resimli ve videolu anlatımları, hosting satın aldığınız firmanın sitesinde bulabileceğiniz gibi, firmadan da istediğiniz desteği talep edebilirsiniz. Bu firmalar, aylık ve yıllık bazda çalışırlar ve fiyatlandırmaları verdikleri hizmete göre değişkenlik gösterir. Size öncelikli önerim HostGator firmasıdır.

Peki domain var, hosting var ama web sitem yok! Hosting firmasından aldığınız CPanel’de hazır scriptler mevcut. Örneğin WordPress Blog Scripti ve SMF Forum Scripti gibi. Günümüzde hizmet veren çoğu sitenin WordPress tabanlı olduğunu belirtmek isterim.

Bu ve benzer script’lerin kurulumu ile ilgili videolu anlatımları Cpanel’de bulabilebileceğiniz gibi, bunu hosting firmasından da talep edebilirsiniz.

Çoğu firma, domain ve hosting hizmetini bir arada sunmaktadır. Domain ve hosting hizmetini aynı firmadan satın alacak olursanız, yukarıda bahsettiğimiz domain yönetimi ile uğraşmak zorunda kalmazsınız. DNS ve Name Server değerleri, CPaneliniz ile otmatik olarak ilişkilendirilir.


Hosting ve Domain Hizmeti Almadan İnternet Sitesi Yönetmek

Domain başlığı altında belirttiğimiz gibi, bu hizmeti ücretsiz veren siteler mevcut. Bu sitelere mail adresiniz ile üye olursunuz. www.SizinAlanAdiniz.XBlogSitesiX.com adresine benzer bir domain adresiniz olur. Domain adresinizi, bu sitelerin yönetim panellerinden seçebilirsiniz.

Yada sadece domain satın alıp, domain adresinizi, ücretsiz hizmet veren bu siteler ile ilişkilendirebilirsiniz. Bu durumda sadece ücretsiz hosting imkanından faydalanmış olursunuz.

Bu siteler çoğunlukla sınırlı hizmet verirler. Bu sınırlı hizmetler; yavaş bağlantı hızı, sınırlı web alanı ve sitenizde gösterilen reklamlar olarak sıralanabilir.

Ücretsiz blog yazabileceğiniz siteler:

Ücretsiz forum yazabileceğiniz siteler:

Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.