Kapalı Agregat Hidropenik Sistemler


Bu sistemde kullanılan besin çözeltisi yalnız bir kez kullanıldıktan sonra dolaştırılmaz ve yenisi ile değiştirilir. Kullanılan besin çözeltisi yenilendikten sonra pH veya EC değiştiğinde yeni çözelti ile değiştirilir.

Çakıl: Agregat olarak çakılın kapalı sistemlerde kullanılması uzun yıllar öncesine dayanır. Bugün hala kullanılmasına rağmen yerini büyük oranda NFT sistemleri ve açık agregat
sistemleri almıştır. Diğer kapalı sistemlerde olduğu gibi zehir etkili tuzların oluşumu engellenmelidir. Sistem içinde topraktan kaynaklanan hastalıklar ve nematodlar bulunmamalıdır. Hastalık bir defa sisteme bulaşırsa besin çözeltisi ile tüm bitkilere bulaşır.

Kapalı sistemlerde çakıl:

Kapalı sistemlerde çakıl.

Kapalı sistemlerde alttan sulamalı ve agregat olarak çakılın kullanıldığı sistemin temel bölümleri şunlardır:

  • Aşırı iri kum
  • Besin çözeltisinin toplandığı toplama tankı
  • Pompa
  • Pompanın çalışmasını kontrol eden zaman ayarlayıcı mekanizma

Bu sistemlerde besin çözeltisi yatakları yetiştirme ortamının yüzeyinde 2 cm yüksekliğinde göllendirilir. Daha sonra tekrar kullanılması için toplama tankında biriktirilir. Bu sistemde yetiştirme ortamı olarak kum kullanıldığı için damla sulama sisteminin agregatı yeterince ıslatmış olmasına özen gösterilmelidir.

NFT veya Kaya Yünü:

NFT ve kaya yününün birlikte kullandığı bu sistem Avrupa’da geliştirilmiştir. Uygulama- da üzerinde bitki bulunan küçük kaya yünü yastıkları besin çözeltisinin resirküle edildiği kanallar içerisine konur. İki sistemin bir arada kullanıldığı bu sistemde pompaların arızalanması durumunda bitkilerin gelişmesinde olumsuzluklar görülebilir.

Kaya yünü hem açık hem de kapalı sistemlerde kullanılabilir. Açık sistemde besin çözeltisi toplanarak tekrar kullanılır. Katı ortam yetiştiriciliğinde en çok kullanılan sulama sistemi kapalı sulamadır.

Açık sistemde çözeltinin besin içeriği sürekli değişir. Domates gibi hızlı gelişen bitkiler gün içinde çok fazla miktarda besin alabilir. Kapalı sistemde üretici besin verme sıklığını artırabilir; böylece bitkiye ulaşan çözeltinin dengesinden emin olur.

Kapalı sulama sisteminin kullanılmasının diğer bir sebebi de hastalıkların yayılmasını engellemektir. Katı ortam sistemlerinin çoğunda aynı kök bölgesinden yalnızca birkaç bitki yararlandığından hastalık bu birkaç bitkiye bulaşır. Açık sulama sistemi kullanıldığında bitkilerde hastalıklar daha kolay yayılır. Kapalı sulama sistemlerinde temel prensip kök bölgesindeki besinlerin düzenlenerek sağlıklı gelişmelerinin sağlanmasıdır. Bu sistemin tek dezavantajı sulama ile verilen gübrenin bir kısmının atılmasıdır. Genellikle uygulanan besin çözeltisinin % 15-20’si kaybedilmektedir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.