Karanfil (Dianthus) Üretimi | Mevsimlik Çiçekler | Peyzaj

Karanfil (Dianthus) Yetiştiriciliği

Bilimsel Sınıflandırma

  • Âlem: Plantae
  • Bölüm: Magnoliophyta
  • Sınıf: Magnoliopsida
  • Takım: Caryophillales
  • Familya: Caryophyllaceae
  • Cins: Dianthus sp.

Karanfil (Dianthus) Bitkisinin Genel Özellikleri

Çok tanınmış, yoğun kokulu, çiçek parterlerinde, kapalı mekânlarda kaya bahçelerinde ya da kaplarda yetiştirilen ve 300 kadar türü bulunan bir bitkidir. Akdeniz sahillerinde doğal olarak yetişmektedir. Ülkemizde de 67 türü bulunmaktadır. Bu bitki grubunun çok azı otsu karakterdedir. Tek veya iki yıllık bir bitkidir. Bazen de çok yıllık otsu – odunsu karakterde ve çalı formunda olan bitkilerdir. Çiçekleri tek tek veya başak dizilişli, taç yaprakları uzun, dar ve uçları düz veya dişli ya da parçalıdır. Çiçek rengi beyaz, kırmızı, sarı olabilmektedir. Yaprakları şeridimsidir. Yaprak kenarları düzdür. Yaprak rengi gri, mavi ve yeşil olabilir.

Karanfil (Dianthus) Bitkisi:

Karanfil (Dianthus) Bitkisi.

Karanfiller, açıkta ve kapalı ortamlarda, serin seralarda yetiştirilen ve kesme çiçek olarak da kullanılan bitkilerdir. Yediveren ve yaz çiçeği olarak da kullanılır. Çiçekleri, çok renkli olmakla ve kolay üretilebilmekle birlikte çok kokulu olması ile göz kamaştırıcıdır.

Karanfilleri, başlıca 4 gruba ayırabiliriz.

Küçük karanfiller: Kaya bahçelerinde kullanılabilir. D. alpinus, D. deltoidesçayırlar gibi yoğun gelişme gösterir. Yeşil yaprakları dar ve mavimsiyeşil renktedir. Çiçek renkleri beyaz, pembe ya da kırmızıdır. Çiçeklenmeleri yaza rastlar. Hemen hepsi kireçli toprakları sever. Bol ışıklı yerleri sever. Yamaçlarda yetiştirilebilir. Sıcak yerler ve kumlu topraklar için pek uygun değildir. Tohum, çelik ve yaz sonunda kökten ayırma ile üretilir.

Yıllık ve iki yıllık karanfiller: D. barbatus, D. caryophyllus, D. Chinensis, eski moda çiçeklerin başında yer alır. Avrupa kökenlidir. Yaşamlarını iki – üç yılsürdürür. Yaprakları mızrak şeklindedir. Tohumla üretilir.

Bordür için kullanılan karanfiller: D. x allwoodiibol güneşten ve geçirgen topraktan hoşlanır. Toprakta bulunan az miktardaki kireç gelişimi için faydalıdır. Tohumla üretilir. İlkbaharda hafif kumlu toprak karışımına tohum atılır. Çelikle de üretim yapılır. Yazın yeşil çelik alınır.

Seralar için uygun çok yıllık karanfiller: D. plumaris fazla zengin olmayan toprakları sever. 10 – 15 derece sıcaklıkta iyi gelişir. Çok yüksek sıcaklıktan hoşlanmaz.

Karanfil (Dianthus) Bitkisinin Üretimi

Genellikle tohum ekimi ya da çelikle yapılır. Tohumlar, 2,5 cm ara ile nisan ayında atılır. Bitki 5- 6 yaprak olduğunda uygulanacak yere aktarılır. Çelikle üretimde ise, yılın ilk aylarında yapılır. Çelikler 8. yapraktan başlanarak alınır. Köklenmesi kolaydır.

Karanfil (Dianthus) Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Subtropik iklime sahip bulunan, nispi nemi düşük, yazları kurak ve sıcak geçen yerlerde iyi gelişim gösterir. Güneşli alanlardan ve kireçli topraklardan hoşlanır. Besin maddece zengin toprakları sever.

Karanfil (Dianthus) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Bahçe ve parklarda geniş kullanma alanı bulur. Kısa boylu ve küçük çiçekli olanlar kaya bahçelerinde de kullanılır. Ayrıca büyük çiçekliler kesme çiçekçilikte de kullanılmaktadır.

Karanfil (Dianthus) Bitkisinin Önemli Türleri

Dianthus caryophyllus ( Çiçekçi Karanfili, Bahçe Karanfili, Adi Karanfil )
İspanya, İtalya ve Arnavutluk’ta yaygın olarak bulunur. İki yıllık bir bitkidir. 40 – 80 cm kadar boylanır. Çiçeklerinin 1 – 6 adedi bir aradadır. Çiçekler başak şeklindedir. Çiçekler genellikle kırmızı ve kokuludur temmuz , ağustos aylarında açmaktadır. Yalınkat ve katmerli çeşitleri mevcuttur. Yaprakları şerit biçimindedir.

Dianthus caryophyllus ( Çiçekçi Karanfili, Bahçe Karanfili, Adi Karanfil ) Türü:

Dianthus caryophyllus ( Çiçekçi Karanfili, Bahçe Karanfili, Adi Karanfil ) Türü.

Güneşli yerlerde, kuru – taze topraklar üzerinde yetişir. Ocak , mart ya da ekim aylarında tohum atılır.

Dianthus plumarius, Karanfil Türü
Doğu Avusturya’da doğal olarak bulunmaktadır. 15 – 30 cm kadar boylanmaktadır

Dianthus plumarius, Karanfil Türü:

Dianthus plumarius, Karanfil Türü.

Çiçek sürgünleri tek veya beş çiçeklidir. Çiçek rengi kırmızı veya beyazdır. Taç yaprakları çok parçalı olup mayıs – temmuz arasında açmaktadır. Yaprakları şeridimsidir. Yalınkat veya katmerli çiçeklere sahiptir. Güneşli – kuru ve hafif kumlu, normal derin bahçe topraklarında iyi gelişir. Yumrularla, ağustos ayında çelikle üretimi yapılır.

Dianthus arenarius, Karanfil Türü
Doğu Almanya ve Rusya’da doğal olarak bulunmaktadır. 15 – 25 cm boylanabilir.

Dianthus arenarius, Karanfil Türü:

Dianthus arenarius, Karanfil Türü.

Çayır örtüsü teşkil eder. Çiçekleri beyaz, keskin kokuludur. Haziran ve eylül aylarında açar. Kumlu ve kurak ortamlarda rahatlıkla yetişmektedir.

Dianthus barbatus ( Hüsnüyusuf, Kıllı Karanfil )
Balkanlar’da doğal olarak bulunmaktadır. Kışlık bir türdür.

Dianthus barbatus ( Hüsnüyusuf, Kıllı Karanfil ):

Dianthus barbatus ( Hüsnüyusuf, Kıllı Karanfil ).

Yaşamlarını iki üç yıl sürdürür. 30 – 60 cm boylanabilir. Çiçekleri kırmızı veya pembedir. Haziran ve temmuz aylarında çiçeklidir. Çiçekler dal ve sürgün ucunda oluşmaktadır. Yalınkat ve katmerli çeşitleri mevcuttur. Yaprakları mızrağımsıdır. Üretimi tohumla nisan ve temmuz aylarında yapılır. Açık alanda yastıklara, 15 cm aralıklı çizgiler içine ekilir.

Dianthus superbus, Karanfil Türü
Avrupa’nın nemli çayırlarında gelişmektedir. Uzun ömürlü bir bitkidir.

Dianthus superbus, Karanfil Türü:

Dianthus superbus, Karanfil Türü.

30 – 60 cm boylanabilmektedir. Çiçekleri taç yaprağı şeklinde, ince dilimlidir.Çiçekler pembe, menekşe veya beyaz renklidir. Güzel kokuludur. Çiçek sürgünlerinde iki veya çok sayıda çiçek bir arada bulunur. Haziran ve eylül arası çiçeklenir. Yaprakları tüysüzdür. Yapraklar şeridimsidir. Gölge ve nemli ortamları sever.

Dianthus chinensis ( Çin Karanfili )
Çin’de doğal olarak bulunur. Çok yıllık ya da iki yıllık bir bitkidir. 15 – 40 cm kadar boylanabilir.

Dianthus chinensis ( Çin Karanfili ) türü:

Dianthus chinensis ( Çin Karanfili ) türü.

Çiçekleri büyük ve tek tek ya da ikisi bir arada bulunur. Değişik renkte açan çiçekleri mevcuttur. Yaz aylarında çiçeklenir. Yaprakları açık gri olup şeridimsidir. Güneşli ve yarı gölge yerlerde yetişir. Kuru bahçe topraklarında iyi gelişir. Tohumla üretilir. Eylül, ekim ya da mart ayında tohum atılır. Sonbaharda ekilen tohumlar 6- 7 cm boya ulaşınca yastıklara uygulanır.

Dianthus deltoides, Karanfil Türü
Avrupa ve mutedil iklim bitkisidir. 20 – 50 cm kadar boylanır.

Dianthus deltoides, Karanfil Türü:

Dianthus deltoides, Karanfil Türü.

Çiçek sürgünleri dallı ve çiçekler kırmızı renklidir. Haziran ve temmuz aylarında çiçeklenir. Yaprakları grimsi yeşil ve kısmen tüylüdür.

Karanfil (Dianthus) Bitkisindeki Önemli Hastalık ve Zararlılar

Alternaria, yaprak ve sap leke hastalığı, fusarium, kırmızı örümcek ve yaprak bitleridir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.