Kuduz Otu (Alyssum) Üretimi | Cruciferae Familyası Bitkileri | Peyzaj

Kuduz Otu (Alyssum) Yetiştiriciliği

Bilimsel Sınıflandırma

  • Alem: Plantae
  • Bölüm: Magnoliophyta
  • Sınıf: Magnoliopsida
  • Takım: Papaverales
  • Familya: Cruciferae
  • Cins: Alyssum sp.

Kuduz Otu (Alyssum) Bitkisinin Genel Özellikleri

Ülkemizde 89 kadar türü yetişmektedir. Avrupa, Asya ve Afrika’da yaygın 100 kadar türü vardır. Kısa ya da bodur yer örtücü bitkilerdir. 10 – 25 cm boy yaparlar. Çiçekleri salkım şeklinde, kokulu ve küçüktür.

Kuduz Otu (Alyssum) bitkisinin genel görünüşü:

Kuduz Otu (Alyssum) bitkisinin genel görünüşü.

Çiçek rengi olarak sarı veya beyaz olabilmektedir. Genellikle mayıs – ağustos aylarında çiçeklenmektedir. Meyveleri küçük baklacıklar hâlindedir. Yaprakları dağınık, genellikle şerit şeklinde ve çoğu dip kısımlardadır. Çok veya tek yıllık otsu ya da çalımsı bitkilerdir.

Kuduz Otu (Alyssum) Bitkisinin Üretimi

Üretimi tohum, çelik ve yan sürgünler ile olur. Tohumlar, nisan – temmuz arasında ekilmelidir. Ekimden iki hafta sonra çimlenme görülür. Çelik ve yan sürgünlerle üretim ise, temmuz – eylül arasında yapılmalıdır. Kökten ayırma ile üretim ise ilkbahar ya da sonbaharda yapılabilir.

Kuduz Otu (Alyssum) Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Bol güneşli ortamları sever. Her toprakta yetişebilir. Fakir topraklarda bile yetişebilmektedir. Ancak nemi az ve kalkerli topraklarda daha iyi yetişmektedirler. Deniz kıyısında da rahatlıkla yetişmektedir.

Kuduz Otu (Alyssum) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Kuduz otu bitkisi genellikle bodur ve erken çiçek açan bordür veya kaya bahçeleri için elverişli çiçeklerdir.

Kuduz Otu (Alyssum) bitkisinin peyzajda kullanımı:

Kuduz Otu (Alyssum) bitkisinin peyzajda kullanımı.

Keçi sakalı ve ortancalarla birlikte iyi bir birleşim oluştururlar. Erken çiçek açtığı için aranan bir bitkidir. Havuz kenarlarında ve evlerde de rahatlıkla kullanılabilir. Uygulamalarda güneşli alanlara dikilmelidir.

Kuduz Otu (Alyssum) Bitkisinin Önemli Türleri

Alyssum saxatile ( Altın sepet, Altıntozu ), Kuduz Otu Türü
Ülkemizde Mersin civarında doğal olarak yetişmektedir. Orta Asya, Kuzey Balkan, Güney Rusya bölgelerinde doğal olarak yetişmektedir.

Alyssum saxatile kuduz otu türünde yaprak ve çiçek yapısı:

Alyssum saxatile kuduz otu türünde yaprak ve çiçek yapısı.

Çok yıllık otsu veya yarı çalı formundadır. Çiçekler parlak altın sarısı renktedir. Salkım formundadır. Çiçeklenme dönemi nisan – haziran arasıdır. Yaprakları yumuşak, gri renkli, uzunca ve tüylüdür. Yapraklar dikdörtgensi – mızrak şeklindedir. Bitki 30 cm kadar boylanabilmektedir. Güneşli yerlerden ve bahçe toprağından hoşlanırlar.

Alyssum saxatile ( Altın sepet, Altıntozu ), Kuduz Otu Türü:

Alyssum saxatile ( Altın sepet, Altıntozu ), Kuduz Otu Türü.

Ağustos – eylül aylarında çelikle üretmek mümkündür. Tohumla üretim yapılacaksa tohumlar nisanda atılmalıdır. Aydınlıkta daha iyi çimlendiğinden üzeri örtülmemelidir. Bol güneşli yarı gölge yerlerde ve ılıman iklimlerde yetişir. Her toprakta yetişmekle birlikte, kumlu, kireçli, drenajlı iyi ve kuru toprakları tercih ederler. Az ve düzenli sulanmalıdır.

Alyssum montanum, Kuduz Otu Türü
Avrupa ve Asya’da doğal olarak bulunur. Bodur boylu olup 15 – 20 cm kadar boylanabilir. İyi bir yer örtücüdür. Çiçekleri koyu sarıdır.

Alyssum montanum, Kuduz Otu Türü:

Alyssum montanum, Kuduz Otu Türü.

Taç yaprakları daha uzun ve belirgin olup haziran – temmuz ayında çiçek açar. Bazen de sonbaharda tekrar açtığı görülür.

Alyssum maritimum ( Gümüş sepet, hoş kuduz otu )
Tek yıllık otsu bir bitkidir. Bitkinin boyu 25 cm kadardır. Çiçeklerini mayıs – ağustos arasında açmaktadır. Beyaz renkte bal kokulu küçük çiçekleri vardır.

Alyssum maritimum ( Gümüş sepet, hoş kuduz otu ), Kuduz Otu Türü:

Alyssum maritimum ( Gümüş sepet, hoş kuduz otu ), Kuduz Otu Türü.

Güneşli, kuru yerlerde ve bahçe topraklarında yetişir. Tohumlar ocak – mart ayında ekilir. Çimlenme sıcaklığı 18 – 20 C° dolayında tutulduğunda 6 – 10 gün içinde çimlenme görülür. Fideler yaklaşık bir ayda şaşırtılmaya gelir. Tohum ekiminden çiçek açmasına kadar geçen süre yaklaşık olarak 7 – 10 haftadır.

Kuduz Otu (Alyssum) Bitkisinde Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar

Mildiyö, külleme ve pas hastalığı en çok görülen problemlerdir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.