Lalegül Makamı | Yegah Perdesinde Karar Veren Mürekkeb (Bileşik) Makamlar

Durağı: Yegah perdesidir.

Seyri: İnicidir.

Lalegül Makamı Dizisi: Yerinde Hüzzam makamı dizisine Yegah perdesindeki Zirgüle’li Hicaz, yani Şedi Araban makamı dizisinin eklenmesinden meydana gelmiştir (Hüzzam makamı dizisini şematik olarak yazıyoruz).

Lalegül Makamı Dizisi:

Lalegül Makamı Dizisi.

Güçlüsü: Giriş seyrinde hakim olan Hüzzam makamıdır. Bu yüzden Lalegül makamının güçlüsü de Hüzzam makamının güçlüsü olan Neva perdesidir. Bu perde üzerinde Hicaz çeşnisi ile yarım karar yapılır.

Asma Karar Perdeleri: Neva perdesindeki Hicaz çeşnili yarım karardan sonra Çargah perdesinde Nikriz çeşnisiyle asma karar yapılır. Segah perdesi de Hüzzam dizisinin karar perdesi olduğuna göre, önemli bir asma karar perdesidir. Bu perdede Hüzzam çeşnili asma karar yapılır. Bunlardan sonra, yerindeki Şedi Araban makamı dizisine geçileceğine göre Şedi Araban makamının asma kararları olan Dügah perdesinde Hicaz’lı, Rast perdesinde Nikriz’li ve yine Rast perdesinde Buselik’li asma kararlar, Lalegül makamında da kullanılır.

Donanımı: Hüzzam makamının işaretleri olan si için koma bemolü,mi için bakiye bemolü, fa için bakiye diyezi donanıma yazılır. Şedi Araban dizisine geçilince, gerekli değişiklikler eser içinde gösterilir.

Perdelerin Klasik Türk Müziği’ndeki isimleri: Pestten tize doğru: Şedi Araban dizisi; Yegah, Kaba Hisar, Irak, Rast, Dügah, Dik Kürdi, Nim Hicaz, Neva. Hüzzam dizisi: Segah, Çargah, Neva, Hisar veya Dik Hisar yahut Hüseyni, Eviç veya Acem, Gerdaniye, Kürdi veya Muhayyer, Tiz Segahi Tiz Çargah, Tiz Neva’dır.

Genişlemesi: Lalegül makamı, yapısı gereği oldukça geniş bir seyir alanına sahiptir. Bu bakımdan makam ayrıca genişletilmemiştir.

Seyir: Aynen Hüzzam makamı gibi Segah veya Neva perdesi civarından seyre başlanır. Hüzzam dizisinde karışık gezinildikten ve bu arada asma kararları da gösterildikten sonra, Neva perdesinde yarım karar yapılır. Sonra Segah perdesine inilip Hüzzam makamı gibi bitirilir. Daha sonra, yerinde Şedi Araban dizisine geçilir ve gerekli asma kararları da gösterilerek, bu dizide de karışık gezinildikten sonra Yegah perdesinde Zirgüle’li Hicaz çeşnisiyle yedenli tam karar yapılır.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.