Mercanlar | Balık Dışında Akvaryuma Konulabilecek Canlılar

Mercanlar

Mercan akvaryumları günün belirli bir devresinde güçlü güneş ışığı alması zorunludur. Bütün mercanlar, yapıları arasında Zooantnellae adı verilen alg yapısında canlı hücrelere sahiptirler. Bu hücreler gerek yaşamaları gerekse gelişmeleri için güneş ışığına muhtaçtırlar. Eğer güneş ışığı alma yok ise çok güçlü florasanlar ile gün ışığı gücünde aydınlatma yapılması şarttır. Çünkü mercanların çoğunluğu gün ışığının bol olduğu az derin ve sığ sularda yaşarlar. İyi ışık altında mercanlar için gıda sorunu olmaz. Çünkü mercanın dokulan arasında biraz önce söz konusu ettiğimiz algler mercanlar için önemli bir gıda kaynağıdır.

Ayrıca diğer akvaryumlarda olduğu gibi su kalitesinin iyiliği ve yüksek bir havalandırma başarılı bir mercan bakımı için gereklidir. Tuzluluk % 0.20 ile % 0.30 arasında, pH 8,1 ile 8,4 arasında olmalıdır.

Suyun % 20’sini her 4-6 haftada bir değiştirmek yararlı olur. Akvaryumların dip kısımlarını kaplayacak kum filtreleri de yararlı sonuçlar verir.

Mercanların gıdalarını su içerisinde süspansiyon olarak veya çözünmüş hâlde gezen maddeler teşkil eder. Mercanların gıdasını sağlamak için mysis dönemindeki karideslerin veya artemia salina larvalarını ezilerek ekle edilen suyun akvaryuma ilavesi yararlı olur.

Ayrıca akvaryuma konulacak bir kaç küçük balığın varlığı da mercanların gıda zincirine katkılarda bulunabilir. Fakat bu balıkların mercanlara zarar vermeyecek türden olması gerekir. Bazı mercanlara örneğin Fungia türü mercanlara direkt olarak yapay yem verilebilmektedir.

Mantar mercan (Heliofungia actiniformis):

Mantar mercan (Heliofungia actiniformis).

Akvaryuma alınacak türün tesbiti önemlidir. Hangi tür olursa olsun akvaryuma konulmak için seçilen mercanın yaralanmamış olması esas alınır. Mercanların pek çok türü vardır. Seçimin bulunduğumuz bölgeden elde edebileceğimiz türler içerisinden yapılması doğaldır. Deniz akvaryumunda sıkça tercih edilen bazı mercan türleri şunlardır;

  • Polyragra : ( Bubble coral), hava kabarcılığı mercanı veya hayal mercanı
  • Tabularta (soft Polyp coral) yumuşak polip mercanı
  • Gomopara (polyp coral) Polip mercanı
  • Dendronephthya (Soft mushroom coraI) Yumuşak mantar mercanı
  • Tubastrea (Sun coral) Güneş mercanı
  • Trachyhilla (Brain coral) Beyin mercanı
  • Euphyha (Moon coral) Ay mercanı
  • Fungia (Plate coral) Levha veya tabak mercanı

İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.