Nilüfer – Su Gülü (Nymphea) Üretimi | Mevsimlik Çiçekler | Peyzaj

Nilüfer – Su Gülü (Nymphea) Yetiştiriciliği

Bilimsel Sınıflandırma

  • Âlem: Plantae
  • Bölüm: Magnoliophyta
  • Sınıf: Magnoliopsida
  • Takım: Ranunculales
  • Familya: Ranunculaceae
  • Cins: Nymphea sp.

Nilüfer – Su Gülü (Nymphea) Bitkisinin Genel Özellikleri

Su zambaklarını içeren bir cinstir. Bunların içinde ülkemizde de doğal olarak yetişen beyaz su zambağı ( Nymphea alba ) bulunmaktadır. Rizomlu su bitkileridir.

Nilüfer – Su Gülü (Nymphea) bitkisi:

Nilüfer - Su Gülü (Nymphea) bitkisi.

Yuvarlak, büyük ve parlak yeşil yapraklıdır. Kokulu olabilir. Çiçekleri beyaz, kırmızı, sarı, mavi olabilir. Çiçek çanak yaprakları 4 adet, taç yaprakları ise çok sayıdadır. 40 kadar türü bulunmaktadır. Çiçekleri güneşli ortamlarda ve saat 7 – 16 saatleri arasında açar. Dayanıklı bu türlerin beyaz, pembe, turuncu ve sarı renkli çiçekli olanları vardır.

Nilüfer – Su Gülü (Nymphea) Bitkisinin Üretimi

Dikim zamanı daha çok nisan ve mayıs aylarıdır. Fakat ağustos ayına kadar devam edebilir. Gelişme hızı yönünden büyüklükleri önemli olmayan rizom parçaları, toprağa sürgün gözü yukarı gelecek tarzda bastırılır. Bunların yüzmelerini engellemek için üstlerine birkaç parça taş konur. Su seviyesi başlangıçta düşük tutulur. Rizom üzerinde en fazla 20 cm su bulunmalıdır. İlkbahar dikiminden yaklaşık 6 hafta sonra çiçeklenme olur. Nilüferler mümkün olduğu kadar fazla güneş sever. İyi gübrelenmiş kum içermeyen topraklardan hoşlanır.

Rizomlar çok büyükse parçalanmalıdır. Üretme, rizom parçalanması ve göz çelikleri ile nisan ve mayıs aylarında yapılır. Tohumla üretmek de mümkündür. Tohumları toplamak için meyvelerin altına bir kap yerleştirilmelidir. Tohumlar ancak su üzerinde 20 dakika kalabilir. Tohumlar ilkbaharda yaklaşık sıcaklık 21 derece olduğunda zengin balçık toprağı içeren saksılara ekilir. Saksı suyun altında olmalıdır.

Nilüfer – Su Gülü (Nymphea) Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Toprak katı, besince zengin, tınlı ve az geçirgen olmalıdır. Su içindeki çürüyüp dibe giden artıklar başlıca gıdalarıdır. Bu gıdaları su içinde bitki organları yardımıyla doğrudan sudan alabilir. Sağlıklı bir gelişim için güneşli ve serbest ortamda yetişmesi gerekir. Havuz veya gölün suyunun kışın boşaltılması halinde soğuklardan korunması gerekir. Bu gibi hallerde, 30 cm kalınlığında yaprak tabakası örtü materyali olarak kullanılır. Genellikle asgari 3 metre aralıkla dikilmelidir. Çoğu zaman derin, berrak ve soğuk suyu tercih eder.

Nilüfer – Su Gülü (Nymphea) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Derin olmayan göl ve havuzlarda iyi gelişim gösterir. Kap içerisinde de yetiştirilebilir.

Nilüfer – Su Gülü (Nymphea) Bitkisinin Önemli Türleri

Nilüferler dayanıklı ve tropik nilüferler olarak ikiye ayrılır.

Dayanıklı Nilüferler

Bunlar, Avrupa ve Amerika kökenli su içi bitkileridir. Birçok türü ve melezi pembe, kırmızı, sarı ve beyaz renkli olabilir. Nisan ve haziran ayları arasında dikim yapılır. Su derinliği 15 – 60 – 90 cm arasında değişebilir. Su, güneşli alanlarda bulundurulmalıdır. Nisan ve mayıs aylarında gözlerle, rizomlarla ya da yan sürgünlerle üretimi yapılır.

Nymphea alba, Beyaz Nilüfer
Ülkemizde birçok göl ve geniş su birikintilerinde bulunmaktadır. Yaprakları yuvarlak yumurta biçiminde, parlak, yeşil renklidir. Yapraklar yaklaşık olarak 30 cm kadar genişliğe sahiptir. Çiçekleri beyaz ve 10- 12 cm çapındadır. Çiçekler 7 – 16 saatleri arasında açar. Çiçeklerin haziran ortasından ağustos ortasına kadar açtığı gözlenmiştir.

Nymphea alba, Beyaz Nilüfer Türü:

Nymphea alba, Beyaz Nilüfer Türü.

N. alba var. rosea: Pembe çiçekli
N. alba var. rubra: Kırmızı çiçekli

Nymphea odorata, Nilüfer Türü
Amerika’nın doğusunda yayılış göstermiştir.

Nymphea odorata, Nilüfer Türü:

Nymphea odorata, Nilüfer Türü.

Yaprakları derimsi ve yuvarlaktır. 25 cm genişliğinde olan yapraklar kırmızı renge sahiptir. Yaprakların ucu sivridir. Çiçekleri beyaz, 12 – 15 cm çapında 6 – 12 saatleri arasında açar. Kokuludur. Çiçekler açtıktan 3- 4 gün sonra solmaktadır.

Tropik Nilüferler

Genellikle sera ve su bitkileridir. Çok güzel ve kokuludur. Kolay yetiştirilemez. Havuz suyunun sıcaklığı 22 derece olmalıdır.

Nymphea tuberosa, Nilüfer Türü
Yapraklar incedir ve yırtmaçlar arasında açı yoktur. Yapraklar birbiri üzerine binmiştir.

Nymphea tuberosa, Nilüfer Türü:

Nymphea tuberosa, Nilüfer Türü.

Çok kuvvetli gelişir. Bol çiçeklidir. Su yüzeyinden biraz yukarıda çiçek açar.

Nymphea lotus ( Mısır Lotusu )
Sera ve su nilüferidir. Nil nehrinde doğal olarak bulunan bu türün su yüzünde açan büyük beyaz ve geceleri çok kokan çiçekleri vardır. Çiçekler akşam ve gece açar. Yaprakların çapı 60 cm olabilir.

Nymphea lotus ( Mısır Lotusu ) Türü:

Nymphea lotus ( Mısır Lotusu ) Türü.

Nilüfer – Su Gülü (Nymphea) Bitkisindeki Önemli Hastalık ve Zararlılar

Büyük bir sorun oluşturacak problemi yoktur.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.