Oceonarium (Osionarium) Akvaryum Sistemleri | Kullanış Amaçlarına Göre Akvaryumlar

Oceonarium (Osionarium) Akvaryum Sistemleri

Deniz suyunun devamlı olarak denizden motopompla alınarak kullanıldıktan sonra atılma prensibi ile çalışan büyük ünitelerin çalışma prensibi basitçe şu şekilde açıklanabilir.

Denizden süzgeçli yerden filtre havuzuna su alınır. Süzgecin denizde vapur veya gemilerin zarar vermeyeceği bir derinlik veya yerde bulunması lazımdır. Deniz yüzeyine ayrıca süzgecin yerini belirten üç adet renkli, şamandıra konulması yararlı olur. Böylece bölgeden geçen motorların süzgecin üzerinden geçerek suyu alabora etmeleri dolayısı ile azda olsa suyu bulandırmaları ihtimali önlenmiş olur. Süzgeç bir ağırlık veya çapa ile dip kısma bağlanmalıdır. Bu süzgeç ince bir süzmeden ziyade daha çok balıkların ve küçük çöplerin filtre havuzuna girmelerini engellemek içindir. B olarak belirtilen filtre havuzu ise ünitenin büyüklüğüne göre planlanır. Örneğin 1 inçlik bir su motorunun çekeceği suyun rahat bir şekilde süzülebilmesi için süzme alanının 3-4 m2 ’den daha az olmaması yararlı olur. Süzme alanı ne kadar geniş olur ise emme tulumbaları o kadar kolay çalışır. Su kumdan geçtikten sonra motor ile bir su tankına gönderilir. Doğal olarak su emildikçe denizden taze su kum filtresine bileşik kaplar prensibinden hareketle devamlı olarak dolacaktır.

Deniz akvaryumlannda su kalitesinin tatlı su akvaryumlarına oranla çok daha temiz tutulması esastır. Çünkü deniz balıkları çevre koşullarının değişmesi karşısında tatlı su balıklarına oranla çok daha hassas ve duyarlıdırlar. Suyun pH’sı, sıcaklığı, oksijen düzeyi ve azotlu gazların varlığı devamlı olarak kontrol altında tutulmalıdır. Özellikle büyük üniteler devamlı ve dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir.

Büyük üretim tesislerindeki akvaryumları suyunun denizden filtre edildikten sonar alınması:

Büyük üretim tesislerindeki akvaryumları suyunun denizden filtre edildikten sonar alınması.

Kullanılacak akvaryumların mümkün ise paslanmaz madenlerden yapılmalıdır. Çünkü deniz suyu içerdiği maddelerden dolayı bozulmaya ve çürümelere neden olur. Bu kullanılan malzemeye zarar verdiği gibi balıklar için de istenilmeyen kötü sonuçlar doğurabilir. Eğer demir aksam kullanılacak ise suyun madeni kısmılara değmiyecek şekilde planlanması gerekir. Bunu için cam olan ve deniz balıkları tercih edilmelidir. Ayrıca deniz canlılarının tutulacağı akvaryumların küçük olmaması ve en az 200 litrelik olması uygun olur.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.