Şedd-i Araban (Şedaraban) Makamı | Şed Makamlar (Göçürülmüş Makamlar) | Zirgule’li Hicaz Şedleri

Şedaraban makamı, Zirgüleli Hicaz makamı dizisinin, Yegah perdesi üzerine göçürülmesiyle elde edilir.

Durağı: Yegah perdesidir.

Seyri: İnicidir.

Güçlüsü: Neva perdesidir. (İkinci derece Rast)

Yeden: Kaba Nim Hicaz perdesidir.

Şedd-i Araban (Şedaraban) Makamı Dizisi: Zirgüle’li Hicaz makamı dizisinin Yegah perdesindeki inici şeddidir. O halde Yegah perdesindeki Hicaz beşlisine 5.derece Dügah perdesi üzerinde bir Hicaz dörtlüsünün eklenmesinden meydana gelmiştir.

Şedd-i Araban (Şedaraban) Makamı Dizisi:

Şedd-i Araban (Şedaraban) Makamı Dizisi.

Perdelerin Klasik Türk Müziği’ndeki isimleri: Pestten tize doğru (ana dizinin sesleri); Yegah, Kaba Hisar, Irak, Rast, Dügah, Dik Kürdi, Nim Hicaz, Neva’dır.

Yegah perdesi üzerinde bulunan ana diziyi, Neva perdesi üzerine aynen nakletmek suretiyle veya Neva perdesi üzerine Hümayun dizisi halinde genişletebiliriz.

Şedd-i Araban (Şedaraban) Makamı Dizi Genişlemesi:

Şedd-i Araban (Şedaraban) Makamı Dizi Genişlemesi.

Şedd-i Araban (Şedaraban) Makamı Dizisinin Seyri: İnici bir seyre sahip olan Şedaraban makamının seyrine, genellikle Neva perdesi civarından başlanır. Bu perde üzerinde yarım karar yapılarak tekrar dizinin seslerinde dolaşılır.

Sonra dizinin genişleme seslerine geçilerek, Neva üzerinde Hicaz’lı veya Hümayun’lu olarak dolaşılır. Neva perdesine inilerek tekrar ana dizinin seslerine geçilir. Çargah perdesi üzerinde Buselik’li kalış yapılabilir. Rast perdesinde ise Nikriz’li veya Nev’eser’li asma kalış gösterilebilir.

Ana dizinin seslerine geçilerek Yegah üzerinde Hicaz Beşlisinin sesleri kullanılarak karara inilir. Yegah perdesinde, Yedeni olan Kaba Nim Hicaz perdesi üzerinde gösterilerek karar verilir.

Şedd-i Araban (Şedaraban) Makamı Dizisinin Seyri:

Şedd-i Araban (Şedaraban) Makamı Dizisinin Seyri.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.