Sequoia (Sekoya) Üretimi | Taxodiaceae Familyası Bitkileri | Peyzaj

Sequoia (Sekoya) Yetiştiriciliği

Çok büyük ağaçların olduğu bir familyadır. Yaşlı ağaçlar bu grupta yer alır. Genellikle yaprak dökmeyen bitkilerdir. Yaprakları pul şeklindedir.

Bilimsel Sınıflandırma

  • Âlem: Plantae
  • Bölüm: Pinophyta
  • Sınıf: Pinopsida
  • Takım: Pinales
  • Familya: Taxodiaceae
  • Cins: Sequoia

Sequoia (Sekoya) Bitkisinin Genel Özellikleri

Kuzey Amerika’da doğal olarak yetişmektedir. Açık tohumlu bitkiler içerisinde en yüksek ve en yaşlı ağaçlardır. 4000 yaşında 100 m boyunda Amerika’da yaşayan sequoia bulunmaktadır.

Bitki piramit formlu, düzgün gövdeli, yaz kış yeşildir. Dallar düzensiz çevrel dizilmiş, alt dalları aşağı, üst dalları yukarı doğrudur. Kırmızı renkli odunu vardır ve son derece dayanıklıdır. Yaprakları ana sürgünlerde 6 mm uzunlukta ve sarmal dizilmiş yan sürgünlerde 10 – 20 mm uzunlukta 2 sıralıdır. Taxus yaprağına benzer. Yaprağın üst yüzü parlak yeşil, alt yüzü beyaz iki çizgilidir. Çiçekleri tek evciklidir. Kozalakları 1,5 – 2 cm uzunlukta, yumurta biçiminde ve birinci yılda olgunlaşır. Tohumları küçük, dar kanatlı ve kızıl kahverengindedir.

Sequoia (Sekoya) Üretimi

Üretim yöntemleri tohum, çelik ve aşı ile olmaktadır. Ayrıca daldırma ile de üretilebilmektedir.

Kozalaklar sonbaharda toplanır, kurutulur. Elde edilen tohumlar soğuk depolarda korunur. Tohumlar direkt olarak açık araziye atılabildiği gibi + 4 derecede iki ay katlandıktan sonra da yastıklara ekilebilir. Ekim yapılan tavaların üzeri çuvalla örtülü tutulmalıdır. Çimlenme olunca çuval kaldırılır. İlk sürgünlerin güneşten zarar görmemesi için gölgeleme yapılmalıdır.

Çelikle üretim için eylül ayında çelik alınmalıdır. Köklenmeyi artırıcı hormon uygulanmalıdır.

Sequoia (Sekoya) Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Verimli topraklarda, havanın nispi neminin yüksek olduğu yerlerde, ılıman iklim şartlarında iyi gelişim gösterir. Aydınlık yerlerden hoşlanır. – 10 derecenin altında zarar görür. Kuraklığa dayanıklı değildir.

Sequoia (Sekoya) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Vatanında 2–3 bin yıl yaşayan 6–9 m çap yapabilen anıt ağaçlardır. Yangınlara karşı koruyucu olan kalın gövde kabukları vardır. Rüzgârlara dayanıklıdır. Tek olarak kullanılır.

Önemli Sequoia (Sekoya) Türleri

Sequoia sempervirens: Sahil Sekoyası Kuzey Amerika’nın Pasifik sahillerinde yetişir. Ülkemizde 400 m rakıma kadar iyi bir gelişme gösterir. Karadeniz sahil kesimi için uygundur. Nemli, serin ve derin topraklarda yetişir. Kireçli topraklarda da yetişmektedir. Gençken donlardan etkilenir ancak daha sonraları pek etkilenmez. Ilıman deniz ikliminde yetişir. Konik bir tepe yapar. Hızlı büyür. Kuvvetli kazık kök yapar. Tohumla üretilir. İki ay soğuk katlamaya tutulmalıdır. Çelikle de üretim yapılabilir. Dip sürgünlerden mart ayında alınan sert çelikle ve kısa boyluların dip sürgünlerinden haziran ayında alınan yeşil çelikle üretilebilir.

Sequoia sempervirens:

Sequoia sempervirens.

Sequoia sempervirens kozalağı ve yaprağı:

Sequoia sempervirens kozalağı ve yaprağı.

Sequoia (Sekoya) Bitkisinde Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar

Karaleke en çok görülen hastalıktır.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.