Şevk-aver Makamı | Acem Aşiran Perdesinde Karar Veren Mürekkeb (Bileşik) Makamlar

Çok az kullanılmış bir makamdır.

Durağı: Acem Aşiran perdesidir.

Seyri: İnicidir. Bazen inici-çıkıcı olarak da kullanılmıştır.

Şevk-aver Makamı Dizisi: Çargah perdesindeki Rast makamı dizisine, Rast perdesinde Buselik, yani Nihavend makamı dizisinin ve Acem Aşiran perdesinde Çargah, yani Acem Aşiran makamı dizisinin eklenmesinden meydana gelmiştir.

Şevk-aver Makamı Dizisi:

Şevk-aver Makamı Dizisi.

Güçlüsü: Çargah perdesidir. Bu perdede Rast çeşnisiyle makamın yarım kararı yapılır. Çargah’daki Rast dizisi yeden olarak Segah perdesini kullanır.

Asma Karar Perdeleri: Neva perdesinde; Uşşak çeşnili asma karar (Çargah perdesindeki Rast dizisi sebebiyle); Neva perdesinde: Hicaz’lı veya Kürdi’li asma karar (Nihavend dizisi sebebiyle); Çargah perdesinde; Nikriz’li veya Buselik’li asma karar (Nihavend makamı dizisiyle); Çargah perdesinde Çargah’lı asma karar (Acem Aşiran dizisi sebebiyle); Dügah perdesinde: Kürdi’li asma karar (Acem Aşiran dizisi); Rast perdesinde: Buselik’li asma karar (Acem Aşiran dizisi ile) yapılabilir.

Donanımı: Si ve mi için koma bemolü donanıma yazılır. Gerekli değişiklikler eser içinde gösterilir. G-Perdelerin Klasik Türk Müziği’ndeki isimleri: Pestten tize doğru: Acem Aşiran, Rast, Dügah, Kürdi, Çargah, Neva, Hüseyni veya Hisar veya Dik Hisar, Acem veya Eviç, Gerdaniye, Muhayyer, Tiz Segah, Tiz Çargah’dır.

Yeden’i: 1.çizgideki mi Hüseyni Aşiran perdesidir.

Genişlemesi: Şevk-aver makamı, yapısı gereği oldukça geniş bir seyir alanına sahip ve çok dizili bir makamdır. Bu bakımdan ayrıca genişletilmemiştir. Gerekirse Acem Aşiran dizisi pestten Kaba Çargah’a Çargah beşlisi ile düşüp genişleyebilir.

Seyir: Çargah perdesindeki Rast dizisinden ve genellikle güçlü Çargah perdesi civarından seyre başlanır. Bu dizide karışık gezindikten sonra, güçlü Çargah perdesinde Rast çeşnisiyle yarım karar yapılır. Sonra, Rast perdesindeki Buselik, yani yerinde Nihavend dizisine geçilir. Bu dizide de karışık gezinilip asma kararlarla dizinin özellikleri belirtildikten sonra, yerindeki Acem Aşiran dizisine geçilir ve bu dizide de karışık gezinilerek asma kararlarla özellikleri gösterildikten sonra, bu dizi ile Acem Aşiran perdesinde Çargah çeşnili tam karar yapılır.

Şevk-aver Makamı’na Örnek Bir Eser

Şevk-aver Makamı'na Örnek Bir Eser.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.