Taxodium (Bataklık Servisi) Üretimi | Taxodiaceae Familyası Bitkileri | Peyzaj

Taxodium (Bataklık Servisi) Yetiştiriciliği

Bilimsel Sınıflandırma

  • Âlem: Plantae
  • Bölüm: Pinophyta
  • Sınıf: Pinopsida
  • Takım: Pinales
  • Familya: Taxodiaceae
  • Cins: Taxodium

Taxodium (Bataklık Servisi) Bitkisinin Genel İstekleri

Amerika’nın güney kesimlerinde ve Meksika’da doğal olarak yaşamaktadır. Tüysü yaprakları vardır. Güzel görünümlüdür. Yaprağını döken veya her dem yeşil bitkilerdir. Piramit gelişme gösteren boylu ağaçlardır. Bu bitkinin sulak ve bataklık alanlarda toprak yüzüne çıkan havai kökleri 1 metreye kadar çıkar.

Yapraklar kısa sürgünlerde açık yeşil, yumuşak iğne şeklinde ve iki sıralı dizilmiştir. Uzun sürgünlerde ise pul şeklinde ve normal dizilmiştir.

Kozalaklar odunsu, yuvarlak veya yumurta şeklindedir. İç ve dış kozalak pulları birbiriyle kaynaşmış olup sırt kısmında sivri bir çıkıntı bulunur.

Taxodium (Bataklık Servisi) Bitkisi Üretimi

Tohum, çelik ve aşı ile üretilir. Katlamaya bırakılmalıdır. Çelikle de üretilebilir. Kum içinde köklenme sağlanabilir. Aşı ile üretim de şubat mart aylarında yapılır.

Taxodium (Bataklık Servisi) Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Bol ışıklı ortamlardan hoşlanır. Nispi nemi yüksek yerlerde yetişmektedir. Soğuk iklimlere dayanıklıdır. Genç fidanlar dondan zarar görür. Fazla nemli killi, kumlu, topraklarda çok iyi gelişir.

Taxodium (Bataklık Servisi) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Zarif güzel görüntüleri ve kışın yapraklarını dökmeleri nedeniyle yapraklı ağaçlara benzer. Planlamalarda tek veya gevşek gruplar halinde geniş alanlarda kullanılır.

Taxodium (Bataklık Servisi):

Taxodium (Bataklık Servisi).

Taxodium (Bataklık Servisi) Bitkisinin Önemli Türü

Taxodium distichum: Amerikan Bataklık Servisi Kuzey Amerika’nın güneydoğusunda Texas’ dan Florida’ya kadar olan bölgede yetişmektedir. Ülkemizde de yetişebilmektedir. Nemli, ıslak topraklarda ve bataklıklarda yetişir. Kil veya killi balçık topraklarda iyi gelişir. Kireçli toprakları sevmez.

Konik bir tepe yapar. Hızlı büyür. Işık ağacıdır. Kozalaklar 23 cm uzunlukta, önceleri yeşil yuvarlak ve ovaldir. Kök ve gövdeden sürgün verme yeteneği yüksektir. Taze sürgünleri yeşil, sonra parlak esmer renklidir. Yaprakçıkları 10–17 mm uzunlukta, açık yeşilimsi ve yumuşaktır. Sonbaharda kırmızı kahverengini alır. Bir yılda kozalaklar olgunlaşır. Üretimleri tohumla olmaktadır. Ilıman iklimlerde ve sıcak yerlerde yetişir. Kışa ve kent iklimine dayanır, ama gençlikte donlara duyarlıdır. Su basan sahalarda, ıslak topraklarda, su kıyılarında tek olarak ya da gruplar halinde kullanılır.

Bataklık servisi bitkisi:

Bataklık servisi bitkisi.

Taxodium (Bataklık Servisi) Bitkisinde Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar

Çok dikkat çekici hastalık ve zararlısı yoktur.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.