Tesbih Çiçeği – Kana – Ararot (Canna) Üretimi | Mevsimlik Çiçekler | Peyzaj

Tesbih Çiçeği – Kana – Ararot (Canna) Yetiştiriciliği

Bilimsel Sınıflandırma

  • Âlem: Plantae
  • Bölüm: Magnoliophyta
  • Sınıf: Liliopsida
  • Takım: Zingiberales
  • Familya: Cannaceae
  • Cins: Canna sp.

Tesbih Çiçeği – Kana – Ararot (Canna) Bitkisinin Genel Özellikleri

Amerika’nın tropik ve subtropik bölgelerinde yerli olarak bulunur. Ülkemizde yaklaşık olarak 60 türü bulunmaktadır. Kaba yapısına rağmen duyarlı ya da yarı duyarlı ve tropik kuşağında bulunan otsu, yumrulu ( rizomlu ) bir bitkidir.

Tesbih Çiçeği – Kana – Ararot (Canna) Bitkisi:

Tesbih Çiçeği - Kana - Ararot (Canna) Bitkisi.

Donlardan kolay etkilenir. Değişik görünüşte güzel büyük açık yeşil çiçeklidir. Haziran aylarından sonbahar kadar çiçekli kalır. Çiçekleri bir sap üzerinde çiçekçiklerin birleşmesinden meydana gelir. Yaklaşık 1 metre boy yapar. Parlak pembe, turuncu, kırmızı, sarı çiçek açar. Kırmızı – yeşil renkte ve geniş yaprakları vardır. Tohumları sert, yuvarlak ve siyah renklidir.

Tesbih Çiçeği – Kana – Ararot (Canna) Bitkisinin Üretimi

Tohum, çelik ve rizomların ayrılması ile üretilir. Tohumları tespih tanesi gibidir. Tohumlar sonbaharda toplanır. Tohumlar 1 – 2 mm törpülenerek kabuğu inceltilir. 4 – 5 gün sıcak suda bekletilir. Şubat ve mart ayında ekimi yapılır. Çimlenme gerçekleştikten sonra bitki 8 – 10 cm boya gelince şaşırtılır. Mayıs ayında da 3 – 4 yaprak olunca uygulanacak yere dikilir.

Çelikle üretimde ise, rizomlar şubat ayında kasalara yüzlek ekilir. Meydana gelen sürgünleri 6 – 8 cm boylandığında kökü ile birlikte anadan ayrılarak fincan saksılara şaşırtılır. Burada iyice pişkinleşen ve kuvvetlenen tespih çiçekleri havalar ısınınca dikim yerlerine alınır. Rizomları ayırarak üretim de ise, rizomların her parçasında 2 -3 göz kalacak şekilde ilkbahar ya da sonbaharda parçalanarak yapılır.

Tesbih Çiçeği – Kana – Ararot (Canna) Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Her çeşit toprakta rahatlıkla yetişebilmektedir. Ancak kumlu ve gübreli topraklardan daha çok hoşlanır. Soğukların başlamasıyla birlikte toprak üstü kısmı donar. Bozulan bu kısım kesilir. 2 – 3 hafta sonra sökümü yapılır. Dikim zamanına kadar korunaklı bir yerde saklanır. Bol güneş ve su sever.

Tesbih Çiçeği – Kana – Ararot (Canna) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Park ve bahçelerde gruplar halinde veya kitlelerin etrafında, arasında kullanılır. Don tehlikesi atlatıldıktan sonra rizomları nisan – mayıs aylarında 40 – 50 cm aralıkla, 10 – 15 cm derinliğe dikilir.

Tesbih Çiçeği – Kana – Ararot (Canna) Bitkisinin Önemli Türleri

Canna hortensis, Tesbih Çiçeği Türü
Amerika kökenlidir. Çok yıllıktır. Sera bitkisidir. Melez çeşitleri mevcuttur. 120 cm kadar boylanabilir. Haziran – eylül aylarında açan çiçekleri büyük olup renkleri kırmızı, pembe, sarı olabilir. Güneşli, bol ışıklı yerlerden hoşlanır. Kuru ve taze hafif kumlu topraklarda iyi gelişir. Soğuktan etkilendikleri için, rizomları ( yumruları ) kışı toprakta bir örtü altında geçirir.

Canna hortensis, Tesbih Çiçeği Türü:

Canna hortensis, Tesbih Çiçeği Türü.

Ayrıca Canna bitkisinin başka türleri de bulunmaktadır. Bunlar çok bilinmemekle ve çok kullanılmamakla birlikte yine de bir fikir vermesi açısından aşağıda fotoğraflarına yer verilmiştir.

Canna indica ( Hint kanası ) ve Canna coccinea ( Kızıl kanna ) Türleri:

Canna indica ( Hint kanası ) ve Canna coccinea ( Kızıl kanna ) Türleri.

Tesbih Çiçeği – Kana – Ararot (Canna) Bitkisindeki Önemli Hastalık ve Zararlılar

Çok karşılaşılan bir hastalık ve zararlısı yoktur.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.