Türkiye’nin Turizm Coğrafyası Coğrafi Bölgelerinin Turizmdeki Yeri

Türkiye’nin Dünya Üzerindeki Yeri ve Önemi

Gittiğimiz okulun, oturduğumuz evin, çalıştığımız iş yerinin bir adresi vardır. Bu adresler, belirli yerlere göre tarif edilir. Ülkelerin ve bölgelerin de dünya üzerinde bir anlamda adresleri vardır. Bir ülkenin dünya üzerinde bulunduğu yer veya bir şehrin bölge içinde bulunduğu yer, onun coğrafî konumu ile açıklanır.

Bir ülkenin veya bölgenin coğrafî konumu, o yerin kaderini yakından ilgilendirir.
Örneğin;

  • Verimli topraklarının olup olmaması,
  • İklim şartlarının sert ya da yumuşak olması,
  • Komşu olduğu ülkeler ve bölgeler ve bunlarla etkileşimi,
  • Stratejik özelliklere sahip olması,
  • Çeşitli kültürlerle etkileşimi,

gibi özellikleri coğrafi konumuna bağlıdır.

Türkiye, Kuzey Yarım Küre’de 36° – 42° kuzey paralelleri ile 26° – 45° doğu meridyenleri arasında ve “Eski Dünya Kıtaları” diye adlandırılan Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının birbirine en çok yaklaştığı yerde bulunmaktadır. Ülkemizin hem Asya hem de Avrupa kıtalarında toprakları vardır.

Türkiye’nin dünya konumu üzerindeki yeri:

Türkiye'nin dünya konumu üzerindeki yeri.

Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımadadır kuzeyinde Karadeniz, batısında Ege denizi, güneyinde de Akdeniz bulunmaktadır. Bu üç deniz birbirine bağlıdır Ayrıca Akdeniz, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusuna; Süveyş Kanalı ile de Hint Okyanusuna bağlıdır.

Türkiye’nin Coğrafî Bölgeleri’nin Turizm Açısından Yeri ve Önemi

Türkiye, 1941 yılında toplanmış olan “Birinci Türk Coğrafya Kongresi”nde yedi coğrafi bölgeye ayrılmıştır. Bunlar ; Karadeniz Bölgesi, Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesidir.

Bu bölgeler ele alınırken yeryüzü şekilleri, iklimi, doğal bitki örtüsü ve ekonomik özellikler göz önünde bulundurulmuştur.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.