Vech-i Arazbar Makamı | Segah Perdesinde Karar Veren Mürekkeb (Bileşik) Makamlar

Durağı: Segah perdesidir.

Seyri: İnicidir.

Vech-i Arazbar Makamı Dizisi: Neva perdesi üzerindeki inici Beyati dizisine Çargah perdesinde Rast beşlisinin ve Segah perdesinde Segah dörtlüsünün veya Segah dizilerinin bir kısmının eklenmesinden ve karışık olarak kullanılmasından meydana gelmiştir. Ancak hemen işaret edelim ki, Acem perdesinin kullanılması dolayısiyle Dik Hisar perdesi bazen Hüseyni haline gelir ve bu da Segah perdesinde bir eksik Segah beşlisinin doğmasına sebep olabilir. Veci Arazbar makamı, az kullanılmış bir makamdır.

Vech-i Arazbar Makamı Dizisi:

Vech-i Arazbar Makamı Dizisi.

Güçlüsü: Makam inici olduğu için, birinci mertebe güçlü Gerdaniye perdesidir. Üzerinde Buselik çeşnili yarım karar yapılır. İkinci mertebe güçlü Neva perdesidir. Bu perde üzerinde Uşşak çeşnisi yer alır. Bazen ikinci güçlü Çargah’dır.

Asma Karar Perdeleri: Dik Hisar perdesinde Eksik Segah ve Ferahnak beşlisi veya Segah üçlüsüyle asma karar yapılabilir. İkinci mertebe güçlü olan Neva perdesinde Uşşak çeşnili asma karar yapılır. Çargah perdesinde Rast çeşnili asma kararlara sık sık rastlanır. Ayrıca Dügah perdesinde Uşşak çeşnisiyle düşülüp asma karar yapılır.

Donanımı: Si ve mi koma bemolü donanıma yazılır. Gerekli değişiklikler eser içinde gösterilir.

Perdelerin Klasik Türk Müziği’ndeki isimleri: Pestten tize doğru; Çargah, Neva, Dik Hisar veya Hüseyni, Acem, Gerdaniye, Muhayyer, Tiz Segah, Tiz Çargah, Tiz Neva’dır.

Yeden’i: 2.aralıktaki bakiye diyezli la Kürdi perdesidir.

Vech-i Arazbar Makamı Genişlemesi: Veci Arazbar makamı tiz taraftan zaten yapısı icabı gereğince genişlemiştir.

Seyir: Birinci mertebe güçlü Gerdaniye perdesi civarından seyre başlanır.Bu perde bilindiği gibi, Neva perdesindeki Beyati dizisinin güçlüsüdür. Neva’daki bu Uşşak Beyati dizisinde karışık gezinildikten ve Çargah perdesinde Rast çeşnili asma kararlar yapıldıktan sonra Gerdaniye perdesinde Buselik çeşnisiyle yarım karar yapılır. Yine Çargah perdesinde Rast çeşnili, Dügah perdesinde Uşşak çeşnili asma kararlar gösterilerek, yerindeki Segah çeşnisine geçilir. Bu dörtlüde de gezinilip Segah perdesinde Segah çeşnisiyle yedenli tam karar yapılır.

Vech-i Arazbar Makamı’na Örnek Bir Eser:

Vech-i Arazbar Makamı'na Örnek Bir Eser.
Vech-i Arazbar Makamı'na Örnek Bir Eser.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.