Vişne Üretiminde Hasat | Meyve Yetiştirme

Vişne Üretiminde Hasat İşlemleri

Vişne İçin Hasat Zamanı

Hasat gerçek olgunluk döneminde yapılmalıdır. Meyve özelliği bakımından vişne ne erken ne de geç hasat edilebilir. Erken hasat edildiğinde açık renkli, az tatlı ve küçük meyve elde edilir. Geç kalındığında ise vişnenin dayanıklılığı azalır, meyve yumuşar, kararır ve sapları kurur. Bu yüzden tam zamanında hasat edilmelidir.

Hasat zamanı gelmiş vişne:

Hasat zamanı gelmiş vişne.

Vişne meyvelerinin hasat zamanının saptanmasında, genellikle üst renk teşekkülü ve meyve eti sertliği kullanılır. Bunlardan başka tam çiçeklenmeden hasat olumuna kadar geçen gün sayısı da kullanılır. Bu süre yıllara ve bölgelere göre değişir.

Bazı vişne çeşitlerinin tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen süreleri Tablo 3.1’de belirtilmiştir.

Bazı vişne çeşitlerinde tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen gün sayısı:

Bazı vişne çeşitlerinde tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen gün sayısı.

Vişne Hasadının Yapılması

Bir ağaçtaki meyvelerin tamamı aynı zamanda olgunlaşmaz. Erken olgunlaşan çeşitlerde fiyatlar yüksek olduğu için ağaçtaki meyveler olgunlaştıkça hasat edilir. Bu nedenle bir ağacın meyveleri 2-4 defada toplanır.

Orta ve geç mevsimde olgunlaşan vişnelerde hasat genellikle 1-2 defada tamamlanır.

Sofralık olarak kullanılacak vişneler, meyve sapı ile birlikte elle hasat edilir. Elle hasat, meyveye ve buket dallarına zarar vermeyecek şekilde yapılır. Bunun için meyve sap ucundan baş ve işaret parmağı ile tutularak meyveyi taşıyan dala dik şekilde yukarı kaldırılarak veya meyvenin sapı parmaklar arasında döndürülerek çekilir. Sapın ortasından tutulmaz ve çekilerek koparılmaya çalışılmaz. Sapsız olarak da hasat yapılmaz. Satışta vişnenin saplarının yeşil olması arzu edildiği için saptan tutularak sapın örselenmesine meydan verilmemelidir.

Vişne hasadı:

Vişne hasadı.

Meyvenin koparıldığı yerde gelecek yılın meyve gözleri de bulunduğundan, çıtanaklarm kırılmamasına özen gösterilmelidir. Toplanan meyveler 3-5 kg’lık sepet veya kovalara koyulurken içerisine yumuşak bez veya havalı naylon geçirilerek berelenme ve ezilme önlenmelidir.

Hasattan sonra vişnelerin kasalara yerleştirilmesi:

Hasattan sonra vişnelerin kasalara yerleştirilmesi.

Vişnelerde hasat masrafları yüksek olduğu için bazı ülkelerde, sanayide kullanılacak meyveler makinelerle hasat edilir. Bu amaçla özelikle montmorency vişnesinde hasattan 1 hafta önce ağaçlara 250-500 mg/1-1 konsantrasyonda etephon püskürtülerek meyve kopma direnci önemli ölçüde azaltılmaktadır.

Makineyle hasat işçilik bakımından önemli tasarruf sağlamakla beraber, bazı güçlükleri de vardır.

Vişnede hasattan sonraki işlemler:

Vişnede hasattan sonraki işlemler.

Vişne Meyvesini Pazara Hazırlama

Vişneler yapılan itibarıyla hassas oldukları için ambalajlama oldukça büyük önem arz eder. Ambalajlamada özellikle ambalajın kolay taşınabilmesine, hafif olmasına, depolamada üst üste yığılabilmesine, raflarda fazla yer kaplamamasına, satışta tüketicinin dikkatini çekecek görünüşte olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca ürünleri dış etkilerden korumalı, hava ve nem almayacak biçimde olmalıdır. Kimyasal reaksiyona girmemesi ambalajlarda kullanılan materyalin sağlığa zararlı olmaması, ayrıca gıda muhafaza yönetmeliğine de uygun olması gerekir.

Seçim ve ambalajlama bahçede yapılacaksa uygun olmayan meyveler hemen ayıklanmalıdır. Yoğun olarak vişne yetiştirilen bölgelerimizde pazarlama sorunu yoktur.

İhraç edilecek vişneler bazı işlemlerden geçmek zorundadır. Ön soğutma bu işlemlerin en önemlisidir. Bu işlem yapılmadan rekabete dayalı ve gerçek değerde ihracat yapılması imkânsızdır.

Ön soğutma işlemi ciddi çalışan ihracatçılar tarafından yapılmaktadır. Ön soğutmada vişneler kısa bir sürede (8 dakika) 4 derecenin altında soğutulurlar. Böylece bozulmalar önlenmiş, dayanıklılık artırılmış ve meyvelere dinçlik kazandırılmış olur.

Daha sonra vişneler soğuk zincirin dışına hiç çıkmadan seçilir, boylanır ve pazar isteklerine göre ambalajlanır.

İhraç edilecek vişnelerde bazı özellikler bulunmalıdır:

  • Ürün iri, iyi kaliteli ve homojen olmalıdır.
  • Meyveler çeşide has renk ve tatta olmalıdır.
  • Meyveler tozsuz, kirsiz, eziksiz, yarasız ve saplı olmalıdır.
  • Meyvede insan sağlığına zararlı ilaç kalıntısı olmamalıdır.
  • Seçim çok iyi yapılmalı, ambalaj iyi malzemeyle yapılmalıdır.
  • Vişneler kesinlikle kurtsuz olmalıdır.

Vişne Meyvesini Depolama

Vişnelerde uzun süreli soğuk depolama söz konusu olmadığından çalışmalar yoğun olarak taşıma ve pazarlama aşamalarında kalite kaybının en aza indirilmesi konusundadır.

Vişne meyveleri -1 ile 0 C° sıcaklıkta, % 90 hava oransal neminde 1 hafta muhafaza edilebilir. Uzun süreli depolamada renkte matlaşma, meyve etinde yumuşama ve tatta bozulma olur.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.