Web Sitesini Google Webmaster Tools’a Eklemek ve Site Haritası (Sitemap) Göndermek

Google Webmaster Tools Nedir ve Ne İşe Yarar?

Google Webmaster Tools, web yöneticileri için, sitede oluşan, DNS, sunucu bağlantısı ve robots.txt gibi tarama hatalarını denetleyen, sitenin hangi anahtar kelimeler ile kaç sefer ziyaret edildiğini gösteren ve siteye ait sitemap dosyası ile Google Bot arasında bir ilişki kuran webmaster aracıdır.

Neden Site Haritası Gönderilmelidir?

Google Webmaster Tools’un en önemli özelliği, siteye ait site haritasının Google’ye eklenmesine olanak tanımasıdır. Site haritası, bir sitede istenilen bütün Url adreslerinin listelendiği uzantısı çoğunlukla .xml olan bir dosyadır. Google Bot, bu dosyada bulunan Url adreslerindeki içeriğe hızlı bir şekilde ulaşır ve bu içeriği indeksler.

Bu sayede, Google Bot sitede bulunan hiç bir içeriği atlamaz veya aramak zorunda kalmaz. Siteye yeni bir yazı girildiğinde, bu durumu mümkün olan en kısa zamanda Google Bot’a bildirir. Bu yüzden Google Webmaster Tools’a site haritası gönderilmelidir.

Web Sitesi Nasıl Eklenir?

(+) Mevcut olan Gmail hesabı ile Google Webmaster Tools adresine giriş yapılır. Web Sitesi bölümüne site adresi yazılır ve Özellik Ekle butonuna tıklanır.

Web Sitesini Google Webmaster Tools'a Eklemek - 1.

(+) Bu sitenin yöneticisi olduğumuzu doğrulamamız gerek. Bunun için Google’nin bize önerdiği yöntemi veya alternatif yöntemlerden birini seçebiliriz.

Önerilen yöntemde, 1. adımda bulunan html dosyasını indirip web sitemizin ana dizinine yüklememiz gerekir. Yükleme işlemini C Panel üzerinden File Manager aracılığı ile veya FileZilla gibi FTP programları aracılığı ile yapabiliriz. 3. adımda kontrol ve 4. adımda doğrulama işlemi.

Google Webmaster Tools site doğrulama önerilen yöntem.

Alternatif yöntemlerden iki tanesine değinelim;

HTML Etiketi seçeneğinde bulunan meta etiketi, web sitesine <body> tag'ından önce <head> Kod Burada </head> bölümüne ekleyebiliriz. Bu bölüm, çoğunlukla kullanılan site temasının üst bölümünde (header) yer alır.

Google Webmaster Tools site doğrulama html etiketi yöntemi.

Google Analytics seçeneği ile doğrulama yapılması için, sitede Google Analytics kodunun bulunması gerekir. Kodu sitenize eklemek isterseniz İnternet Sitesine Google Analistik (Analytics) Kodu Eklemek adlı yazı ilginizi çekebilir.

Google Webmaster Tools site doğrulama Google analist yöntemi.

Site Haritası Nasıl Gönderilir?

Doğrulama işlemi sonunda açılan sayfada web sitemizi görüyoruz.

Google Webmaster Tools'a site haritası (sitemap) göndermek.

1-) Site Url adresine tıklanır.
2-) Var olan site haritasını güncellemek veya silmek için kullanılır.
3-) Yeni site haritası göndermek veya test etmek için kullanılır.
4-) Sitemap dosya ismi ve dosya yolu yazılır.

WordPress tabanlı bir site için site haritası oluşturmak ile ilgili yazı ilginizi çekebilir.
WordPress Site İçin Site Haritası Oluşturmak >>

Google Webmaster Tools İçin:
https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=tr

Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.