Patlıcan İçin Hasat Zamanı
Patlıcanlarda hasat, piyasaya; turfanda veya normal mahsul çalışma arzusuna göre meyveler muhtelif irilikte iken yapılır. İlk turfanda mahsul için meyveler henüz normal iriliğini almadan koparılırsa da esas hasat zamanı çeşidin hakiki meyve iriliğinin 1/3’ünü aldığı zamandır. Hasat gecikirse meyveler kartlaşır renkleri açılır ve çekirdekleri sertleşerek yenme kabiliyetleri gittikçe kaybolur. Patlıcan bitkisinde ilk hasat alttaki meyvelerin koparılması ile başlar ve kademeli olarak yukarıya doğru devam eder.
Patlıcan ve Hasat Yapılışı
Taze Patlıcan Üretimi için Hasat Yapılması
Hasadı gelmiş meyveler bıçakla, sapları ile birlikte kesilir. İrilik, düzgünlük ve renklerine göre sınıflara ayrılarak ambalaj kaplarına sıkıştırılmadan konur. Bir dekardan 3.000-5.000 kg verim alınmaktadır.
Patlıcan hasadı:
Patlıcan Tohumu Üretimi için Hasat Yapılması
Meyveler pazar hasat safhasına göre daha geç toplanır. Meyvelerin mor rengi, koyu sarı renge dönüşünce ve hafif yumuşayınca hasat edilir. Hasat elle yapılır. Bazı tohum üreticileri, tohum ve meyve eti arasında absisyon (ayrılma) tabakası tam gelişinceye kadar meyveleri bitki üzerinde bırakır. Hibrit tohum üretiminde, meyveler bitki üzerinden düşmeden önce toplanmalıdır.
Tohumlar sulu ve kuru olmak üzere iki yolla çıkarılır. Sulu tohum çıkarma yönteminde meyveler kesilir, tohumlar meyve etinden ayrılır, biraz su ilave edilir ve kalan etli parçalarından da bu şekilde ayrılır ve kurutulur.
Kuru tohum yönteminde; meyveler kabuk rengi kahverengi olana kadar güneşte kurutulur ve daha sonra tohumlar elle çıkarılır. Patlıcanda tohum verimi dekara yaklaşık 15-20 kg’dır. 1000 dane ağırlığı 4-5 gr’dır.
Patlıcan Hasadı Sonrası İşlemler
Patlıcanların depolanmalarında 7-10 C°’lik sıcaklıklar tavsiye edilir. Bununla birlikte özellikle kısa süreli depolamalarda, optimum depolama sıcaklıkları 10-12C’ dir. Patlıcanlar 10 C°’de 10 gün, 7-10 C°’de 1 hafta, 21 C°’de 3 gün zarar görmeden muhafaza edilebilir. Düşük sıcaklıklarda üşüme zararı meydana gelir. Üşüme zararına maruz kaldıklarında depodan çıkarıldıktan sonra Alternaria çürüklüğüne yakalanır. Ayrıca su kaybının sebep olduğu yumuşama ve buruşmayı önlemek amacıyla %90-95 gibi yüksek nispi nemde depolanmalıdır.
Patlıcan ile ilgili olarak yapılan belirli sayıdaki kontrollü atmosferli depolama denemelerinde depo ömrünün uzatılması yönünde belirgin bir sonuç bulunamamıştır. Bununla birlikte, patlıcanlar 10C sıcaklık ve %90 nispi nem koşullarında, % 10 CO2 :%5 O2 ile %5 CO2, %5 O2’den oluşan kontrollü atmosferde 3 hafta kadar depolanabilir.
Lütfen yorum bırakın.