Arakorya (Araucaria) Üretimi | Açık Tohumlu Bitkiler | Peyzaj

Arakorya (Araucaria) Yetiştiriciliği

Araucariaceae (Arokarya Ağaçgilleri ) Türü
Güney yarım kürede yetişmektedir. Yaprak dökmezler. Genç ve olgun yaprak arasında fark vardır.

Bilimsel Sınıflandırma

  • Âlem: Plantae
  • Bölüm: Pinophyta
  • Sınıf: Pinopsida
  • Takım: Pinales
  • Familya: Araucariaceae
  • Cins: Araucaria

Arakorya (Araucaria) Bitkisinin Genel Özellikleri

Güney Amerika’ da doğal olarak bulunur. Her dem yeşil dik gövdeli ve yuvarlak tepeli, dalları düzgün çevrel olarak dizilişlidir. Dallar yatay yönde çıkar, üst dallar yukarı, alt dallar aşağı yönelir. Yaprakları koyu yeşil ve genellikle iğne yapraklıdır.

Arakorya (Araucaria) Bitkisinin Üretimi

Üretimi tohumla olmaktadır. Tohumlar ilkbaharda seraya veya soğuk yastıklara ekilir. İlk yıl büyüme yavaş olur. Bu dönemde gölgeleme yapılmalıdır. Tohum ekimi yapıldıktan ancak beş yıl sonra satışa gelebilir. Bunun yanında tepe çeliği ile de üretimi yapılabilir.

Arakorya (Araucaria) Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Nemli, gevşek, iyi drenajlı topraklardan hoşlanır. Kireçli toprakları sevmez. Ilıman iklimlerde güzel yetişir. Sıcak, kuru ve havasız ortamlarda canlılığını yitirir. Donlardan zarar görür. Kışı sert geçen yerlerde salon bitkisi olarak görmekteyiz.

Arakorya (Araucaria) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Çok dekoratif bir ağaçtır. Rüzgâra ve deniz tuzuna dayanıklı olduğu için sahillerde rahatlıkla kullanılabilir. Atmosferdeki kirlilikten hoşlanmaz. Dış mekân bitkisi olarak kullanıldığı gibi iç mekân bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Örneğin, Antalya’ da dış mekân bitkisi olarak kullanılırken Ankara’ da iç mekân bitkisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Arakorya (Araucaria) Bitkisinin Önemli Türleri

Araucaria araucana, Maymun Çıkmaz Ağacı Türü
Piramidal bir tepe yapar. Dişi ağaçlar 40 m boy yaparken erkek ağaçlar 15 m boy yapabilir. Yapraklar üçgen biçimli, sivri uçlu, batıcı, derimsi yapıdadır. Sürgünler üzerinde sık bir yayılış gösterir. Kozalaklar ovalimsi ve 20 cm uzunluktadır.

Araucaria araucana, Maymun Çıkmaz Ağacı Türü:

Araucaria araucana, Maymun Çıkmaz Ağacı Türü.

Donlardan etkilenir. Kireçten hoşlanmaz. Nispi nemi yüksek yerleri ve zengin toprakları sever. Tohumla üretilir. Tek ya da ikili olarak dikilmelidir.

Araucaria excelsa, Salon Arokaryası türü
Vatanı Güney Amerika ve Hindistan’dır. Besin maddece zengin ve iyi drenajlı topraklardan hoşlanır. Ilıman iklim bitkisidir. 7 dereceden düşük yerlerde yaşama alanı kısıtlanır. Konik bir tepe yapar. Dik büyür. Direkt güneş ışığı almayan aydınlık yerleri sever. Tohumla üretilir. Tepe çeliği ile de üretimi mümkündür.

Araucaria excelsa, Salon Arokaryası türü:

Araucaria excelsa, Salon Arokaryası türü.

Arakorya (Araucaria) Bitkisindeki Önemli Hastalık ve Zararlılar

Önemli hastalığı kök kanseri, zararlısı ise yaprak biti, kabuklu bit, ve unlu bittir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

1 yorum

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.