Porsuk (Taxus) Üretimi | Açık Tohumlu Bitkiler | Peyzaj

Porsuk (Taxus) Yetiştiriciliği

Taxodiaceae (Porsuk) Türü
Çok büyük ağaçlar bu grupta yer alır. Dağınık bir form gösterir. Yapraklar pul şeklinde ve yassıdır.

Bilimsel Sınıflandırma

  • Âlem: Plantae
  • Bölüm: Pinophyta
  • Sınıf: Pinopsida
  • Takım: Pinales
  • Familya: Taxaceae
  • Cins: Taxus

Porsuk (Taxus) Bitkisinin Genel Özellikleri

Asya’ da, Himalayalar’ da, Akdeniz çevresinde ve Anadolu’ nun kuzey bölgelerinde doğal olarak yetişmektedir. Yaz kış yeşil, ağaç veya çalı formunda, bol ve sık dallıdır. Yaprakları iğne biçiminde, yassı, yumuşak, üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü açık yeşil renklidir.

Porsuk (Taxus) Bitkisinin Üretimi

Tohum, çelik (dipçikli) ve aşı ile üretilmektedir. Tohumla üretim pek kullanılmaz. Çünkü tohumdan üretimde çok yavaş bir gelişim gösterir. Tohumlarda dinlenme olduğu için katlanmalıdır. Çelikle üretimde ise, eylül – ekim aylarında 15 cm uzunluğunda alınan çeliklerle yapılabilir. Kasım –aralık ayında da çelik alınabilir. O zaman çelikler sisleme altında tutulmalı ve kök bölgesindeki sıcaklık 21 derece olmalıdır. Aşılı üretim özel çeşitlerin üretiminde kullanılır. Anaç olarak Taxus baccata alınmalıdır. Ağustos ayında yandan kertikli aşı ile aşılanmalıdır.

Porsuk (Taxus) Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Gölge ve yarı gölge ortamları sever. Hemen her toprağa uyum gösterseler de, besin maddece zengin topraklardan hoşlanır. Ortam devamlı kurak olmamak şartı ile kirece karşıda dayanıklıdır. Yüksek hava nispi nemi ister.

Porsuk (Taxus) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Kent iklimine ve rüzgâra dayanıklıdır. Tek ya da grup hâlinde veya çit bitkisi olarak kullanılabilir. Çok uzun yaşayan bu ağaçlar park ve bahçelere ayrı bir değer katmaktadır.

Porsuk (Taxus) Bitkisinin Önemli Türleri

Taxus baccata, Adi Porsuk Türü
Akdeniz ve Kafkasya’ da doğal olarak yetişmektedir. Ülkemizde Ege ve Marmara Bölgelerinde ormanlık alanlarda görülmektedir. Besin maddesince zengin, kuru asidik topraklarda yetişebilmektedir. Dona dayanıklıdır. Yüksek hava nispi nemi ister. Bol aydınlık yerlerde yetişir. Meyvesi sert kabuklu sarı ya da kırmızı renklidir. Meyveler sonbaharda olgunlaşır ve yenilebilir. Yapraklarını kışın dökmezler. Genç sürgünler yeşil renkli ve sık dallanmaktadır. Tohum, çelik ve aşı ile üretilmektedir.

Taxus baccata, Adi Porsuk Türü, Yaprak ve Meyvesi:

Taxus baccata, Adi Porsuk Türü, Yaprak ve Meyvesi.

Porsuk (Taxus) Bitkisindeki Önemli Hastalıklar ve Zararlılar

Kabuklu bit, kın kanatlılar, kırmızı örümcek en çok görülen zararlılardır. Kök çürüklüğü ise görülen hastalıkların başında gelir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.