Cycas Üretimi | Açık Tohumlu Bitkiler | Peyzaj

Cycas Yetiştiriciliği

Cycadales ( Palmiye Yapraklı Açık Tohumlular) Türü
Bu grupta tek cins ve bu cinsin 16 kadar türü vardır. Palmiye değildir. Genellikle kitaplarda, gövde üstünde tek noktadan büyümesinden dolayı palmiye benzeri olarak geçmektedir.

Bilimsel Sınıflandırma

  • Âlem: Plantae
  • Bölüm: Cycadophyta
  • Sınıf: Cycadopsida
  • Takım: Cycadales
  • Familya: Cycadaceae
  • Cins: Cycas

Cycas Bitkisinin Genel Özellikleri

Tropik Asya ve Avustralya ile komşu adalarda yetişmektedir. Çoğunlukla salon, sera ve kış bahçelerinde yetiştirilen çok değerli süs bitkileridir. Ülkemizde de salon bitkisi olarak kullanılmaktadır. Ancak Antalya, Mersin gibi çok sıcak ve korunaklı yerlerde, açıkta yetiştirilmektedir. Palmiyeye benzeyen ağaç ve ağaççıklardır. Erkek çiçekler kozalak hâlinde iken, dişi çiçekler dağınık yapı oluşturur ve tam bir kozalak oluşturmazlar. Gövdeleri odunsu, dik yapıda ve kalındır. Gövde yan tomurcuktan değil daima tepe tomurcuklarından çıkan yıllık tepe sürgünlerinin gövde doğrultusunda büyümesiyle uzar. Yaprakları eğrelti yaprakları gibi bileşik yapraklıdır. Açmadan önce içe doğru kıvrıktır. Yapraklar 2 m kadar uzayabilmektedir. Yaprakçıklar tek damarlı olup 20–30 cm kadar uzayabilir. Yaprakların sapları genellikle dikenlidir ve gövdenin tepesinde demet hâlindedir. Çekirdekleri ise 2–5 cm uzunluğundadır.

Cycas Bitkisinin Üretimi

Tohumdan ya da kökte yumrular halinde oluşan yavrulardan üretilir. Çoğunlukla bitkilerden ayrılan yavrularla üretim yapılır.

Cycas revulata’ da yaprak durumları:

Cycas revulata’ da yaprak durumları.

Cycas Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Yarı gölge ortamlardan ve az sulamadan hoşlanır.

Cycas Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Çok dekoratif bir bitkidir. Tek ya da grup halinde kullanılabilir.

Cycas Bitkisinin Önemli Türü

Cycas revaluta ( Yalancı Sago Palmiyesi ) Türü
Vatanı Japonya olan bu tür Güney Anadolu ve İzmir’ de, sıcaklığın -9 C° altına düşmediği yerlerde, parklarda yetiştirilir. Geç büyüyen her dem yeşil odunlu bir bitkidir. Gövde 5 m’ yi, yapraklarda 2 m’ yi bulurken yaprakçıklar 15-18 cm uzunluktadır. Yaprakları dışarı doğru kıvrıktır. Çok dekoratif görünümlü olup bu durumlarını uzun yıllar korudukları için oldukça değerli bitkilerdir. Erkek kozalaklar sarı renkte 30 -40 cm uzunluktadır.

Cycas revaluta ( Yalancı Sago Palmiyesi ) Türü, Erkek Kozalak ve Dişi Çiçek:

Cycas revaluta ( Yalancı Sago Palmiyesi ) Türü, Erkek Kozalak ve Dişi Çiçek.

Yarı gölge şartlardan hoşlanırlar. Büyüme dönemlerinde fazla su isteseler de genelde az su verilmelidir. Tohumdan veya kökte yumrular hâlinde oluşan yavrulardan üretilen cycaslar da erkek ve dişi fertler ayrı olduğundan tohum temini güçtür.

Cycas Bitkisindeki Önemli Hastalık ve Zararlılar

Önemli zararlıları thrips, kabuklu ve unlu bittidir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.