Kestane Üretiminde Hasat | Meyve Yetiştirme

Kestane İçin Hasat Zamanı

Kestane hasadına; eylül-ekim aylarında, dikenli yumağın hafifçe açılarak içerideki doğal rengini almış meyvenin görülmesinden itibaren yapılır.

Hasat zamanı gelen kestane meyvesi:

Hasat zamanı gelen kestane meyvesi.

Hasat zamanı çeşitlere göre değişmekle birlikte eylül başlarında ekim ortalarına kadardır. Dikenli yumakların hafifçe açılarak içinde doğal rengini almış meyvelerin görünmesi hasat zamanının geldiğini gösterir.

Kestane Hasadının Yapılışı

Meyveler aynı anda olgunlaşmaz. Bu yüzden hasat yere düşen meyvelerin toplanması şeklinde yapılacaksa meyveler gün ışığında bekletilmeden gün aşırı toplanmalıdır. Çünkü gün ışığında bekletilen meyvelerde doğal renk ve parlaklığın kaybolması çabuklaşmakta ve meyveler normal nemlerini kaybetmektedir. Eğer ağaçlar sırıkla çırpılarak hasat yapılacaksa ağaçlarda olumun ortalamaya yaklaştığı bir zamanda yapılır. Burada dalları kırmayacak şekilde hafifçe vurularak meyveler yere döktürülmelidir. Bu iş yapılmadan önce ağaçların altı iyice süpürülmeli, topraktaki taş ve iri maddeler temizlenmelidir. Böylece dökülen kestaneler daha kolayca fark olunur ve ürün kaybının önüne geçilir. Ancak bu işlem dal kırılmalarına ve yaprak dökülmelerine neden olur. Kestanelerde hasat masraflı ve güç bir iştir. Bu nedenle olgunlaştığında kapsülleri kendiliğinden düşen, hasadı kolay tiplerin seçilmesi gerekir.

Kestane Hasadının Yapılışı:

Kestane Hasadının Yapılışı.

Kestanenin Pazara Hazırlanması

Meyveli yumaklar beton zemin üzerinde yığın (gömü) yapılır. Üzerine eğrelti otu örtülür. Kalbur ( foloz ) üzerinde meyve yumaktan ayrılır. Olgunlaştırmak (kürlemek)için 12-18°C’de bekletilir; nişasta, şekere dönüşür.

Kestane; 1 kilogramdaki adete göre 45-55 en iri boy, 55-65,65-75 ve 75-85 gibi kalibre makinelerinde boylara ayrılır daha sonra silinir ve seleksiyona tabi tutularak işlenir. Genellikle jüt çuvalarda ve filede işlenen kestane isteğe göre 1 kilogramdan 25 kilograma kadar ambalajlanıp ihraç edilir.

Kestane için boylama makinesi:

Kestane için boylama makinesi.

Kestane ve Depolama

Kestane yüksek oranda su içerir. Saklanmasında su kaybı ve küflenmenin önlenmesi zordur. Su kaybı artarsa kestane sertleşir. İçi kemik gibi olur. Kestanede metabolizma daha aktiftir. Meyve havasız koşullarda embriyonun ölmesi nedeniyle bozulur ve koku oluşturur. Kestane düşük sıcaklıkta (0°C) ve %70-75 nemde delikli ambalaj kaplar içinde saklanır. Bu koşullarda 4-5 ay kalitesini korur. Küflenmenin önlenmesi için meyve kabuğunun iyi kurutulmuş olması, saklama döneminde su yoğunluğunun olmaması ve ambalaj içinde nem oranının aşırı yükselmemesi gerekir. Açıkta saklanan meyvelerde su kaybı (0°C) %80 nemde bile 4 ayda %16-30 olur. Bu nedenle kestane plastik torbalar veya teneke kutularda saklanır. Kutuda her 10 kilo için 2-3 delik (5 mm çapında) bırakılır. Bu amaçla plastik örtüler de kullanılır.

Depolanmış kestane meyveleri:

Depolanmış kestane meyveleri.

Yağca zengin meyvelerde iç saklamasında vakuma dayanan kapalı plastik torbalar vb. kullanılır. Bu meyveler kabuklu olarak uygun koşullarda örgü veya dokuma torba ve çuvallarda saklanır. Hasat edilen meyvelerde nem %40-45’tir bu nemin muhafaza edilmesi kalite açısından gereklidir. Meyveli yumaklar ağaçların altında yığın hâlinde üzeri bitkilerle örtülerek kış ortasına kadar saklanabilir. Soğuk depolarda teneke kaplar veya delikli plastik torbalarda 0-2 C°’de %85-90 nemde saklanmaktadır. Ayrıca 0 ile 2 C°’de %85-95 hava oransal neminde veya %20 CO2 + % 2 CO2’de ağzı kapatılmış kaplarda veya bütün / soyulmuş olarak -20°C’de %80-90 nemde dondurularak saklanır.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.