Erik Bitkisinde Hasat Zamanı
Eriklerde hasat meyve kabuğunun rengine ve meyve etinin sertliğine göre belirlenir. Renk, çeşidin esas rengini aldığı zaman meyve eti de yumuşamaya başlar.
Hasat tüketiciye en iyi kalitede malın arzını sağlayacak olgunlukta yapılmalıdır. En iyi toplama olgunluğu meyvelerin ağaçta tam iriliklerini aldıkları, tam tatlılaştıkları ve eti gevrek olduğu zamandır. Ancak olgunluğun ağaç üzerinde bu kadar ilerlemesine izin verilmez. Çünkü toplanan meyvelerin tüketiciye ulaşıncaya kadarki işlemlere dayanması gerekir. Eğer tüketicinin eline kısa zamanda ulaşacaksa daha olgun toplanabilir.
Pazar uzak ise toptancı hâlleri ve manavlarda bekleme süresi göz önüne alınarak hasadın daha erken yapılması gerekir. Bu durumda sarı kırmızı eriklerde ibre noktasına ben düşünce, mor eriklerde ise yeşilimtırak mavi renk görülünce hasat yapılır. Bu meyveler, tüketicinin eline geçene kadar normal renklerini alarak etleri gevrek hâle gelir.
Erik Hasadının Yapılması
Erikler sabah erken saatlerde hasat edilir. Hasat edilen meyveler güneşte bırakılmaz. Derim sırasında meyvenin sapla birlikte koparılmasına dikkat edilmelidir.
Kurutmalık erikler iyi olgunlaşıp bir miktar suyunu kaybettikten sonra yere düşer. Yere düşen bu erikler genellikle yerden toplanır. Bu eriklerde de silkme ile hasat yapılabilir. O zaman ağaçların diplerinin temiz, toprak yüzeyinin düzgün olması gerekir.
Hasat edilen meyveler derim sepetleri içersinde ambalaj evlerine gönderilir. Bir ağaçta hasat 2-5 defa yapılır. Bunun sebebi meyvelerin hepsinin aynı anda olgunlaşmamasıdır.
Kasalarda hasat edilmiş erik meyveleri:
Erik Meyvesini Pazara Hazırlama
Erikler elle veya makinelerle irilik ve ağırlıklarına göre boylanır. Elle yapılan boylamalarda aynı zamanda seçme de yapılır.
Erik meyvesini elle boylama:
Makine ile boylamada seçme işçileri çalıştırılır. Bunlar bantlar üzerinde meyvelerden çürük ve ezikleri ayırır. Seçme ve boylama standart tüzüklere göre yapılır.
Erik meyveleri hassastır. Kolaylıkla zedelenebilir. Bu yüzden küçük ambalajlara konması daha iyidir. 10-18 meyve alan sepetlerle, içerisinde en çok üç kat erik konacak küçük tablalar en uygun ambalajlardır.
Erik meyvelerinin ambalajlanması:
Erik ve Depolama
Erik meyveleri genellikle saklanmaz. Bununla birlikte ürünün birdenbire pazara sevk edileceği zamanlarda fiyatların düşmelerini önlemek için bir kısım meyvenin soğuk hava depolarına konmasında fayda vardır.
Erikler en iyi olarak 0 C° veya -0,5 C°’de saklanabilir. Bu sıcaklık derecesinde can eriklerini 3-4 hafta, Japon eriklerini de 7-8 hafta saklamak mümkün olur. Düşük sıcaklık derecesinde iç kararması yapan erikleri değişik atmosfer şartlarında 4-8 C°’de saklamak mümkündür.
Kuru olarak değerlendirilecek erikler, ya sergi yerlerinde doğal olarak güneşte ya da fırınlarda kurutulur. Kurutma süresi hava şartlarına bağlı olarak 6-10 gün sürer.
Lütfen yorum bırakın.