Ceviz Meyvesinde Hasat Zamanı
Yurdumuzda genelde cevizler eylül ayının ortalarından ekim ayı sonralarına kadar, erkenci çeşitler ise ağustos ayının ortalarına kadar hasat edilmektedir. Erkenci çeşitler daha çok taze ceviz olarak tüketilmektedir.
Hasat edilmiş ceviz meyveleri:
Hasat zamanını belirleyen en belirgin özellik, meyve üzerini saran yeşil kabuğun çatlamasıdır. Meyve üzerindeki yeşil kabuğun 1/3’ünün çatlamış olması durumunda hasada başlanır.
Hasat zamanı gelmiş ceviz meyveleri:
Ceviz Hasadının Yapılışı
Cevizlerde hasat, elle ve mekanik yolla olmak üzere iki metotla yapılmaktadır. Türkiye’de hasat sırıkla ağacın dövülmesi şeklinde yapılırken ceviz yetiştiriciliğinde söz sahibi ülkelerde mekanik yolla yapılmaktadır. Hasatta kesinlikle sırık ve sopa gibi cisimler kullanılmamalıdır. Meyveleri dökmek için sırıkla yapılan her darbe ağacın gelecek yıl ürün verecek olan sürgün uçlarının kırılmasına neden olabilir.
Mekanik yolla hasat; ağacın ana dallarını ya da ağaç gövdesini değişik sarsıcılar ile sarsmak ve meyvelerin ağaç üzerinden yere düşmesini sağlamak şeklinde yapılmaktadır. Bu amaçla değişik sarsıcılar kullanılmaktadır.
Sarsıcı makineler yardımıyla ceviz hasadı:
Ceviz meyvelerinin makinelerle toplanıp taşınma işlemi:
Ceviz Meyvelerini Pazara Hazırlama
Hasattan sonra kalite kayıplarını en aza indirmek amacıyla yeşil kabuk sert kabuktan hemen ayrılır.
Hasadı yapılan meyveler eğer iç olarak pazarlanması söz konusu ise cevizler daha kurumadan (nemli iken) kırılma işlemine tabi tutulur. Böylece daha kolay bir şekilde için tüm olarak çıkması sağlanır.
Ceviz meyvesinde yeşil kabukların ayıklanması ve meyvelerin yıkanma işlemlerinin yapılması:
Kabuklu ceviz meyvelerinin irilik skalası:
İç ceviz olarak değerlendirilmeyecek yani kabuklu olarak pazarlanacak meyveler yeşil kabuğu temizlendikten sonra yıkanır, havadar ve gölge bir yerde örtüler üzerine 15-20 cm kalınlığında serilerek kurutulur. Meyveler doğrudan güneş ışığı altında kurutulmamalıdır. Ancak dünya ceviz üretiminde söz sahibi ülkelerde kurutma tamamen mekanik yollarla yapılmaktadır. Mekanik yollarla yapılan kurutma işlemlerinde, genelde meyveler 30-35 °C’ de 24 saat bekletilmektedir.
Kurutma işlemi cevizin depo ömrü bakımından çok önemlidir. Bunun için kabuklu ve iç cevizde bulunması gereken en yüksek nem oranları standartlarla belirlenmiştir. Örneğin T.S.E.’ye göre kurutulmuş kabuklu cevizlerde %8, iç cevizde ise %5 nem oranı istenir.
Ceviz Depolama İşlemi
Cevizler yüksek yağ içeriğine sahip meyve olduğu için uygun şartlarda depolanması başta iç meyvenin bünyesindeki yağ bozulmaları açısından önemlidir. Bu yüzden cevizler düşük sıcaklıklarda (0-4°C’de) ve güneş almayan, kuru ortamlarda uzun süre saklanabilirler. Nem oranları indirilen kabuklu cevizler 21°C’de 4 ay, 1°C’de 2 yıl saklanabilir. İç ceviz 3.3 ile 4.0 °C’de ağzı kapatılmış kaplarda 18 ay veya -20 °C’de daha uzun süre depolanabilir.
Yaş meyvelerin taze olarak acilen pazarlanması gerekir.
Ambalajlama bir ürünün pazarlanmasında çok önemli bir aşamadır. Bu yüzden ambalajların sağlıklı materyallerle usulüne uygun yapılması gerek kabuklu gerekse iç cevizin pazarlanması açısından tüketicileri cezbetmektedir. Büyük çuvallarla doldurulmuş karışık cevizlerle, hepsi aynı renkte küçük gramajlı ambalajlanmış cevizlerin albenisi arasında çok açık fark görülmektedir. Örneğin iç cevizlerin ışık geçirmeyen vakumlu plastik torbalarla yapılması ve etiketlenmesi tüketiciler açısından çok önemlidir.
Hasat edilmiş ceviz meyveleri:
Ceviz meyvelerinin paketlenmesi ve pazara sunulması:
Lütfen yorum bırakın.