Macropodus Ailesi (Cennet Balığı) Akvaryum Balıkları
Macropodus ailesi içende yer alan balıklar genel olarak “cennet balığı” adıyla tanınır. Bu ad, özellikle macrbpodus opercuiarise olağanüstü renk düzeni ve biçimsel güzelliğiyle cennete özgü bir varlık izlenimi uyandırdığı için yakıştırılmıştır. Doğal yayılma alanları kuzeyde Kore’den baslar, bütün Çin’de ve Batı Hindistan’da görülürler. Yaşadıkları sular, ırmakların denize açılırken oluşturdukları delta kolları ve gelgit olayının güçlü etkisinin duyulduğu sulardır.
Macropoduslar, akvaryumlarda 4-5 üyesiyle temsil edilirler. Bütün macropoduslar köpük yuva yapanların gösterdikleri bütün özelliklere uyar. Çok hareketli, çevik, kavgacı ve dayanıklıdır. Büyüklükleri en iri türünde dahi 8 santimi aşmaz. 15 ila 30 derece arasında değişen çok geniş bir ısı kuşağında yaşamlarını sürdürebilirler. Ancak en iyi geliştikleri ısı 21 ila 24 derece aralarıdır. Bu ısı arasının, üremeyi gerçekleştirmeleri için en uygun su sıcaklığı olduğu da saptanmış bir gerçektir.
Cennet balıkları, genel olarak başka balık ailelerine karşı olduğu gibi kendi ailesi içindeki diğer türlere karşı da kavgacı ve geçimsiz tutumunu sürdürür. Bu nedenle her türün özel bir akvaryumda beslenmesi yerinde olur. Ancak hareketlilikleri ve güzellikleriyle bu özel tutum ve kayırılmayı hak edeceklerinden kuşku duyulmamalıdır. Karma akvaryumlarda beslenilmeleri sakıncalıdır.
Macropodus Opercularıs
Doğada yaygın olarak Kore, Çin, Güney Vietnam ve Tayvan sularında yaşarlar. Erkeğinin boyu dişisinden daha uzundur ve 8 santimi bulur. Gövde son, derece biçimli ve uyumludur. Kuyruk yüzgeci geniş, çatal biçimli ve gösterişlidir. Sırt yüzgeci ise tümüyle dik ve gergindir. Çatal biçimli kuyruk yüzgecinin her iki parçası, sırt yüzgeci ve geniş anal yüzgeç sivrilerek son bulur. Değişik renk çeşitlenmeleri içinde görülebilmektedirler.
Çok hareketli, gösterişli ve ilgi çekici olan bu balığın temel renkleri, kahverengi, gri veya mavi olabilmektedir. Gövdenin tüm yanlarını, çabuk çabuk sıralanan gri mavi ile koyu kırmızı, portakal rengi veya kızıl kahverengi renklerinden birinin oluşturduğu dikey çubuklar süsler. Balığın başında ve sırtında da koyu lacivert lekeler vardır. Solungaç kapaklarının üstünde, çevresi portakal renkli, kenarla süslü mavi yeşil metalik bir leke bulunur. Bazı türlerde dikey bantlar kalemle çizilmişçesine düzgün, bazılarında ise çok düzensizdir.
Macropodus opercularis, tam anlamıyla tropik bir balık değildir. Çünkü 15 santigrat gibi düşük bir ısıya dahi uyum gösterir. Bu türün erginleri 15 ila 20 derece arasındaki ısılarda hiç rahatsız olmamış görünür. Genç balıklar ve yavrular için ise daha yüksek bir ısı, 20 ila 24 derece gereklidir. Bu ısı aralığının cennet balıklanın döl vermeleri için de yeterli olduğu bilinmektedir. Ancak üretimde daha başarılı bir sonuç için ısının biraza daha yükseltilmesi ve 26 dereceye çıkarılması yerinde olur.
Bütün tropik akvaryum balıkları arasında macropodus opercularisin onurlu ve ayrıcalık taşıyan bir önemi vardır. Onlar, evlerde süs amacıyla yetiştirilen ilk tropik akvaryum balıklarıdır.
Macropodus opercularisler her türlü yemle beslenebilirse de besin listelerinden canlı yem eksik edilmemelidir. Aksi halde gelişmelerinde duraklama, sağlıklarında bozulma baş gösterir. Bununla birlikte ani ısı değişimlerinden korunmaları gerekir. Ayrıca oda ısısı ile su ısısı arasında önemli oranda fark bulunmaktadır. Bu sağlanamıyorsa akvaryum yüzeyindeki havanın ısısı, akvaryum örtüsü ile korunmalıdır.
Cennet balıkları bol fakat doğrudan gelmeyen ışıktan hoşlanır. Akvaryumun üstten aydınlatılması halinde, su yüzeyinin riccia, salvinla gibi ışığın dik gelmesini önleyecek yüzen bitkilerle bitkilendirilmesi yerinde olur. Bu balıklar betta splendensten çok daha sakin olmakla birlikte, karma akvaryumlara konulmaları önerilemez. Üremeleri, köpük yuva yapanların genel üremelerinden herhangi bir farklılık taşımaz.
Albino Cennet Balığı
Bu cins, doğada bulunmuş bir tür olmayıp doğrudan doğruya akvaryumlarda türetilerek yetiştirilmiştir. Lekesiz açık sarı veya saf krem renginde olmaktadır. Albnoların gözleri istisnasız olarak pembe veya kırmızı renktedir. Gözleri pembe veya kırmızı olmayan türler, kesin olarak albino değildir.
Albinolara özelliklerini veren düz açık renkleri, aslında bir renk olmayıp renksizliktir. Bu durum, renk hücrelerini oluşturan genlerdeki bir eksiklikten kaynaklanır. Albinolor, bilim dilinde renk özelliğini döllere geçiren genlerin yokluğu anlamına gelen Albinizim sözcüğünden alırlar adlarını. Yaşama, beslenme ve üreme özellikleri, türlerinin genel eğilimine uygundur.
Macropodus Opercularis Concolor (Kara Cennet Balığı)
Kara cennet balığı adıyla da tanınır. Bu adla anılmasına nedeni, siklamen rengi olarak adlandırılan ve tüm bedenine hâkim olan koyu mavi rengidir. Gövdeyi örten her pul lacivert bir kenarla çevrilidir. Cennet balığına özgü olan dikey renk bantları bu türde görülmez, özellikle üreme devrelerinde balığın koyu mavi rengi daha da koyulaşarak siyaha yakın bir görünüm kazanır. Kuyruk ve sırt yüzgeçleri, geniş, son derece gergin ve belirgin biçimde damarlıdır.
Bu nadir türün erkeğini köpük yuva yaparken izliyorsunuz:
Kara cennet balığının doğal yayılma alanları Endonezya vs Malezya’dır. Ancak kökeni hakkında pek fazla bir şey bilinmemektedir. Nadir bir türdür. Dr. Ladiges’in varsayımına göre bu tür, macropodus opercularisin aynı aile içindeki başka bir türle çiftleşmeye girmesi sonucu elde edilmiş olabilir.
Kara cennet balıklan hafifçe sert ve asit alkali oranı açısından nötr sulardan hoşlanır. Sıcak yörelerin balığı olması dolayısıyla 24 – 27 derece arasındaki ısılar gelişimleri ve sağlıkla yaşamaları açısından gereklidir. Her türlü yemle beslenebilirse de özellikle canlı yeme düşkündür. Karma akvaryumlarda barındırılmamalıdır. Köpük yuva yaparak ürer.
Macropodus Chinensis (Yuvarlak Kuyruklu Cennet Balığı)
Yuvarlak kuyruklu cennet balığı olarak tanınır. Doğal yayılma alanları Güney Kore ve Güney Çin sularıdır. Boyu ancak 6-7 santim kadardır. Kuyruğu, adından da anlaşılacağı özere macropodus opercularisinki gibi çatal biçimli olmayıp yuvarlak kenarlıdır. Rengi genel olarak yeşil kahverengi olup bu renk sırta doğru daha da koyulaşır. Gövdenin yanlarına doğru ise açıldığı görülür. Bu açık renk üstünde düzensiz aralıklarla ve birbirine eş olmayan kalınlıklarda koyu gri renk bantları yer alır.
Beslenme, yaşama ve üreme özellikleri açısından macropodus opercularise tümüyle uyum gösterir.
Macropodus Cupanus
Bu sivri uçla sonlanan uzun kuyruğa sahip cennetbalığının doğal yaşama alanları Hindistan ve Seylandır. Bedenine egemen olan temel renk açık kahverengidir. Başı ve solungaç kapaklarının tümü, metal parıltılı zeytin yeşili renktedir. Kuyruk yüzgecin kökünde ise yuvarlak biçimde siyah bir beneğe sahiptir.
Labirentli balıklar ailesinin tüm temel nitelikleri onlarda da görürüz. Erkekleri kavgacı ve geçimsizdir. Canlı yeme düşkündürler. Köpük yuva yaparak ürerler.
Macropodus Cupanus Dayı
Çok iyi tanınan ve sevilen cennet balıkları arasında yer alır. Fazla renkli oluşları onların bu denli beğenilmelerinin başlıca nedenidir. Göğüsleri, karınları ve yüzgeçlerinin bir bölümü, koyu ve canlı kırmızıyla kızıl kahverengi arasında değişen renktedir. Yüzgeç uçları ise fosforlu bir beyazlıktadır. Balığın sırtı koyu kahverengi, yanları ise kestane rengindedir. Bu kestane rengi bedeni, solungaç kapaklarından başlayarak kuyruk yüzgecinin başlangıcına değin devam eden iki esmer çizgi süsler. Başının üstünde ise serpilmişçesine dağılan küçük ve kahverengi benekler vardır. Doğal yayılım alanları Hindistan, Seylan, Malabar, Burma ve Güney Vietnam’dır. Yaşama ve üremeleri türlerinin genel özelliklerini gösterir.
Parosphronemus Deissneri
Akvaryumlara pek az girmiş, pek fazla tanınmayan ancak çok ilgi çekici ve güzel balıktır. Doğal yaşama alanları Malezya ve Sunda adalarıdır. Sığ suları, sazlıkları, çeltik tarlalarını, yoğun bitki örtüsü bulunan suları sever.
Küçük bir balıktır. Büyüklüğü ancak 4 santime ulaşır. Balığa egemen olan renkler gül pembesi ve doğal deri rengidir. Gövdesinin yanlarını enli belirgin ve koyu renkte dikey bantlar süsler. Bu bantlar, solungaçlardan kuyruk yüzgeci köküne değin devam eder.
Doğal yaşama alanlarındaki iklimin bir sonucu olarak yüksek ısı ister. Ancak 30—32 santigratta iyi bir gelişim gösterir. Canlı yemlere karşı düşkünlükleri olmakla birlikte diğer yemleri de ayırt etmeksizin yerler. Az asitli veya nötr sulardan hoşlanır. Oldukça çekingen ve korkaktır. Otların arasından pek çıkmaz. Üreme özellikleri açısından labirentli balıkların genel eğilimine uyar ve köpük yuva yaparlar.
Lütfen yorum bırakın.