Muş Hakkında
Muş`un IV. yüz yılda kurulduğu sanılmaktadır. Kentin adı, Süryani dilinde suyu bol anlamına gelen “Muşa” sözcüğünden geldiği söylenmektedir. 1513 yılında Osmanlı topraklarına katılan kent, 1923 yılında da il olmuştur.
İl, çevre illere kara yolu ile bağlı olup ilin demir yolu ulaşımı da vardır.
Muş’ta Gezilecek Tarihi, Doğal ve Turistik Yerler
- Ulu Cami
- Alaeddin Bey Camii
- Muş Kalesi
- Malazgirt Kalesi
- Katerin (Zincirli) Kale
- Tıkızlı Kalesi
- Kayalıdere Kalesi
- Hacı Şeref Camii
- Alaaddin Bey (Paşa) Camii
- Çanlı Kilise (Surp Garabet)
- Alaaddin Bey Hamamı
- Güllü Hamam
- Dolabaş Höyüğü
- Bostankale Höyüğü
- Aradere Köyü Mezarlığı
- Yağcılar (Evran) Höyüğü
- Yağcılar Höyüğü
- Arak Manastırı (Kilisesi)
- Çengilli (Beyaz) Kilisesi
- Murat Irmağı Köprüsü
- Haçlı (Kazan) Gölü
- Kaz(Gaz) Gölü
- Akdoğan Gölleri
- Bulanık ve Nazik gölleri bulunmaktadır.
Muş Kalesi : Kale şehrin en eski yerlerindendir. Kesin tarihi bilinmemekle birlikte Moğol istilasını müteakip 7. asır ortalarına doğru Hz. Osman zamanında bu çevre ile birlikte kalede savaşlara sahne olmuştur.
Malazgirt Kalesi: Haşmetli bir görünüme sahiptir. İslam kaynaklarında bu kale gerek İslamiyet`in ilk döneminde gerekse Bizanslar zamanında bir çok savaşa sahne olmuştur. Eski Malazgirt`i çepeçevre kuşatan kalenin ana burcu ile burçları bu tarihi özellikleri ile ilgi çekmektedir.
Malazgirt Kalesi:
Katerin (Zincirli) Kale : Malazgirt ilçesi sınırları içersindeki Katerin Dağı üzerindedir. Doğu Roma eseridir. Rivayete göre Malazgirt ile Katerin Kaleleri Kalın zincirlerden bir köprü ile birbirlerine bağlanmıştır.
Tıkızlı Kalesi: Malazgirt ilçesinin Tıkızlı Köyündedir. Yapılan araştırmalar sonucunda kalenin Urartu`lara ait olduğu belirlenmiştir. Kale bir tepe üzerinde büyük taşların bir biri üzerine yığılması ile harçsız olarak yapılmıştır.
Arak Manastırı (Kilisesi): Karaçavuş Dağlarının doğu doğrultusunda şimdi yayla olarak kullanılan zirvenin üzerinde kuruludur. Manastıra ismini veren Arak (Kepenek) Köyü ise zirvenin eteklerindedir. Arak: Farsça`da şarap anlamına gelmektedir. Köyün eskiden üzüm ambarının olduğu ve üzüm şırası çıkarılan bir yer olduğu bilinmektedir.
Arak Manastırı (Kilisesi):
Çengilli (Beyaz) Kilisesi: Hıristiyan alemince kutsal sayılan Çengilli (Çanlı Surp Garabet) Kilisesi, ilk dönemlerde ateş tapınağı olarak kullanılmıştır. Roma döneminden sonra gelen Sasaniler tarafından MS. 399 yılında Hıristiyanların ibadethanesine dönüştürülmüştür.
Çanlı Kilise (Surpgarabet Manastırı): Bu kilise bütün çeşitli milletler arasında meşhur olup, yılda bir kere nice yüz bin adam toplanarak yedi gün yedi gece çadır ve otağlar kurulup alış verişler olunur, yük bozulup bağlanılıp kervan Revan tarafına yol alır.
Çanlı Kilise(Surpgarabet Manastırı):
Lütfen yorum bırakın.