Tunceli Hakkında
İlin çevresinde eski dönemlere ait yerleşim merkezleri olmasına rağmen, ilin tarihi yenidir. 1936 yılında “Çemişgezek” adı ile il olan Tunceli, 1947 yılında il merkezi olmuştur.
Tunceli İli, kuzeyde ve batıda Munzur Dağları ile Karasu Irmağı, doğuda Bingöl Dağları ve Peri Suyu, güneyde Keban Baraj Gölü ile çevrilidir. Belirgin doğal sınırlarla kuşatılmış olan il toprakları, doğuda Bingöl ve Elazığ, güneyde Elazığ, batı ve kuzeyde Erzincan illeriyle komşudur.
Tunceli’de Gezilecek Tarihi, Doğal ve Turistik Yerler
- Yelmaniye Medresesi
- Çelebi Ağa Camii
- Sungurbey Camii
- Süleymaniye Camii
- Hamam-ı Atik (Eski Hamam)
- Tahar (Yusuf Ziya Paşa) Köprüsü
- Hamidiye Medresesi
- Mazgirt Kalesi
- Bağın Kalesi
- Pertek Kalesi
- Pulur
- Bığın
- Harik
- Aşağı Doluca kaplıcaları
- Mercan Vadisi Milli Parkı
- Keban Barajı
- Pülümür Çayı Vadisi
- Dereova Çağlayanı
- Karagöl
- Koçgölü
- Şer Gölü
- Dilincik Gölü
- Çimli Gölü
- Mercan Gölleri
- Katır Gölleri ve Buyer Baba Gölleri
- Dedebağ (Bağın) Kaplıcası
- Anafatma Kaplıcası
- Aşağı Doluca (Harik) Kaplıcası
- Karaderbent Köyü Kaplıcası
- Sütlüce (Harçik) İçmecesi
- Munzur (Ovacık) Gözeleri bulunmaktadır.
Çelebi Ağa Camii: Bu bölgenin Keban Baraj Gölü suları altında kalmasıyla, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Restorasyon Bölümü tarafından taşları numaralandırılmak suretiyle Pertek ilçesinin Soğukpınar Mahallesine bugün bulunduğu yere taşınmış ve burada yeniden monte edilerek kullanıma açılmıştır.
Mazgirt Kalesi: Büyük ölçüde yıkılmış olan kale surlarının büyük bir kısmı hala ayaktadır. Kaleye bir mağara yoluyla gidilmekte olup mağaranın önünde kırk basamaklı bir merdiven vardır. Kalenin en yüksek yerinde bir köşk ve yel değirmeni olduğu sanılan kalıntılar bulunmaktadır.
Munzur Vadisi Milli Parkı: Tunceli-Ovacık arasında uzanan Munzur Vadisinde, 42.000 Hektarlık bir alan 1971 yılında Milli Park olarak ilan edilmiştir. Türkiye`nin en büyük milli parklarından biri olan “Munzur Vadisi Milli Parkı”, vadi boyunca Munzur Dağlarına kadar uzanmaktadır. Kuzeyde 3300 metreye kadar yükselen Munzur Dağları, Mercan ve Munzur Suyu vadileri tarafından parçalanmıştır.
Bu bölgenin milli park olarak ilan edilmesinde etken olan veriler, başta akarsu kaynakları ve gözeler olmak üzere zengin doğal veriler, endemik bitki türleri ve yöreye özgü hayvan türleri ile zenginleşen bitki örtüsü ve yaban hayvan varlığıdır.
Doğal Göller: Munzur Dağları ile bu sıranın alt birikimlerini oluşturan Mercan, Avcı, Karasakal Dağları üzerinde ve Bağırpaşa Dağının doruklar bölgesinde, buzul yataklarının ve çöküntü alanlarının suyla dolması sonucunda oluşmuş küçük buzul gölleri ve krater gölleri vardır. Turizm açısından önem taşıyan bu göller Karagöl, Koçgölü, Şer Gölü, Dilincik Gölü, Çimli Gölü, Mercan Gölleri, Katır Gölleri ve Buyer Baba Gölleridir.
Lütfen yorum bırakın.