Şırnak Hakkında
Osmanlı döneminde Şırnak, bir köy idi. Kent 1927 yılında Siirt`e bağlı ilçe, 1990 yılında ise il olmuştur.
Şırnak, çevre illere kara yolu ile bağlıdır.
Şırnak’ta Gezilecek Tarihi, Doğal ve Turistik Yerler
- Cudi dağında bulunan antik kent ve mağara
- Babil, Dara
- Şah
- Yasef antik kentleri
- Cizre ve Dara Kaleleri
- İsfis antik kenti
- Beytüşşebap Kalesi
- Betemeremi
- Zümrüt Kaplıcası
- Yafes Köprüsü (Bazıbda Köprüsü)
- Akabin Köprüsü
- Cizre
- Kasrik (Han Mahmut) Köprüsü
- Beyaz Köprü (Pıraspi)
- Cizre Surları
- Babil Suru
- Finik Suru
- Said Bey Kalesi Suru
- Meryem Ana Kilisesi
- Öğündük (Maryohanna) Kilisesi
- Mir Abdal (Abdaliye Medresesi)
- Süleymaniyye Medresesi (Medresetül Süleymaniyye)
- Mecidiyye Medresesi (Medresetül Mecdiyye)
- Şazeh Medrese Süleymaniye Camii
- FinikÖrenYeri
- Şah Ören Yeri
- Kasrik Ören Yeri
- Bazebde Ören Yeri
- Cizre Kalesi
- Çağlayan Kalesi (Şah Kalesi)
- Finik Kalesi
- Abdurrahman Ağa Kasrı
- Nuh Peygamber Türbesi
- Mehmet Ağa Kasrı
- Ağayısor Kasrı
- Nuh Peygamber Camii
- Ulucamii bulunmaktadır.
Ayrıca, Cudi dağı, Şahköy çağlayanı, Herekol dağı, dağ ve doğa yürüyüşü yapmaya elverişli alanlardır.
Ulucami : 639 Yılında kiliseden camiye çevrilmiştir. Abbasi döneminde onarıma alınmıştır. Ortası delik büyük değirmen taşlarına benzer taşların üst üste konulup sütun yapılması ile üzerlerine kubbeler konulmak suretiyle yapılmıştır.
Nuh Peygamber Camii : Tufan olayından bu yana insanlığın ikinci babası olan Nuh Peygamber aleyhisselam kendi adıyla anılan camide yatmaktadır. Dağkapı mahallesinin tepe noktasında, Dicle Nehrinin coşup ulaşamayacağı bir noktada yapılmıştır. Nuh Peygamberin mezarı bodrum katındadır.
Nuh Peygamber Camii:
Finik ÖrenYeri: Cizre`ye yakın bir noktada bulunun Damlarca ve Eskiyapı köyleri arasında Finik Ören Yeri MÖ 4000 yıllarına aittir. Dağlık bir bölgede yer alan kentte saray, zindan, sarnıç yerleri ve beyaz kalker taştan oyulmuş çok sayıda mağara ev bulunmaktadır.
Şah Ören Yeri: Cudi dağının en sivri noktasının eteğindedir. Yerleşmenin kuzeyi, doğusu ve batısı tamamiyle dağlıktır. Bu dağlık kesimlerde Düşe, Çeko, Hırabe, Kayzer, Hırd kale harabeleri yer almaktadır.
Kasrik Ören Yeri: Şırnak-Cizre karayolunun 30. Kilometresi üzerinde yer alan Kasrik Ören Yeri, Guti`ler döneminde “Sazirka” olarak anılmaktaydı. Bir boğaz içinde yer alan yerleşmede, tarihi su bentleri, heykeller ve kent kalıntıları bulunmaktadır. Cizre ve Finik Beylerinin bu yöreyi yazlık olarak kullandıkları bilinmektedir.
Cizre Kalesi : 360 oda ve üç katlı olarak yaptırılmıştır. Babil Med Asurlular tarafından onarım gördüğü gibi, Abbasiler döneminde Ömer oğlu Abdulaziz zamanında yıkılan yerler tekrar onarım görmüştür.
Çağlayan Kalesi (Şah Kalesi): Cudi Dağı`nın yamaçlarında bulunan çağlayanda Kayzer, Kale harabeleri bulunmaktadır. Kayzer Kalesi diye adlandırılan yerde 6 adet Asur Kralı Sanherib`e ait kabartma heykel bulunmaktadır. Kral, altı değişik yerden Nuh aleyhisselamın gemisinin durduğu yeri göstermektedir.
Finik Kalesi : Finik Kalesi`nin çok güzel bir suru bulunmaktadır. Bununla birlikte Asur ve Gudi`lere ait kabartma heykeller de bulunur. Su sarnıçları, kayadan oyulmuş evler, gizli su merdivenleri en önemli eserlerdendir. Dünyaca ünlü şair ve mizahçı Fakı Teyran bu kalenin medresesinde yüzlerce öğrenci yetiştirilmiştir.
Nuh Peygamber Türbesi : Nuh Peygamber Tufanı ile Cizreye yerleşen Hz.Nuh aleyhisselam vefatından sonra, Dağkapı Mahallesinde gömülmüştür. Burası daha sonra Havraya, sonra kiliseye ve 639 yılında da camiye çevrilmiştir. Dünyanın en eski türbelerinden biridir.
Abdurrahman Ağa Kasrı : 19.yüz yılda yaptırılmıştır. 360 odalı olarak yapılmıştır.
Abdurrahman Ağa Kasrı:
Ağayısor Kasrı :100 odalı olarak yaptırılmıştır. Şırnak`taki bütün kasırların ortak bir özelliği vardır. Bütün odalar genelde birbirleri ile bağlantılıdır. Kapı üstleri kemerlidir.
Öğündük (Maryohanna) Kilisesi: Diğer bir adına Sabriyel kilisesidir. Köyün tamamı süryani olduklarından kilise tam faal durumdadır.
Lütfen yorum bırakın.