Acem Aşiran makamı, Çargah makamı dizisinin Acem Aşiran perdesi üzerine göçürülmesiyle elde edilir.
Durağı:Acem Aşiran perdesidir.
Seyri: İnicidir.
Güçlü:Acem perdesidir. (İkinci derecede Çargah)
Yedeni: 1.çizgideki mi Hüseyni Aşiran perdesidir.
Donanımı: Si için küçük mücenneb bemolü donanıma yazılır.
Acem Aşiran Makamı Dizisi: Çargah dizisinin Acem Aşiran perdesindeki inici şeddidir. (Acem Aşiran perdesinde bir Çargah beşlisine, Çargah perdesinde bir Çargah dörtlüsünün eklenmesinden meydana gelmiştir):
Acem Aşiran Makamı Dizisi:
Perdelerin Klasik Türk Müziği’ndeki İsimleri: Pestten tize doğru: Acem Aşiran, Rast, Dügah, Kürdi, Çargah, Neva, Hüseyni, Acemdir.
Acem Aşiran Makamı Genişlemesi:Dizinin genişlemesi, Acem perdesi üzerinde Çargah beşlisi halinde yapılır.
Acem Aşiran Makamı Genişlemesi:
Acem Aşiran Makamı Dizisinin Seyri: İnici bir seyre sahip olan Acem Aşiran makamının seyrine Acem perdesi civarından başlanır. Dizinin üst tarafında bulunan Çargah Dörtlüsü ve genişleme seslerinde dolaşılarak Acem perdesinde asma kalış gösterilir.
Daha sonra Acem perdesinden aşağıya inilerek Çargah perdesinde geçici kalış yapılır. Ayrıca Dügah perdesine inilerek Kürdi çeşnili yarım karar da yapılabilir.
Dizinin üst tarafında Çargah Beşlisi halinde genişleyen Acem Aşiran dizisi, yakın makam dizilerini fazlaca kullanmamasına karşılık, ağırbaşlı ve güzel eserlerin yapıldığı bir makamdır.
Acem Aşiran dizisi seslerinde fazlaca dolaşılan bu makamda, kalış sesleri olan Acem, Çargah ve Dügah perdelerinde sıkça duruş yapılır.
Karara doğru Çargah Beşlisinin sesleri kullanılarak gidilir ve Yedeni olan Hüseyni Aşiran perdesi de gösterilerek Acem Aşiran perdesinde karar verilir.
Acem Aşiran Makamı Dizisinin Seyri:
Acem Aşiran Makamı’na Örnek Bir Eser:
Lütfen yorum bırakın.