Basitçe, bir ölçü içerisinde, kuvvetli duyurulması gereken zamana kuvvetli zaman; daha hafif duyurulması gereken zaman ise zayıf zaman olarak tanımlanabilir. Örneğin, 2/4’lük bir ölçüde ilk dörtlük kuvvetli zaman, ikinci dörtlük ise zayıf zaman olarak duyurulur ve adlandırılır. 3/4’lük bir ölçüde ise ilk dörtlük kuvvetli zaman, ikinci dörtlük daha az kuvvetli zaman, üçüncü dörtlük ise zayıf zaman olarak duyurulur ve adlandırılır.
Aynı durum, kullanılan temel müzik tartımları için de geçerlidir. Örneğin, müzik eğitiminde “terazi” olarak adlandırılan ritim kalıbını ele alalım. Bu ritim kalıbında, ilk nota yarı kuvvetli, ikinci nota kuvvetli, üçüncü nota ise hafif duyurulur.
Terazi ritim kalıbı ile tekrar eden bir hi-hat çalındığını düşünelim. Eğer ilk nota görülmez veya duyurulmaz ise, tekrar eden “Ankara” ritim kalıbı ortaya çıkar.
İlk iki nota görülmez veya duyurulmaz ise tekrar eden “Karaman” ritim kalıbı ortaya çıkar.
Burada, asıl amaç dinleyiciyi ilk duyduğundan farklı bir ritim içinde olduğunu hissettirmek. 4/4’lük ve eksik ölçü ile başlayan Terazi ritim kalıbı (3 dörtlük sus + 1 sekizlik sus + 1 on altılık sus), hi-hat ile bir süre çalındıktan sonra; kick 8’lik notada (ölçü başı olmalı) çalınmaya başlarsa, “terazi” ile iç içe geçmiş “Ankara” etkisi yaratabilir.
Yine 4/4’lük ve eksik ölçü ile başlayan Terazi ritim kalıbı (3 dörtlük sus + 1 on altılık sus), hi-hat ile bir süre çalındıktan sonra; kick, ikinci on altılık notada (yine ölçü başı olmalı) çalınmaya başlarsa, “terazi” ile iç içe geçmiş “Karaman” etkisi yaratabilir.
Lütfen yorum bırakın.