Akdeniz Bölgesi’nin Turizm Coğrafyası
Akdeniz Bölgesi’nin Coğrafî Özellikleri
Akdeniz Bölgesi:
Akdeniz Bölgesi, yurdumuzun güney kesiminde, adını aldığı denizin sınırlarımız içindeki kıyılarında yer alır. Bölge, bel kemiğini oluşturan Batı ve Orta Toroslarla, Nur Dağları’nın çizdiği yaylara göre yön değiştirerek bir şerit oluşturur. Batısında Ege Bölgesi bulunurken kuzeyi İç Anadolu düzlükleri ile sınırlandırılmıştır. Doğusundaki sınırı ise, Doğu Anadolu engebeleri ile Güneydoğu Anadolu plâtoları belirler. Akdeniz Bölgesinin yüz ölçümü Türkiye’nin yaklaşık %15’ini kapsamaktadır.
Akdeniz Bölgesi İklimi
Akdeniz Bölgesinin kıyı kesiminde tipik Akdeniz iklimi görülür.Torosların kıyıya yakın olması, Akdeniz ikliminin etki alanını daraltmıştır. Bu olumsuzluğa karşın Toroslar, kıyıları kışın İç Anadolu’dan gelebilecek soğuk hava kütlelerinden koruyarak iklim bakımından önemli bir rol oynar. Bunun sonucunda da güney kıyılarımız, kışın Türkiye’nin en sıcak yeri olma özelliğine sahip olmuştur.
Akdeniz kıyıları, kış aylarını ılık geçirmektedir. En soğuk ay ortalaması bile 10 derece civarandadır. Kar yağışları ve don olayları çok ender görülür. En yağışlı mevsim kıştır ve yağışların yaklaşık yarısı kış aylarında düşer. Bütün bölgede yazlar sıcak ve kurak geçer. Kıyılardan uzak kesimlerde, kara ikliminin özellikleri görülür. Torosların kuzey eteklerinde ve Göller Yöresi’nde kışlar, sert ve kar yağışlı geçer. Bütün kış boyunca don olayları devam eder. Yağış miktarı da düşüktür. Fakat bu kesimlerde yaz kuraklığı daha azdır.
Akdeniz Bölgesi’nde Ulaşım
Toros Dağları, Akdeniz Bölgesinin kıyı kesimleri ile iç kesimleri arasındaki ulaşımı güçleştirir. Ulaşım ancak kara yolunun bazı geçitleri ile sağlanabilir. Bu geçitlerin başlıcaları; Gülek Boğazı, Sertavul Geçidi ve Çubuk Boğazıdır. İskenderun Körfezinin doğusunda, kıyıya paralel olarak uzanan Nur Dağları üzerinde de Belen Geçidi bulunmaktadır.
Akdeniz Bölgesi’nde Gezilecek Tarihi, Doğal ve Turistik Merkezler
Akdeniz Bölgesinin Türkiye Turizmindeki Yeri ve Önemi
Adını komşu olduğu denizden alan Akdeniz Bölgesi, genişliği 120- 180 km arasında değişen bir şerit halindedir.
Bölgenin kıyı kesimindeki elverişli iklim koşulları, doğal güzellikler ve tarihi zenginlikler turizmin gelişmesini sağlamıştır. Özellikle Antalya Bölümü nde turizm gelişmiştir. Antalya, Alanya, Side, Kaş, Kalkan bu bölümde deniz turizminin geliştiği merkezlerdir. Akdeniz medeniyetini simgeleyen Olimpus, Patara gibi tarihi şehir kalıntıları önemli turistik çekiciliklerdir. Bölgede geniş alan kaplayan karstik şekiller, özellikle Damlataş ve İnsuyu ile Cennet – Cehennem doğa harikasıdır. Pek çok millî park ile uluslararası yarışma ve festivallere duyulan aşırı ilgi bölge turizminin gelişmesine katkıda bulunmaktadır.
Lütfen yorum bırakın.