AslanAğzı (Antirrhinum) Üretimi | Mevsimlik Çiçekler | Peyzaj

AslanAğzı (Antirrhinum) Yetiştiriciliği

Bilimsel Sınıflandırma

  • Âlem: Plantae
  • Bölüm: Magnoliophyta
  • Sınıf: Magnoliopsida
  • Takım: Polemoniales
  • Familya: Scrophulariceae
  • Cins: Antirrhinum sp.

AslanAğzı (Antirrhinum) Bitkisinin Genel Özellikleri

Akdeniz bölgesinde yetişmekte olan bir bitkidir. Tek yıllık, çok yıllık otsu ve odunsu karakterleri bulunan bitkilerdir.

AslanAğzı (Antirrhinum) bitkisi:

AslanAğzı (Antirrhinum) bitkisi.

Çiçekleri yaprak koltuklarından çıkmaktadır ya da sürgün ucunda salkımlar halinde sıralanmıştır. Çift dudak yapısına sahip olması nedeniyle aslanağzı ismini almıştır. Bu bitki grubunun değişik renkte ( pembe, beyaz, kırmızı, sarı, bakır rengi, eflatun ) çiçekleri vardır. Aslanağzı bitkisi uzun zaman çiçek açmaktadır.

AslanAğzı (Antirrhinum) Bitkisinin Üretimi

Tohumlar eylülde veya mart aylarında kasalara ya da yastıklara atılır. 6 – 8 cm boya ulaşınca fideler şaşırtılır. Fideler mart veya nisan başında bahçede bulundurulacakları yere dikilir. Ilıman iklim şartlarında sonbaharda ekilen aslanağızları tohum ekiminden 7 – 10 hafta sonra çiçeklenmeye başlar.

AslanAğzı (Antirrhinum) Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Aslanağızları güneşli yerlerden, gevşek geçirgen ve besin maddesi yönünden zengin, iyi gübrelenmiş, kireçli topraklardan hoşlanır. Bitkiler dikkatli sulanmalı, çok fazla nemli bırakılmamalıdır.

AslanAğzı (Antirrhinum) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Uzun süre çiçekli kaldığı için park ve bahçelerde aranılan bitkilerdir. Yazın açan çiçekleri ile ortamı renklendirir. Balkonlarda, teraslarda ve saksı içerisinde rahatlıkla kullanılır. Bodur formda olanları bordür bitkisi olarak kullanılmaktadır. Dikim esnasında fideler arasında bulundurulacak aralık ve mesafe 20 – 25 cm’dir.

AslanAğzı (Antirrhinum) Bitkisinin Önemli Türleri

Antirrhinum majus, AslanAğzı Türü
Bir yıllık otsu bitkidir. Çiçekleri uzun salkım şeklinde, yalınkat ve katmerli kırmızı,
pembe, sarı, beyaz ve karışık renkte olabilmektedir.

Antirrhinum majus, AslanAğzı Türü:

Antirrhinum majus, AslanAğzı Türü.

Tohumlar şubat ayında ekilir. Tohum ekiminden çiçeklenmeye kadar geçen süre 5 – 6 ay kadardır. Tohumlar genellikle kasalara atılır. Tohumların üzerine kapak atılamaz. Tohumların üzerine hafifçe bastırılır. Tohumların ekiminden sonra kasalar çökerten hastalığına karşı ilaçlanır. Tohumlar 21 C°’de 12 günde çimlenir. 5 – 7 hafta sonra doğrudan satış kaplarına şaşırtılabilir. Uzun gün bitkisidir. Eğer tohumlar çok erken ekilecek olursa aydınlatma yapılmalıdır.

AslanAğzı (Antirrhinum) Bitkisindeki Önemli Hastalık ve Zararlılar

Genç bitkilerin pythium ve rhizoctonia karşı ilaçlanması önemlidir. Ayrıca mildiyö, külleme,aslanağzı pası, yaprak ve sap hastalığı en çok karşılaşılan problemlerdir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.