Bakla İçin Hasat Zamanı
Hasat zamanı, tüketimin şekline göre değişir. Taze bakla hasadı, meyveler normal meyve iriliğinin yarısına ulaştığında elle yapılır. Toplanan baklalar uzun müddet yığın halinde bırakılmamalıdır. Baklaların birbirini zedelemesi, siyahlaşarak pazar değerlerini kaybetmelerine neden olur.
Hasat zamanı gelmiş bakla bitkisi:
Taze iç bakla olarak hasat edilirken tohumların irileşmiş ancak daha tamamen sertleşmediği dönemde olmasına dikkat edilir. Kuru tane hasadında hasat tam olarak mekanize edilmemiştir. Alt baklaların kuruduğu, üst baklaların kurumaya yüz tuttuğu, yaprakların tamamen döküldüğü fakat sapın tam kurumadığı dönemde çayır biçme makinesi veya orakla biçilerek hasat yapılır. Bu devre Ege bölgesinde mayıs ayı sonu ile haziran ayının ilk yarısına rastlamaktadır. Küçük alanlarda ise hasat çoğunlukla elle sökülerek yapılır. Bu durumda bitkinin tamamen kurumuş olması gerekmektedir.
Bakla Hasadının Yapılışı
Bakla bitkisinin gövdesi çok kırılgan olduğu için baklalar elle çekilip koparılmamalı, bunun yerine elle tutulup aşağı doğru sıyrılarak gövdeden ayrılmaları sağlanmalıdır. Toplanan bakla uzun süre üst üste bırakılırsa kararır. Bundan kaçınılmalıdır. Taze iç bakla hasadı için baklaların normal iriliğine erişmeleri beklenir ve hasat bundan sonra yapılır. Kuru iç bakla elde etmek için baklalar bitkinin üzerine bırakılır ve bitki kuruduğunda sökülen bitkiden baklalar koparılıp alınır.
Hasat zamanı gelmiş kuru bakla bitkisinin elle hasadı:
Bakla’ya Uygulanan Hasat Sonrası İşlemler
Bakla taze olarak tüketildiğinden saklanması ve depolanması söz konusu değildir. Ürün miktarı fazla olduğunda pazarda birikme meydana gelir. Bu durumda fiyat düşmeleri görülür. Ürün miktarının fazla olduğu yıllarda baklalar daha geç hasat edilerek taze iç bakla ve kuru dane olarak değerlendirilir.
Pazara hazır bakla bitkisi:
Lütfen yorum bırakın.