Bamya Üretiminde Uygulanan Kültürel İşlemler | Sebze Yetiştirme

Bamya ve Sulama

Masura şeklinde yapılan üretimlerde, tohum ekimi ile birlikte iklim koşullarına bağlı olarak gerekli olan dönemlerde salma sulama yapılır. Yağmurlama sulama, külleme hastalığını teşvik ettiği için kesinlikle yapılmamalıdır. Bamya üretiminde özellikle ilk meyveler görüldükten sonra verilen su, verim üzerinde olumlu etki yapar.

İlk ot temizliğinden sonra sulu tarımda ilk sulama yapılır. Bitkiler, 15-20 cm boy aldıklarında ikinci ve bundan 2-3 hafta sonra üçüncü çapa yapılmalıdır. Bundan sonra dal ve yapraklar sıraları tamamen doldurur, çoğunlukla çapaya gerek kalmaz. Sulama yapılıyorsa sulamaya devam edilir. En çok uygulanan sulama sistemi, karık usulüdür. Özellikle ilk dönemde yağmurlama da yapılabilir.

Bamya ve İlaçlama

Bamya üretiminde fazla hastalık ve zararlı ile karşılaşılmaz. Bu yüzden de pek ilaçlama yapılmaz. Karşılaşılan en önemli hastalık küllenme, en önemli zararlısı ise yaprak bitleridir. Bunların dışında bamyanın önemli bir hastalık ve zararlısı yok gibidir. Ancak kök boğazı çürüklüğü gibi fungal kökenli hastalıklara ve beyaz sineklere karşı da gerekli önlemler alınmalıdır.

Bamya ve Gübreleme

İyi bir gübreleme yapmak isteniyorsa toprak analizi gerekir. Kıraç arazilerde 4-5 yılda bir aynı araziye bamya ekiliyorsa gübreleme yapılmayabilir. Eğer yapılacaksa ekim öncesi 25-30 kg/da fosforlu gübre yeterli olabilir. Sulu tarımda her yıl veya iki yılda bir bamya ekilen bir tarlaya; 5:10:5 veya 4:12:4 NPK oranları üzerinden dekara 20 ila 50 kg karışık gübre verilir. Bir yıl önce fosforlu gübre verilmişse fosforlu gübreye gerek yoktur.

Bamya, gübreye çok fazla reaksiyon göstermez. Özellikle Marmara Bölgesinde kıraç arazilerde hiç su ve gübre verilmeden bamya üretimi yapılabilir. Dekara 2-3 ton yanmış ahır gübresi uygulaması da önerilir. Azotlu gübre uygulamasının sınırlandırılması da bitki boyunun aşırı uzamasını engellemesi açısından önemlidir.

Bamya, sebzeler arasında gübreyi fazla istemeyen bir bitki olarak bilinir. Ülkemizde bazı yörelerde hiç gübreleme yapılmadan bamya yetiştirilmektedir. Ancak bamyanın ekildiği toprağa, bir önceki sonbaharda iyi yanmış çiftlik gübresi ile mümkünse düşük yüzdeli azot, potas ve fosfor içeren kompoze gübre verilmesi yararlı olur. Çiftlik gübresi bulunamazsa, yeşil gübrelemeyle toprağın gereksinim duyduğu organik maddeler sağlanır.

Bamya ve Yabancı Otlarla Mücadele

Bamya üretiminde önemli bir sorun olmayan yabancı ot kontrolü, tamamen çapalama ile yapılır. Üretim mevsimine göre yapılan 2-3 çapalama işlemi, yabancı ot mücadelesinde yeterli olur. İlaçlı yabancı ot mücadelesi yapılmaz.

Bamya:

Bamya.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.