Bitlis Hakkında
Çeşitli uygarlıkları sahne olan kentin, ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. 1514 yılında Osmanlı topraklarına katılan kent, 1936 yılında da il olmuştur.
İl, çevre illere kara yolu ile bağlıdır. Tatvan-Van feribot seferleri ve Tatvan`dan demir yolu ulaşımı da bulunmaktadır.
Bitlis’te Gezilecek Tarihi, Doğal ve Turistik Yerler
- Tatvan Kalesi
- Ahlat Sahil Kalesi
- Bitlis Kale
- Ahlat
- Ahlat Müzesi
- Kızıl Cami
- Ulu Cami
- Adilcevaz Tuğrul Bey (Zal Paşa) Camii
- Ahlat İskender Paşa Camii
- Emir Bayındır Kümbeti (Ahlat)
- Çifte Kümbet (Ahlat)
- Şeyh Babo (Üryan Baba) Türbesi
- İhlasiye Medresesi
- Hatuniye (Hazo) Hanı
- Papşin (Hüsrev Paşa) Hanı
- El-Aman Hanı
- Narlıdere (Kasrik) Köprüsü
- Van Gölü kıyısındaki Tatvan
- Sapgör Dağı
- Süphan dağı
- Nemrut Dağı
- İskender Buluk
- Bitlis Deresi
- Kocasu Vadisi
- Çukur (Güroymak) Kaplıcası
- Ilıcak (Germap) Kaplıcası
- Köprüaltı Kaplıcası
- Küçür Kaplıcası
- Yam Acısuyu
- Nemrut Dağı Kaplıcası
- Nemrut Kayak Merkezi
- Sapgör (Dideban) Kayak Pisti
- Rahva Kayak Merkezi bulunmaktadır.
Nemrut Krater Gölü, Nazik Gölü, Arin ve Aygır Gölleri su sporları ve olta balıkçılığı için uygundur.
Ahlat Müzesi: Müzede; Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait arkeolojik ve etnografik tarihi eserler sergilenmektedir.
Ahlat Müzesi:
Çifte Kümbet (Ahlat) : İki kümbet yan yanadır, büyük kümbet Akkoyunlulardan Bugatay Aka ile Şirin Hatun`a küçük kümbet ise Esen Tekin Hatun`a aittir.
Ahlat : İl merkezine 60 km mesafede, Van Gölü kıyılarında kurulu bulunan Ahlat ilçesinde çoğu 13. yüz yıldan kalma 14 kümbet, 2 kale, Selçuklu döneminden kalma 5 tarihi mezarlık, Osmanlı döneminden kalma 1 tarihi mezarlık, Yuvadamı köyünün kuzeyinde MÖ 2000 ile MÖ1200 yılları arasında kalan döneme ait 4 ayrı mezarlık, Osmanlı döneminden kalma 2 cami, 1 hamam bulunmaktadır.
Ahlat:
Adilcevaz Tuğrul Bey (Zal Paşa) Camii: Adilcevaz-Ahlat yolu üzerinde, göl kenarındadır. 16. Yüz yılda Zal Paşa tarafından yenilendiği tahmin edilen caminin üzerinde on iki küçük kubbe bulunmaktadır. İbadet saatleri dışında sürekli ziyarete açıktır.
İhlasiye Medresesi: İl Merkezinde bulunan Medrese, Selçuklular tarafından 1216 tarihinde yaptırılmıştır. Döneminin en önde gelen bilim merkezlerinden (günümüz üniversiteleri) biri konumundadır. Kitabesine göre 1589 tarihinde Bitlis hanlarından 5. Şerefhan tarafından onarılmıştır.
İhlasiye Medresesi:
Nemrud Dağı: Eski bir yanardağ olan bu dağın çevresi tabii güzelliklerle doludur. Türkiye`nin en yüksek ormanları burada yer alır. Dağ ve kış sporları için elverişlidir.
Nemrut Dağı ve Krater Gölü: İlimiz sınırları içindeki eşsiz doğa harikası Nemrut Yanardağı son olarak 1440 yılında faaliyetini göstermiştir. Patlamalar sonucu oluşan ve krater ağzı genişliği 48 kilometre kare olan Nemrut Kalderasında, deniz seviyesinden 2247 m yükseklikte, irili ufaklı 5 tane göl bulunmaktadır. Türkiye`nin en büyük Krater Gölü olan Soğuk Göl, l3 kilometre karelik yüzölçümüyle Nemrut Dağı Kraterinin yaklaşık üçte birine yayılıyor. Dik ve yüksek kayaların çevrelediği göl, her türlü su sporları ve aktivitelerinin yapılabileceği potansiyele sahiptir. Ayrıca Nemrut Kalderası, zengin bitki örtüsüne de sahiptir.
Nemrut Dağı ve Krater Gölü:
Lütfen yorum bırakın.