Brokoli İçin Hasat Zamanı
Brokolide hasat olgunlaşmamış çiçek taslakları üzerinde bulunan küçük çiçek gözleri açılmadan önce yapılır. Şayet tomurcukları açmaya ve sarıçiçek petalleri görülmüşse başlar aşırı olgunlaşmış demektir. Çiçek sürgünlerinin iyi geliştiği dönem hasat için en uygun dönemdir.
Hasatta gecikme olursa çiçek taslakları açılır, çiçeklenme başlar ve sebze olarak değerlendirilen kısımlar sertleşir ve lezzeti azalır. Ayrıca brokoli pazar kalitesini kaybetmiş demektir.
Brokoli Hasadının Yapılması
Gövde tabanından başların tepe noktasına kadar olan mesafesi 23 – 25 cm uzunluğuna ulaştığında hasada başlanmalı ve ortadaki ana taç kesilmelidir. Bu aşamada ana taçlar 7,5 – 15 cm çapına ulaşmışlardır. Ortadaki ana baş kesildikten sonra yan taraftaki küçük sürgünler büyümeye devam eder. Yeni 2,5 – 7,5 cm çapında küçükbaşlar oluşur. Bu küçük olan başlar daha çok ev ve sanayide kullanım için uygundur.
Ticari amaçla yapılan bir üretimde brokoli hasadı 2 – 3 günde bir olmak üzere bir vegetasyon döneminde 4- 6 kez yapılır.
Brokolinin pazara hazırlanması:
Ana çiçek sürgünleri hasat edildikten sonra ilerleyen dönemde yaprak koltuklarından yan çiçek sürgünleri gelişir. Hasat edilen yan sürgünlerin boyları 10–15 cm, ağırlıkları ise hasat edilen sürgünlerin büyüklüğüne bağlı olarak değişir. Ana sürgünlerin ağırlıkları 100– 600 gram, yan sürgünler ise 10–100 gram arasında değişmektedir. Dekara verim hasat şekline, çeşide, dikim sıklığına ve yetiştirme şartlarına bağlı olarak ortalama 2000–3000 kg arasında değişmektedir.
Brokolinin pazara hazır hâli:
Brokoli taçları mutlaka paketlenmiş olarak pazarlanmalıdır. Ambalaj malzemesi olarak streç film, plastik, karton ve tahta kutular kullanılabilir.
Brokoli’ye Uygulanan Hasat Sonrası İşlemler
Brokolide başlar üzerindeki olgunlaşmamış çiçek taslakları hasattan sonra da gelişmeye devam eder. Bu nedenle hasat edilen brokoliler oda sıcaklığında yaklaşık üç gün içinde sararır, pazar değerini ve yeme kalitesini kaybeder. Hasat edilen brokoli serin veya kontrollü koşullardaki soğuk hava depolarında saklanmalıdır. En iyi depolama sıcaklığı 0 C°’de % 95 nemde iyi havalandırma koşullarında olur. Hasat edilen brokoli bu koşullarda 2–3 haftadan fazla tutulmamalıdır. Uzun süre depolanırsa çiçek taslaklarının rengi bozulur ve tomurcukları dökülür.
Brokoli yüksek derecede solunum yapan bir sebze olduğundan, bozulmayı önlemek için hasattan sonra hızlı bir şekilde suyla veya buzla soğutulması gerekir. Soğutmada maksimum sıcaklığın 0 – 2 C’de tutulması gerekir. Nispi nemin % 95 olması su kaybını ve buruşmayı önlemektedir. Brokoliyi kalitesinden bir şey kaybetmeden 2 C’de 2 hafta muhafaza etmek mümkündür.
Brokoli taçları, kontrollü atmosfer koşullarında düşük O2 ve yüksek CO2 oranı kullanılarak muhafaza edilebilir. O2 miktarının % 2’nin altında, optimum olarak % 0,5 olduğunda brokoli taçlarının sararması büyük ölçüde geciktirilerek herhangi bir kalite kaybı olmadan 5 C’de 3 haftaya kadar muhafaza etmek mümkündür. CO2 in % 10 oranında bulundurulduğu kontrollü koşullarda da 3 haftaya kadar muhafaza edilebilir. O2 ve CO2 oranının birlikte kombine edildiği durumlarda ise O2 oranını % 1’den daha aşağı düşürmemek gerekir. Brokolinin bir haftadan fazla depolanması isteniyorsa muhafaza ortamının CO2 ile zenginleştirilmesi gerekir.
Pazara hazır brokoli:
Lütfen yorum bırakın.