Akvaryumun şeklini belirlerken neredeyse sınır yoktur. Akvaryum kare, üçgen, altıgen ve sekizgen olabildiği gibi kişiye özel tasarlanmış modeller de bulunmaktadır. (Örnek; Ön camı bombeli panoramik olan akvaryumlar).
Yapılışlarına Göre Akvaryum Çeşitleri
Yakın zamana kadar bir çerçeve içine oturtulan ve içindeki suyun sızmaması için camların birleşme yerleri (çerçevenin iç kısımları) macunlanarak hazırlanan akvaryumlar kullanılmaktaydı. Günümüzde ise bu akvaryumlar camların birbirine silikon ile yapıştırılması sonucu çerçevesiz hâle gelmişlerdir. Arzu edildiği taktirde güzel görüntü sağlamak üzere silikon ile yapıştırılan akvaryumların alt ve üst kısımlarına birer çerçeve yapılabilir.
Çerçeveli Akvaryumlar
Bir çerçeve içine oturtulan ve içindeki suyun sızmasını önlemek için camların birleşme yerleri macunlanan akvaryumlardır. Uzun yıllar akvaryum yapılırken yapıştırıcı olarak cam macunları kullanılmıştır.
Akvaryumun yapışma yerleri zamanla macunun özelliğini kaybetmesiyle kenarlarından sızdırmalar ve camıların ayrılması söz konusuydu. Bunu önlemek için akvaryum birleşim yerleri lama demirlerle veya alümiyum çerçeve yapılmaktaydı. Bu durum akvaryumun sağlam olmasını sağlıyordu ama uzun yıllar kullanımı ve devamlı su ile çalışılması nedeniyle korozyon oluşmaktaydı. Korozyonu önlemek için demirler boyanmaktaydı ancak boyalarda zehir etkisi yapıyordu. Son yıllarda paslanmaz metallerden yapılan araçlar kullanılmakta bunlarda korozyon oluşmamakta yıllarca kullanılabilmektedir.
Tamamen Çerçeveli Akvaryumlar
Bu akvaryum tipinde camlar sağlam bir metal (genellikle alüminyum) çerçeveye yapıştırılır. Bu akvaryumlar darbelere karşı çok dayanıklıdır.
Kısmen Çerçeveli Akvaryumlar
Bu sağlam ve dekoratif akvaryum tipinin sadece üst ve alt kısmında alüminyum çerçeve bulunur.
Tamamen çerçeveli (sağda) ve kısmen çerçeveli akvaryum:
Lütfen yorum bırakın.